S Talido zajamčena božja pomoč

Rokometni klub Krim Mercator je misli usmeril v nedeljsko tekmo lige prvakinj v Leipzigu.

Objavljeno
09. oktober 2013 22.08
Rokometašice Krima.Na sliki Talida Tolnai. Ljubljana,30.09. 2013
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – Talida Tolnai in Tamara Mavsar sta bili glavni junakinji uvodne zmage Krima Mercatorja proti Sävehofu v ligi prvakinj. Prva se je za vsako od 16 obramb zahvalila bogu, druga pa bolj v šali kot zares kar vratarkinemu glasnemu fantu, ki je švedski tekmici na levem krilu s tribune ves čas jemal zbranost; in Slovenki pomagal zabiti devet golov.

Pri okrepitvah je težko vsakič zadeti v polno in v ljubljanskem taboru so zadovoljni, da se lahko zanesejo vsaj na dve od treh Romunk. Pri Oani Manea niti ni bilo dvoma, da gre za vrhunsko krožno napadalko, proti Sävehofu se je izkazala omenjena Tolnaijeva, medtem ko Patricia Vizitiu (še) ni prepričala trenerja Toneta Tislja, ki v športu ni ravno zagovornik boemskega sloga življenja in razmišljanja.

Veliko bolj mu je povšeči asketska vratarka, ki se je prepustila božji volji, odkar je nekega dne v bolnišnici zagledala njegovo utelešenje. Kratek pogovor z Jezusom ji je utrdil vero in jo povsem prevzel. »Podpiram vse, kar nekomu pomaga do boljših rezultatov. Če je to bog ali pa šilce žganega, pa naj bo,« se je pošalil Tiselj in pohvalil pristop igralke, pripadnice romunske evangeličanske cerkve, v kateri ni duhovščine in hierarhije in vse člane jemlje kot brate in sestre. Njene »sestre« na igrišču v nedeljo čaka tekma v Leipzigu in Tolnaijeva verjame, da so sposobne vpisati novo zmago. »To bo dvoboj dveh dobrih ekip, v katerem je kakovost vendarle na naši strani,« v moč Krima verjame 34-letnica iz Zalaua, ki je pet sezon preživela pri Oltchimu Valcei, zadnjo pa v Turčiji.

Dvanajst let mlajše Mavsarjeve Romunkin izbranec v kotu stožiške dvorane res ni motil, toda njenih rekordnih devet golov (enega manj je dosegla marca 2011 pri španskem Itxaku) gre vendarle pripisati čemu drugemu kot provociranju tekmice. Kljub mladosti je to že njena šesta sezona v LP in ima poleg znanja tudi dovolj izkušenj. Psihično trdnost mora še dokazati. Tiselj je kmalu po tekmi dejal, da je vendarle ne gre preveč hvaliti.

»Verjetno je imel kar prav. Pogosto se zgodi, da na eni tekmi zablestiš, nakar pa odigraš bistveno slabše,« trenerjevemu občutku zaupa Mavsarjeva in se veseli tekme proti ekipi bivše krimovke Susann Müller, ki je na prvi tekmi ugnala Metz v gosteh: »To bo eno težjih gostovanj. Leipzig ima dve zelo kakovostni zunanji igralki Kudlaczevo (Karolina, poljska reprezentantka) in Müllerjevo. A če bomo izboljšale igro v obrambi, ki proti Sävehofu ni bila na pravi ravni, verjamem, da uspeh v Nemčiji ne bo izostal.«