RZS bo kandidirala za kvalifikacijski turnir za Rio

Prireditelji kvalifikacijskih turnirjev in razporeditev reprezentanc bodo znani po prvenstvih na Poljskem in v Egiptu.

Objavljeno
03. december 2015 13.58
regent/rokomet

Ljubljana - Rokometna zveza Slovenije (RZS) je na današnji korespondenčni seji potrdila, da bo vložila kandidaturo za izvedbo enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu. Končno odločitev o prirediteljih kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo med 7. in 10. aprilom, bo februarja sprejela Mednarodna rokometna zveza (IHF), trenutno pa še ni jasno, kdo bo ob Sloveniji še vložil kandidaturo. Rok za prijavo poteče v ponedeljek, 14. decembra.

Pot v Brazilijo so si doslej - poleg gostiteljev - zagotovili tudi svetovni prvaki Francozi, zmagovalci azijskih kvalifikacij Katarci in panameriški šampioni Argentinci, po njihovih stopinjah bosta šla še evropski in afriški prvak. Slovenija si je mesto v kvalifikacijah zagotovila s pomočjo Katarja, skozi stranska vrata se bodo skušali v Rio prebiti še Poljska, Španija, Danska, Hrvaška, Nemčija, Iran, Bahrajn in Čile.

Prireditelji kvalifikacijskih turnirjev in razporeditev reprezentanc bodo znani po prvenstvih na Poljskem in v Egiptu, trenutno so Slovenci uvrščeni v prvo skupino s Poljsko, Čilom in afriškim podprvakom. Vendar pa skupine še niso dokončno izoblikovane. Če Francozi zmagajo na Poljskem, bi si neposredno vozovnico za olimpijski turnir izboril tudi drugi finalist evropskega prvenstva, po visokih mestih pa lahko posežejo tudi reprezentance, ki še nimajo rezerviranega mesta v dodatnih kvalifikacijah, denimo Švedska, Madžarska ali Islandija.