Rokavice bodo padle šele maja

V sezoni sprememb v 1. SRL vse po starem: premoč treh klubov.

Objavljeno
04. september 2014 03.11
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Ni dvoma, da bodo 24. sezono v 1. SRL krojili trije klubi, ki so si obetali sodelovanje v bolj mikavni ligi SEHA. Glavna izzivalca branilcev naslova prvaka iz Celja bosta Gorenje in Maribor. Zlasti Velenjčani se zdijo godni za vrnitev lovorike v Rdečo dvorano, saj so ohranili jedro ekipe in jo okrepili na ključnih mestih.

Težko je jasno določiti favorita. Največ sprememb je doživelo celjsko moštvo. V rubriki odhodi so zapisana imena izkušenih rokometašev: Sebastian Skube, Mate Lekai, Gašper Marguč, Nemanja Zelenović; odšli so tudi Gregor Potočnik, Žiga Mlakar, Igor Žabić in Nikola Ranevski; če dodamo še Uroša Bundala in Boruta Mačkovška, ki sta prišla pomladi po padcu Dinama iz Minska, in Stefana Čavorja, trener Branko Tamše ga nima v načrtih, smo že pri nogometni enajsterici. Vrzel na desnem zunanjem položaju bo po odhodu Zelenovića skušal zapolniti hrvaški levoroki biser Šime Ivić. Celjani se lahko pohvalijo, da bodo imeli tudi najvišjega moža v ligi, a mladega Čeha Michala Kasala čaka še nekaj učenja, preden bo zares sejal strah in trepet v obrambah. Na črti bo Srb Živan Pešić adut predvsem v napadu, saj bo v obrambi imel pomembnejšo vlogo Vid Poteko. Tilen Kodrin se je vrnil s posoje v Mariboru in bo razbremenil Luko Žvižeja na levem krilu. Na desnem bo Tamše imel dva najstnika, Blaža Janca in Gala Marguča; v člansko ekipo sta se prebila še njuna kolega iz zlate kadetske reprezentance – Jaka Malus in veliki vratarski up Urh Kastelic. Med okrepitvami je bržčas najpomembnejša Miha Zarabec, ob pomoči Davida Razgorja bo šef napada.

Gorenje in Maribor bosta imela pomembno primerjalno prednost pred Celjem, ker bosta manj obremenjena z evropsko sezono, v kateri se bosta skušala prebiti v skupinski del pokala EHF. Velenjčani bodo stavili na mojstrovine dirigenta Staša Skubeta, ki je na zadovoljstvo trenerja Ivana Vajdla v zunanji vrsti dobil pomembno pomoč iz tujine. Poljski reprezentant Michal Szyba – glavni zvezdnik prestopnega roka v Sloveniji – bo prva izbira na desni strani, vsestranski črnogorski up Miloš Božović pa se znajde tako na sredini kot na levi strani. Pomembni okrepitvi sta še reprezentančni vratar Klemen Ferlin in izkušeni Blaž Kleč na črti. Slednji je prišel iz Maribora, kjer so spet sestavili spodobno moštvo, tudi z Mlakarjem in Žabićem. Sicer se bodo ekipi trenerja Marka Šibile poznali odhodi kapetana Simona Razgorja, Marina Marića, Kleča in Zarabca, vendar se zdi, da so bile okrepitve iz domačih logov (Taletović, Cingesar, Verdinek) in hrvaški pivot Dominik Mišković ustrezne. Morda se bo za največjo dodano vrednost izkazal hrvaški bombarder Nikola Špelić in bo po seriji operacij v sodelovanju z odličnim rojakom Antejem Kalebom spet tresel mreže kot nekoč.

Sezona bo drugačna od prejšnjih. Zaradi neuresničene poroke z regionalnimi tekmeci se je domača liga razširila na 14 klubov. Po 26 kolih rednega dela se bo zgodba sklenila maja s končnico – polfinalom in finalom na dve zmagi. Takrat bodo šele zares padle rokavice med veliko trojico, ki se bo prej merila zgolj za razvrstitev in prednost domačega igrišča, vmes pa si krepila samozavest v dvobojih s šibkejšimi tekmeci in tehtala argumente o smiselnosti dodatnih nakupov pred ciljnim šprintom.