Še ena nedelja, ko bo padel Flensburg?

Celje Pivovarna Laško jutri ob 17. uri proti nemškemu prvaku odpira evropsko sezono.

Objavljeno
14. september 2019 14.15
Posodobljeno
14. september 2019 14.29
Celjski navijači bodo spet stali ob strani svojim borcem. FOTO: Jure Eržen
Celje - Prej bo Tomaž Ocvirk pozabil obletnico poroke ali rojstna dneva hčera kot 30. september 2018, dan, ko je kot trener Celja Pivovarne Laško debitiral z zmago proti Flensburgu. »Čvari« sicer ve, da ni vsak dan nedelja, ampak jutri bo nedelja in njegovi pivovarji bodo sezono lige prvakov odprli ob 17. uri prav proti nemškemu prvaku, staremu znancu in tekmecu iz finala v šampionskem letu 2004. Tudi takrat je bila nedelja, ko je Flensburg padel s šestimi goli razlike. Se obeta déjà vu v Zlatorogu?

Odštevanje je pri koncu. Zastor nad evropsko sezono 2019/20, zadnjo v obstoječem sistemu, bodo Celjani dvignili jutri, ko bodo želeli navijačem pokazati, da so čez poletje dobro kadrovali in trdo delali ter da se lahko upravičeno nadejajo nastopa v osmini finala LP, na katerega čakajo že šesto leto.
 

Zadnja sezona med elito?


To bi bilo zelo koristno, saj bo liga prvakov v naslednji sezoni štela zgolj še 16 klubov, nastala bo močna evropska liga. Ali bodo Celjani ostali del elite, je vprašanje za več kot milijon evrov. Slovenija je na jakostni lestvici EHF za sezono 2020/21 padla na 14. mesto, samo prvaki 12 držav pa imajo zajamčen nastop. Odločilni bodo dodatni kriteriji, pri katerih slovenski prvaki kotirajo visoko, za piko na i pa bi se prilegel še rezultatski presežek.



Kakšne pa so možnosti, da bi Celjani prav letos premagali urok? »Rekel bi, da se z Barcelono, Parizom, Flensburgom in Szegedom ne moremo primerjati, čeprav bomo veseli vsake točke proti favoritom. Ključne bodo tekme z neposrednimi tekmeci Aalborgom, Zagrebom in Elverumom, ne samo domače, točke bo treba osvojiti tudi v gosteh,« razmišlja Ocvirk in priznava, da je veliko lažje delati s fanti, ki jih je sam pomagal izbrati, kot je bilo s tistimi, ki mu jih je zapustil Branko Tamše in so v drugem delu sezone ustvarili dva klana v slačilnici: »Lažje je, fantje so mladi in željni dokazovanja. Taktično še niso tako zreli, ampak iz treninga v trening napredujejo. Borbeni so in zagnani, verjamem, da jih bo že prav kmalu užitek gledati na igrišču.«

Prvi točki Gorenja?


Po presenetljivem porazu v prvem kolu lige NLB v Škofji Loki bodo rokometaši Gorenja želeli vpisati prvi par točk, ko bodo zaradi zasedenosti Rdeče dvorane v Slovenj Gradcu gostili Krko. Mariborčani s svežo okrepitvijo Nikolo Špeličem bodo gostovali v Ribnici, kjer so si nazadnje priigrali evropsko vstopnico. Današnji pari: Gorenje – Krka (Slovenj Gradec 17), Riko Ribnica – Maribor, Koper – Urbanscape Loka, Jeruzalem Ormož – Butan plini Izola (vse 19), Slovenj Gradec –Trimo Trebnje (20.30).
 

 

Ranjeni lev s severa


Vzporednic z lansko tekmo s Flensburgom res ne gre vleči, Celjani so namreč zamenjali kar osem igralcev, tisti, ki so ostali, so zbrali le 11 golov od 23. Flensburg pa je izgubil ključna igralca v napadu, Rasmusa Laugeja Schmidta (Veszprem), in obrambi (Tobias Karlsson), glavna okrepitev ekipe trenerja Maika Machulle je poljski veteran Michal Jurecki. Moštvo s skrajnega nemškega severa, ki je po duši skandinavsko, v Celje prihaja v vlogi ranjenega leva. V četrtek je doživelo prvi poraz v sezoni, v nemškem derbiju je bil z 28:24 boljši Kiel.

image
Tomaž Ocvirk si želi ponovitve lanske tekme s Flensburgom. FOTO: Jure Eržen


Celjsko sezono bo zanimanjem spremljal tudi slovenski selektor Veselin Vujović, ki se te dni mudi v Sloveniji. »Celje ima ogromno talenta in zelo malo izkušenj, zato pričakujem velika nihanja. Srčno upam, da je konec stalnih odhodov. Če bi fantje, kot so Josip Šarac, Diogo Silva, Domen Makuc, Kristjan Horžen in še kdo ostali skupaj tri sezone, bi lahko naredili marsikaj.«

Zorman že št. 2


Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac je včeraj sporočil, da bo odslej vlogo prvega pomočnika selektorja moške reprezentance Veselina Vujovića opravljal Uroš Zorman in zamenjal Uroša Šerbca, ki se poslavlja od izbrane vrste, ampak je izrazil globoko razočaranje nad odločitvijo šefov RZS. Vujović pa je povedal, da bo za oktobrsko akcijo znova poklical tudi Sebastiana Skubeta.