Rokometni derbi v Bonifiki prinaša veliko več kot dve točki

Rokometaši Kopra bodo jutri v derbiju drugega kola državnega prvenstva gostili Celjane.

Objavljeno
15. september 2012 16.22
Slovenija, Koper, 18. April2009, Nejc Poklar, Branko Bedekovič in Alem Toskič na finalni tekmi pkala Slovenije med Cimos Koprom in Celjem Pivovarno Laško. Foto: Igor Zaplatil/Delo
P. Z., šport
P. Z., šport
Koper, Celje – Več kot dve točki bosta v nagradnem skladu v jutrišnjem derbiju med rokometaši Cimosa in Celja Pivovarne Laško v 2. kolu državnega prvenstva. V dvoboju tekmecev, ki sta si obetala boljšo formo ob štartu sezone, bo zmagovalec deležen blagodejnega vbrizga samozavesti, poraženca bo še bolj bolela glava.

Koprčani so bili v prestopnem roku navdušeni nad opravljenim delom, največ so si obetali od zveneče zunanje linije, ki naj bi z Nikolo Manojlovićem, Deanom Bombačem in Miloradom Krivokapićem sejala strah in trepet. Za zdaj še ni pokazala nič. Na turnirju šampionov v Doboju, kjer je Cimos razočaral in zasedel zadnje, osmo mesto, Manojlovića (igral je v Katarju) in Krivokapića (poškodba) ni bilo. Prvič sta skupaj zaigrala šele prejšnji konec tedna v kvalifikacijah za ligo prvakov v Franciji, kjer pa je bil Cimos prav tako zadnji, zunanji igralci pa povsem razglašeni. Trener Fredi Radojkovič je zato v tem tednu dvakrat dnevno uigraval napadalne akcije in upa, da bo to obrodilo sadove.

Čeprav je sezona šele v povojih, bi bil poraz za oba tekmeca zelo boleč. Še posebej za Cimos, ki igra doma, njegova Bonifika pa je bila dolgo nočna mora za vse. Njen urok so lani prvi premagali prav Celjani, ki so dobili tudi zadnji derbi v Zlatorogu, ta pa jim je prinesel drugo mesto in ligo prvakov. Tedaj je bil na zmagoviti strani Nejc Poklar, ki je vselej najboljše predstave pokazal proti bivšemu klubu, v katerega se je zdaj po dveh letih vrnil in upa na uspešen »comeback«. »Zelo lepo bi bilo prvenstvo začeti z zmago, toliko bolj, ker bi bilo to proti Celju, največjemu klubu v državi. Vse bomo naredili za ti točki, ki bi nam dali zagon. Zavedamo se, da nastop v Franciji ni pokazal realne slike naše ekipe. Enostavno nismo bili pravi. Zato smo ta teden toliko bolj vadili. Napredek se vidi iz treninga v trening, osnovne akcije so že bolj tekoče, zdaj moramo to pokazati še na tekmi,« je razmišljal starejši od Cimosovih bratov Poklar, ki bo še posebej motiviran proti bivšim delodajalcem: »Zame je zelo pomembno, da se pokažem v dobri luči. Naneslo je pač tako, da je prva tekma prav proti Celju. Vsi skupaj želimo pokazati navijačem, da je ekipa vredna zaupanja in sposobna uresničiti visoko zastavljene cilje.«

Kljub temu. da oba tekmeca glede forme tavata v temi, si lahko gledalci obetajo spektakel. Videli bodo vse najboljše igralce, če izvzamemo že dalj časa poškodovanega celjskega kapetana Dejana Perića. Tudi goste skrbi forma glavnih adutov. V superpokalu proti Gorenju so bili brez moči, v prvem kolu v Ormožu so se dolgo mučili za zmago. S cmokom v grlu počasi že pogledujejo proti ligi prvakov, kjer jih konec meseca čaka vroče gostovanje v Veszpremu. Odmevna zmaga v Kopru bi jim v hipu dvignila razpoloženje.

Za Celjane po novem igra bivši član Cimosa Sebastian Skube. Ni se še povsem prilagodil sistemu trenerja Vladana Matića, a tako je bilo tudi v Kopru, ko je pred dvema letoma prišel iz Trebnjega, potem pa postal ključen mož v napadu. »Upam, da bo tudi tukaj tako. Nismo še uigrani, pozna se, da sva dva srednja zunanja prišla na novo. Še nekaj časa se bomo lovili, v nedeljo pa moramo napake pač nadoknaditi z borbenostjo,« pred vrnitvijo na »kraj zločina« razmišlja Skube, ki je dvignil kar nekaj prahu ob prestopu: »Upam, da me bodo navijači obeh klubov lepo pozdravili. Mislim, da sem si to v Kopru zaslužil, v Celju pa si še bom.« Četudi bo v Bonifiki precej Celjanov, vsaj 100 jih bo prišlo z dvema avtobusoma, si Koprčani obetajo bučno podporo s tribun, ki bi jim dala krila. Ko smo že pri krilih, v daleč najboljši formi je še en bivši celjski igralec – levoroki Matjaž Brumen. »Celjani imajo dobro ekipo, a menim, da jih bomo premagali. Tudi mi nismo od muh. Kakovost je na naši strani, prav tako izkušnje. Pričakujem prvi dve točki v prvenstvu,« je optimističen Brumen, najučinkovitejši igralec turnirja v Franciji. Si je v tem tednu strelske naprave naravnal še kdo od njegovih soigralcev?