Rokometni prvaki v sezono z lepo popotnico ducata zmag

Prenovljeno Gorenje čaka naporen boj na dveh frontah, v ligi prvakov bo najbližje gostovanje v Hamburgu.

Objavljeno
03. september 2013 17.44
SLOVENIJA LJUBLJANA 03.03.2013 Cehte Klemen FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Velenje – Kot da se v Rdeči dvorani ne bi nič spremenilo. Gorenje še naprej niza zmage, osvojilo je tri turnirje in se v tekmovalno sezono podaja neporaženo. Kaže, da so prvaki imeli srečno in spretno roko pri kadrovanju in očitno jim bo težko iz rok izmakniti naslov, četudi jih čaka kopica ovir.

Triindvajseta sezona v 1. SRL je pred durmi, Gorenje, ki je osvojilo zadnji dve lovoriki, jo bo odprlo v petek pri Slovanu. Četudi je ekipo zapustila več kot polovica rokometašev, tudi pet članov udarne sedmerke, in je v njej množica novincev, tudi trener Ivan Vajdl, se to v pripravljalnem obdobju ni poznalo. Velenjčani so odigrali 13 pripravljalnih tekem, dobili so jih 12 in remizirali z Winterthurjem. Osvojili so tri turnirje. Najprej v Nemčiji, kjer so premagali tudi Gummersbach in Dinamo Minsk, zatem bili najboljši v Dobovi, kjer sta padla Maribor in Trimo, za konec so izstopali še v Kanjiži, kjer so ugnali turško in romunsko ekipo ter Našice ...

Seveda serija zmag ne bo trajala v nedogled. Že v petek bo na Kodeljevem tekma, ki jo lahko Velenjčani v koledarju označijo za nevarno. V tretjem kolu bo v Šaleški dolini gostovalo Celje, zatem se bo začel naporen ritem sreda-sobota, ki ga večina velenjskih igralcev ni vajena. Da bo mera polna, bo v ligi prvakov najbližje gostovanje v Hamburgu (po cesti 1174 km). Tekmeci so namreč še Flensburg (1331), Halmstad (1536), Aalborg (1622) in Logroño (1936). »Seveda bi si želeli kakšnega bližjega tekmeca, a je, kar je. Sproti bomo tudi glede na razpored tekem ocenjevali, kakšen način potovanja bo najbolj primeren. Veste, včasih je vožnja z letalom celo bolj naporna kot z avtobusom. Če zaradi ure ali dveh privarčujemo 8000 evrov, se gotovo splača,« razmišlja direktor Tomaž Juršič in upa, da logistični razlogi ne bodo vplivali na rezultate.

Za zdaj lahko samo potrka na les. Okrepitve so se izkazale za dobre, Marka Bezjaka je na mestu organizatorja igre odlično zamenjal Staš Skube (najboljši igralec v Kanjiži), podobno velja za Nika Medveda v kapetanski vlogi. Brata Senjamin (pivot) in Benjamin Burić (vratar) opravičujeta visoka pričakovanja, moštvo deluje kompaktno in taktično zrelo. Porajali so se dvomi o moči obrambe, toda ta z Markom Oštirjem deluje čvrsto. Za vsak primer je v Velenje prišla še dvanajsta okrepitev, Hrvat Kristijan Bećiri, ki bo z 202 cm in 120 kg ojačal osrednji blok. Na nedavnem SP do 19 let je dosegel 29 golov in osvojil srebrno kolajno.

»To je naša naložba v prihodnost. Oštir je že v letih, Kristijan pa ima velik potencial. Seveda pa bo treba z njim še delati,« je o novi okrepitvi povedal Juršič, ki ima kot nekdanji selektor kadetske reprezentance dober nos za talente. Tako kot trenerski maček Vajdl, čigar ekipa ima širino v sredini (Skube, Cingesar, Dobelšek) in na levi strani (Klemen Cehte, Marko Dujmović, Mitja Nosan na zunanjih položajih ter Medved in Janez Gams na krilu), »tanka« pa je na desni, kjer so z izjemo Jureta Golčarja sami golobradi mladeniči – Jernej Papež, Nejc Cehte in Mario Šoštarič. Zunanja igralca še precej nihata v napadu in se lovita v obrambi, ki je prej nista bila vajena igrati, slednji pa je precej iztrošen, saj zaradi reprezentančnih obveznosti praktično ni imel počitnic, za nameček je ostal sam na krilu, saj bo Golčer zaradi počenih reber izpustil začetek sezone.


»Ti fantje so res mladi, a imajo pravi značaj. Normalno je, da potrebujejo več časa, tudi Jure Dolenec je prave igre začel kazati po nekaj mesecih,« mladim silam zaupa Juršič, ki se veseli izzivov nove sezone. Tako kot Vajdl, ki je zadovoljen z obetavnim nizom, vendar se zaveda, da vse skupaj ne bo vredno nič, če Gorenje ne bo obrambe naslova začelo z zmago pri Slovanu, s katerim je odprlo pripravljalno obdobje in ga v Mozirju pred mesecem premagalo s 26:23. »To bo zares že kar dober preizkus,« se težavnosti štarta zaveda Vajdl, ki se je po osmih letih vrnil na velenjsko klop in zamenjal Branka Tamšeta. Njegova naloga je težja: če je Tamše hišo (ob)držal pokonci, jo mora on zgraditi na novo.