Rokometašica Krima doživela možgansko kap

Šok v Krimu: na ogrevanju pred tekmo s Podravko se je sesedla brazilska rokometašica Daniela Piedade.

Objavljeno
01. oktober 2012 00.02
SLOVENIJA,LJUBLJANA,29.8.2011,ROKOMETASICA DANIELA PIEDADE.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Črni oblaki so se v teh dneh zgrnili nad Krim Mercator. Alfa in omega kluba Zoran Janković se je znašel v primežu kriminalistov, ampak to ni nič v primerjavi s tragedijo, ki se je zgodila v soboto. Na ogrevanju pred tekmo s Podravko se je sesedla Daniela Piedade in se na Nevrološki kliniki bori za (normalno) življenje.

Brazilska reprezentantka naj bi bila glavna moč slovenskih prvakinj na šestmetrski črti, saj je kariera veteranke Ljudmile Bodnjeve v izdihljajih, Sanja Gregorc pa je premalo izkušena in še premalo kakovostna za najvišjo raven. Triintridesetletna Piedadejeva, ki slovi po atletskih sposobnostih in odlični igri v obrambi, kar je dokazala tudi na pripravljalnih turnirjih na Madžarskem in Hrvaškem, je utrpela možgansko kap. Njena rokometna kariera je nedvomno končana, zdaj si zdravniki prizadevajo, da bi lahko imela kolikor toliko normalno življenje.

»Groza. Vsi v klubu smo v šoku. Dekleta jočejo in jo negujejo. Njen fant je na poti z Dunaja. Pred tekmo s Podravko ji je postalo slabo, rekla je, da ne čuti desne strani, roka se ji je tresla. Potem je sedla na klop in hitro je bilo jasno, da jo je udarilo. Prišel je rešilec in jo odpeljal,« je usodne trenutke podoživel pretreseni direktor Goran Dujić, ki je še pred kratkim mislil, da imajo v klubu silno smolo, ker so se skoraj hkrati poškodovale Andrea Penezić, Carmen Martin in Linnea Torstenson. Zdaj se je vrednostni sistem postavil na glavo in to se zdijo samo še majhne nevšečnosti.

Piedadejeva se je v Ljubljano preselila poleti z Dunaja, kjer je za Hypo igrala kar deset sezon, avgusta je nastopila za Brazilijo na olimpijskih igrah v Londonu. Po infarktu, ki je udaril kot strela z jasnega, saj prej ni imela zdravstvenih težav, je bila nekaj časa v komi. Ko se je iz nje prebudila, se sprva ni ničesar zavedala. Najbolj je bil prizadet center za ravnotežje in govor. »Razume skoraj vse, tudi osebe je že začela prepoznavati. Govori slabo. Zdaj bodo opravili CT-glave in tedaj bodo bolje vedeli, kolikšna je škoda. Povsem jasno je, da je njene športne kariere konec, upajmo, da bo toliko okrevala, da bo lahko vsaj približno normalno živela,« si čim boljšega nadaljnjega razvoja tragičnih dogodkov nadeja Dujić, ki samo zmajuje z glavo: »Vse se je zgrmelo na nas. Pa tako lep praznik smo pripravili na Galjevici. Dvorana je bila polna, prišel je župan in častni predsednik kluba, vse je bilo nared za zabavo. Nekako se moramo znebiti teh slabih kart, strniti vrste in pokazati, koliko smo vredni.«

V klubu naj ne bi iskali nove krožne napadalke. Trener Tone Tiselj verjame, da lahko na črti dobro igrata tudi Marina Vergeljuk ali Nina Wörz, ko se bosta vrnili glavni zunanji igralki Torstensonova in Penezićeva – obe pa naj bi bili nared do začetka lige prvakinj 14. t. m., ko bo v Stožicah gostoval romunski Cluj.