Rokometna senzacija: pomlajene Slovenke na SP strle odpor olimpijskih finalistk

Izbranke selektorja Bregarja so bile s 24:23 boljše od Francozinj. V golu blestela Pandžićeva, v napadu Grosova.

Objavljeno
02. december 2017 20.37
J. P.
J. P.

Trier - Močno pomlajene slovenske rokometašice so svoj peti nastop na svetovnih prvenstvih začele s senzacionalno zmago. Z izjemno borbeno, brezkompromisno in učinkovito igro so namreč s 24:23 (13:10) spravile na hrbet močno favorizirano francosko reprezentanco, ki je v Trier pripotovala z jasnim ciljem - osvojitvijo kolajne.

Ekipi sta se tik pred prvenstvom pomerili že v pripravljalnem obračunu, v katerem so bile Francozinje prepričljivo boljše (26:18). Toda prijateljska tekma je eno, največje tekmovanje sezone nekaj povsem drugega. Izbranke selektorja Uroša Bregarja, ki je naposled ostal še brez Polone Barič, ki je ravno na turnirju v Parizu utrpela poškodbo kolena, so hitro dale vedeti, da z njimi ne bo šale.

Po izenačenju na 1:1 so namreč zadele kar petkrat zapored, tekmice pa so si privoščile več kot desetminutni strelski mrk. Slovenke so dolgo časa držale pet golov naskoka, nazadnje pri 11:6, šele v končnici prvega polčasa so se Francozinje, finalistke lanskih olimpijskih iger v Riu in bronaste z evropskega prvenstva 2016, približale na tri zadetke zaostanka (10:13).

Naša dekleta so tudi nadaljevala v podobnem slogu in bila še v 52. minuti udobne štiri gole spredaj, izkušnje tekmic pa so vendarle zrežirale razburljivo končnico, v kateri so Slovenke v zadnjo minuto vstopile z golom prednosti (24:23), nato pa z granitno obrambo nevtralizirale vse poskuse iz obupa tekmic, tudi zadnjega z devetih metrov ob izteku igralnega časa, in vpisale zgodovinsko zmago.

Ana Gros je pridno rešetala francosko mrežo. Foto: Harald Tittel/AP.


Prva igralka dvoboja je bila nedvomno slovenska čuvajka mreže, 28-letna članica Krima Mercatorja Amra Pandžić, ki je s 15 obrambami spravljala v obup francoske napadalke, ubranila je tudi tri sedemmetrovke. Na drugi strani je v napadu blestela desna zunanja igralka Metza Ana Gros s kar devetimi zadetki, 20-letna Tjaša Stanko in debelo desetletje starejša Neli Irman sta bili uspešni po štirikrat.

»Na Francijo smo se od vseh tekmic pripravljali najdlje, izkoristili turnir v Parizu, ki nam je prišel zelo prav, in igro nasprotnic zelo dobro analizirali. Krasil nas je izjemen ekipni duh, vseh 60 minut smo bili na vrhunski ravni, Amra Pandžić je odlično branila in zato si je ekipa zaslužila ta velik uspeh. Vkolikor se bomo držali sistema, garali v obrambi in napadu, se bomo še veselili. Ponosen sem na ta dekleta,« se je, razumljivo, smejalo tudi selektorju Urošu Bregarju.

Zdaj njegovo četo že jutri popoldne, ob 14. uri, čaka dvoboj s prav tako favoriziranimi Romunkami.

SLOVENIJA : FRANCIJA 24:23 (13:10)

Trier Arena, gledalcev 3317, sodnika: Lopez in Lenci (oba Argentina).

Slovenija: Pandžić (15 obramb), Vojnović; Ferfolja, Rudman, Gros 9 (2), Žabjek, Stanko 4, Abina, Zulić 1, Irman 4, Koren 3, Vučko, Vrček 2, Krhlikar, Beganović, Amon 1.

Francija: Leynaud (3 obrambe), Darleux (1); Dancette, Ayglon 1, Pineau 1 (1), Landre 4, Zaadi 2 (1), Houette 1, Niakate, Dembele 3, Flippes 1, Kanor 3, Edwige, Nze Minko 2, Niombla 4, Lacrabere 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Francija 5 (2).

Izključitve: Slovenija 6, Francija 2.