Vujović: Še dobro, da Zorman ni bil del te zgodbe

Slovenski selektor Veselin Vujović je vzroke za poraz pripisal tudi mnogim »motečim elementom«.

Objavljeno
04. maj 2017 02.17
Rokomet, kvalifikacije za SP Slovenija-Nemčija Ljubljana 3.5. 2017 [rokomet,kvalifikacije]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Za zmage so zaslužni igralci, za poraze kriv selektor, je pogosta krilatica v kolektivnem športu in selektor Veselin Vujović, ki je požel toliko pohval po SP v Franciji, se je posul s pepelom po visokem porazu proti Nemčiji. Hkrati pa po svoji navadi ošvrknil igralce.

Gotovo ste razočarani po takšni predstavi Slovenije.

Kdo pa ne bi bil razočaran! V 20 minutah nismo naredili niti enega prekrška in nismo ustavili niti enega napada. Hotel sem, da igramo drzno, brezkompromisno, tudi »žleht«, če želite, pa nič od tega. Igralci, kot so Henigman, Poteko, Blagotinšek, Mačkovšek, so delovali kot v počasnem posnetku. Zgrešili smo veliko čistih strelov, vratarji pa ničesar obranili. V drugem polčasu smo pokazali znake življenja, a razlika je bila prevelika.

Ste bili morda še preveč pod vtisom brona iz Pariza in vas je vse skupaj malce zavedlo?

Ko smo osvojili kolajno, sem opozarjal, naj se ne zanašamo na to in da nismo nič boljši od Dancev, Švedov, Špancev ali Nemcev, ki niso bili na zmagovalnem odru. Ta kolajna nam je v velik ponos, ampak tudi obveza. Narediti moramo vse, da pridemo na EP, tudi tam pa nas čaka veliko dela. Še vedno imamo igralce, ki so zeleni in jim manjka veliko izkušenj.

Kako so se poznale odsotnosti nekaterih igralcev?

Cingesar in Gaber sta nam gotovo manjkala, ampak tudi vsi ti fantje so reprezentanti in morajo pokazati vse, kar znajo. Mačkovšek je bil denimo spet tisti stari Mačkovšek, kakršnega si ne želimo. Nikjer ga ni bilo.

Minus devet je res veliko.

Vedel sem, da lahko izgubimo, ampak da lahko izgubimo tako hudo, nikoli. Razočaran sem, ampak naj vas spomnim, da smo proti Španiji na SP izgubili za deset golov, pa na koncu vzeli odličje. Ni pomembno, kako se začne, ampak kako se konča. Zdaj moramo storiti vse, da v soboto odigramo resno tekmo ne glede na končni rezultat. Tako bi si povrnili samozaupanje in ga potem unovčili na tekmah s Švico in Portugalsko. Teh kvalifikacij nikakor ne smemo postaviti pod vprašaj.

Zdelo se je, da so bili igralci z glavami v teh dneh vse kje drugje kot na tekmi.

Drži in dobro ste to rekli, čeprav mi je težko govoriti o teh rečeh. Ne gre samo za odlikovanje. Igralca Veszprema, Blagotinšek in Marguč, sta prišla na priprave kasneje, ker sta proslavljala uvrstitev na F4 lige prvakov. Ni čudno, da sta bila najslabša člena naše ekipe v prvem polčasu. Igralci so stalno na sprejemih, družabnih omrežjih, telefonih … Na te stvari moramo biti v bodoče bolj pozorni.

Kaj sploh lahko spremenite v dveh dneh?

Nič kaj dosti. Predvsem moramo drugače pristopiti tekmi, pokazati več želje in borbenosti.

Kako komentirate slovo Uroša Zormana?

Zelo sem vesel, ker se je poslovil na čudovit način, ob vzklikih 10.000 navijačev. To pritiče takšnemu šampionu in to si Uroš zasluži. Tudi zanj bo še prišla poslovilna tekma, vesel pa sem, da ga tokrat nisem poklical, saj bi se končalo enako in potem bi bilo slovo zares grdo.