Rokometaši Slovenije izgubili na Poljskem

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 4. krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012 izgubila na gostovanju na Poljskem. Bilo je 32:27 (15:14). Na uvodnih treh tekmah je ugnala vse svoje tekmece v skupini 3, tudi Poljsko v prvem dvoboju v Stožicah, tako da je še vedno prva v skupini.

Objavljeno
12. marec 2011 13.30
Posodobljeno
12. marec 2011 15.10
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Poljska : Slovenija 32:27 (15:14)

Športno-rekreacijski center Zielona Gora, gledalcev 4500, sodnika: Dentz in Reibel (oba Francija).

Poljska: Wyszomirski, Malcher, Jaszka 1, K. Lijewski 2, Kuchczynski 1, Tkaczyk 6 (1), Tomczak 6 (5), Zoltak, Jurecki 6, Grabarczyk, Tluczynski 4 (2), Jurkiewicz 3, M. Lijewski 2, Rosinski, Orzechowski 1, Chrapkowski.

Slovenija: Skok, Prošt, Bajram, Bilbija 1, Miklavčič 1, Dobelšek, Pucelj, Natek 8, Skube 2 (1), Špiler 6 (3), Brumen 4, Sušin 1, Gajič 3 (1), Čemas, Zorman 1, Gaber.

Sedemmetrovke: Poljska 11 (8), Slovenija 7 (3).

Izključitve: Poljska 12, Slovenija 10 minut.

Slovenski rokometaši so v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Srbiji doživeli prvi poraz, po uvodnih treh zmagoslavjih nad Portugalci, Ukrajinci in Poljaki so danes v Zieloni Gori po hudem boju morali priznati premoč kakovostnim poljskim igralcem. Izbranci Borisa Deniča navzlic porazu ostajajo na prvem mestu v skupini 3, do konca kvalifikacijskega ciklusa pa sta pred njimi še dve tekmi: 8. junija bodo gostovali na Portugalskem, 11. ali 12. junija pa na domačem igrišču gostili še Ukrajince. Na evropsko prvenstvo se bosta uvrstili dve najboljši izbrani vrsti iz naše skupine.

Denič je v primerjavi z zadnjim dvobojem v Stožicah opravil le eno kadrovsko menjavo, namesto poškodovanega Marka Bezjaka je v ekipo uvrstil mladega Matevža Čemasa. Tudi njegova uvodna sedmerka je imela le eno korekcijo, namesto vratarja Matevža Skoka je med vratnice postavil Primoža Prošta, medtem ko sta krilna položaja zasedla Jure Dobelšek in Dragan Gajič, zunanje David Špiler, Uroš Zorman in Jure Natek, mesto krožnega napadalca pa Peter Pucelj.

Zorman in druščina dvoboja resda nista najbolj začela, saj so jima Poljaki že v četrti minuti ušli za dva gola (1:3), na srečo pa je bil v uvodnih minutah silno navdahnjen Natek, ki je dosegel vse tri slovenske gole in praktično sam držal soigralce na površju. Slovenska obramba 3-2-1 ni bila na želeni ravni, krilni poljski rokometaši so jim vse preveč vtekali na črto in dosegali dokaj lahke gole, pravih rešitev niso imeli niti za razpoloženega ideologa tekmečevega napada Gregorza Tkaczyka, slabo pa so igrali tudi v trenutkih z igralcem več na igrišču, tako da so jim gostitelji v 11. minuti znova ušli na +3 (7:4).

A to ni demoraliziralo Slovencev, drugo polovico prvega polčasa so odigrali naravnost sijajno in navkljub številnim rotacijam - v prvem polčasu ni igral le Čemas - Poljakom iz minute v minuto povzročali vse večje glavobole. V 20. minuti so prek Matjaža Brumna izenačili na 8:8, Deničevi izbranci pa so prvič na dvoboju povedli v 24. minuti, ko je Jure Sušin povišal na 11:10. V teh trenutkih so bili Poljaki povsem paralizirani, nemočno so širili roke in pogledovali svojega selektorja Bogdana Wento, a pravih nasvetov niso dobili. Slovenci so s pridom izkoristili vse slabosti gostiteljev, v 26. minuti prek Brumna povedli z 12:10, v naslednji minuti pa naredili dve začetniški napaki in tekma je bila ponovno na začetnem izhodišču (12:12).

Poljaki, ki jim po porazu s Slovenci v Ljubljani in neodločenem izidu s Portugalci v Portimau, že globoko teče voda v grlo, so v drugem polčasu zaigrali na vse ali nič. Njihova obramba 6-0 je bila pretrd oreh za slovenske rokometaše, na krilih glasnih, a zelo korektnih navijačev pa so v 39. minuti znova povedli s tremi goli prednosti (21:18). Razlika bi bila bržkone še višja, če v pravih trenutkih nekajkrat ne bi zablestel vratar Prošt, pa tudi Poljaki so naredili nekaj začetniških napak.

A veselje domačih rokometašev je bilo kratkotrajno, trdoživi Slovenci so se v nadaljevanju borili kot levi, le dve minuti kasneje prek Natka in Gajiča znižali na 20:21, domače rokometaše in njihove privržence pa v negotovosti držali vse do same končnice dvoboja. V 51. minuti so prek Tomasza Tluczynskega znova povedli za tri (27:24), po prvi slovenski minuti odmora na tekmi (Denič jo v prvem polčasu ni zahteval) pa so Poljaki »eksplodirali« dve minuti kasneje, ko je Krzystof Lijewski povišal na +4 (28:24).

Zorman in druščina so navkljub temu skušali kljubovati gostiteljem, po golu Špilerja in zapravljeni 100-odstotni priložnosti Puclja za znižanje na 26:28 so povsem padli in gostitelji so jim ušli na velikih pet golov (30:25). Tega zaostanka navkljub trudu in želji niso mogli več nadoknaditi, Poljaki so »skrili« žogo in s počasnimi napadi Slovencem prizadejali prvi poraz na poti do Srbije, poroča STA.

Boris Denič, selektor Slovenije: »Po vsakem porazu imaš slabe občutke, čeravno smo bili Poljakom povsem enakovredni do 53. minute. Tekma je imela podoben razplet kot pred dnevi v Ljubljani, prelomila se je v sami končnici. Dejstvo je, da nam je v drugi polovici tekme padla zbranost, sploh v nevtralnem delu drugega polčasa. V tem delu tekme nisem zadovoljen z našo igro, predvsem z napadom. Pred nami je še veliko dela, zato bo zelo pomembno, da se v naslednjem obdobju čim večkrat zberemo na skupnih pripravah in skušamo odpraviti naše pomanjkljivosti.«

David Špiler, igralec Slovenije: »V končnici tekme nam je padla zbranost. V obrambi smo nekajkrat na preveč lahek način izpadli iz igre, predvsem tedaj, ko so Poljaki igrali z dvema krožnima napadalcema in se je naša sredina obrambe preveč odprla. Poraz s Poljaki je pričakovan, veseli pa me, da smo dokazali, da se z vsako veliko reprezentanco lahko merimo tudi v gosteh in to nam vsekakor daje upanje za naprej.«

Dragan Gajič, igralec Slovenije: »Poljaki so bili zreli za poraz na domačem igrišču. Tekmo smo izgubili v napadu, igra nam nekako ni stekla, čeprav smo na trenutke dobro razširili tekmečevo obrambo. V obrambi nam je večkrat padla zbranost, nekajkrat so nas zmedli tudi z dvema igralcema na črti. Poljaki so zasluženo zmagali, a mi smo dokazali, da se lahko kosamo tudi z dobrimi ekipami.«

Primož Prošt, vratar Slovenije: »S Skokom sva se skupaj zelo dobro pripravila na Poljake, zato tudi ni presenetljivo, da sva imela podoben izkupiček. S svojo igro sem zelo zadovoljen, malo manj s končnim izidom. Noben poraz ni prijeten. Toda ne gre žalovati, saj smo igrali proti močni Poljski na njenem igrišču. Mislim, da smo lahko ponosni na to, kar nam je uspelo v dosedanjem ciklusu in se že veselimo junijskega, ko bomo potrdili uvrstitev na zaključni turnir v Srbiji.«