Senzacija: Slovenke premagale gostiteljice EP

Velika zmaga, na katero so čakale 12 let, ekipi Uroša Bregarja odpira vrata 2. dela. Jutri ključna tekma s Španijo.

Objavljeno
07. december 2016 00.27
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Stockholm – Kakšen večer v Stockholmu za slovenski ženski rokomet. Reprezentanca Uroša Bregarja je premagala gostiteljice 11. EP in si na široko odprla vrata drugega dela. Že neodločen izid proti Španiji jim jutri jamči uvrstitev med najboljših 12 reprezentanc na stari celini.

Le kdo si je lahko mislil, da se bodo Slovenke na boleč uvodni poraz s Srbijo (34:36), proti kateri so videle svojo glavno priložnost za napredovanje, odzvale na tak način? Proti Švedinjam, ki sodijo med favoritinje turnirja in so bile pred dvema letoma bronaste na Madžarskem, so sinoči po 12 letih vpisale zmago na velikem tekmovanju.

In to kakšno! Z obrambo, ki je mejila na fanatično, so pokazale zobe in bile ves čas resno v igri za presenečenje. V 18. minuti je Ana Gros soigralke popeljala do prvega vodstva na tekmi (9:8), le minuto kasneje pa je Barbara Lazović podvojila prednost (10:8). V končnici prvega polčasa jim je padla zbranost, več kot sedemminutni slovenski strelski post pa so Švedinje, ki so v prvem kolu zlahka ugnale Španke, izkoristile za vodstvo z 12:11.

Po izenačenem prvem polčasu so Slovenke še dvignile ritem in si priigrale dva gola naskoka. A ko je Tamara Mavsar, tragična junakinja tekme s Srbijo, pri vodstvu z 20:18 zapravila priložnost za plus 3, se je pri 22:22 že zazdelo, da se bo jeziček na tehtnici znova prevesil na domačo stran.

»Ni govora!«, so na to odgovorile srčne Slovenke. Odgovornost je v svojo udarno levico vzela Ana Gros in njen projektil je Slovenke spet postavil na voznikov sedež. Tudi Mavsarjeva se je odkupila in v 58. minuti zabila za 24:23. Tedaj pa je hudo napako pri podaji storila Lazovićeva, žogo je prestregla hitronoga Jamina Roberts, toda vratarka Miša Marinček, dolžnica s prve tekme, je pokazala, zakaj je bila na Krimu najboljša čuvajka mreže v prvem delu lige prvakinj. Iz neposredne bližine je prebrala namero mlade tekmice in žogo odbila za črto vrat.

Minuto in 17 sekund pred koncem je selektor Uroš Bregar, ki je dobro leto nazaj zamenjal Marto Bon, pametno zahteval minuto odmora in umiril svoja dekleta. Potem se je za strel odločila Lazovićeva in žoga je končala v mreži. Šokirane Švedinje niso več vedele, kje se jih drži glava in so se le nemočno zaletavale v obrambni zid. Slovenke bi sicer v zadnjih sekundah morale zdrveti v napad, saj bi lahko o napredovanju odločala tudi razlika v zadetkih, vendar jih je zmaga tako prevzela, da so se začele prešerno veseliti pred nemimi navijači v rumenem.

Ker je Srbija pred tem premagala Španijo, je po dveh kolih v skupini A vrstni red takšen: Srbija 4 točke, Slovenija in Švedska po 2 in Španija 0. Jutri se bodo Slovenke, ki so pred tem na EP 2006 in 2010 po trikrat izgubile in se ekspresno poslovile, pomerile s Špankami. Že točka bi jim zagotovila vsaj 3. mesto in eno točko v drugem delu. Tudi morebiten nizek poraz ne bi bil usoden, če bi Srbkinje kasneje premagale še Švedsko.