Skube lahko potegne voz naprej

Trener Gorenja Gregor Cvijič pred derbijem v Celju.

Objavljeno
08. december 2015 20.27
Trener RK Gorenje Gregor Cvijić. Rokometna tekma EHF pokala med Gorenjem iz Velenja in Holstebrom. Velenje, Slovenija 11.aprila 2015.
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Velenje – Če lahko za koga jutrišnja tekma med Celjem PL in Gorenjem v slovenskem pokalu pomeni prelomnico, je to velenjski trener Gregor Cvijič. Močno se mu je zamajal stolček po takojšnjem izpadu iz pokala EHF in če bodo v Zlatorogu »ose« nadaljevale z bledo igro, bo njegove zgodbe morda že konec. Izmuzljiva zmaga pa mu lahko odstre nova obzorja ...

Kako gledate na to, da se bosta najboljša slovenska kluba srečala že v šestnajstini finala?

Gotovo bi se dalo stvar izpeljati bolj spektakularno. Vendarle gre za dve najboljši ekipi v Sloveniji, najbolje organizirana in najbolj uspešna rokometna kluba. Ampak tako pač je, na to ne morem vplivati, vprašanje bi bilo bolje zastaviti odgovornim za tekmovanje. Osebno menim, da bi bilo veliko bolj zanimivo, če bi izdelali sistem z nosilci. Saj razumem manjše klube, ki jim to ustreza, ampak mi igramo zaradi pokroviteljev, občinstva in medijske pozornosti. Gotovo bo sklepni turnir močno okrnjen, ker na njem pač ne bo Celja ali Gorenja.

Po tekmi proti Holstebroju ste bili razočarali, saj ste izpadli iz Evrope, kar je skazilo načrte vodstva kluba. Šefi so vam pogledali skozi prste, a na sestanku je prišlo do spremembe: Nika Medveda je v vlogi kapetana zamenjal Staš Skube. Čemu tak ukrep, je bil Niko šibak člen?

Ne, Niko ni bil sporen, svojo nalogo je opravljal dobro. Želeli smo zbuditi ekipo in Staša, ki v zadnjem času ni bil takšen, kot ga poznamo. Bomo videli, kaj bo to prineslo.

In kaj lahko to priznanje spremeni pri Skubetu, ki je vodja na igrišču, odslej pa bo tudi v slačilnici?

Upam, da veliko. Kapetanska vloga ni kar tako, s seboj prinaša odgovornost, ki jo igralec mora prevzeti. Upam, da bo sprememba ugodno vplivala na Skubeta in s tem na vso ekipo. Staš lahko potegne ta voz naprej. Nisem vedeževalec, lahko pa rečem, da smo nazadnje proti močni Krki delovali bolje kot na nekaterih prejšnjih tekmah.

Če bo na Stašu odslej še malce večji pritisk, kakšen bo šele na vas, ki si gotovo želite upravičiti zaupanje nadrejenih. Še en poraz proti Celju bi utegnil biti kaplja čez rob ...

Že od marca, ko sem prevzel delo, se porajajo ugibanja o moji zamenjavi. Pritisk je sestavni del mojega poklica. Svoje delo bom vestno opravljal ne glede na to, ali bom tukaj še vrsto let ali samo še en dan. Najbolj pomembno je, da damo vsi skupaj, igralci in jaz, maksimum temu klubu, ta pa se bo odločil, ali bo z nami sodeloval ali ne.

Odkar ste na velenjski klopi, ste izgubili vseh šest derbijev proti Celju in trenerju Branku Tamšetu. Se iz poraza v poraz krepijo frustracije ali bolj narašča želja po končanju te negativne serije?

O tem, da sem izgubil proti Tamšetu ali komu drugemu, ne razmišljam. Posamezniki niso pomembni, gre za dva velika kluba in v zadnjih dveh letih je bilo vse na strani Celja, pred tem na strani Gorenja. Ne te številke ne gledam tako kot vi ali navijači.

Kakšno je zdravstveno stanje v vaši ekipi pred pomembnim izzivom?

Imamo težave z virozami in poškodbami, ampak nisem trener, ki bi tarnal in tudi tokrat ne bom.

Kaj bi utegnilo odločiti derbi? Se bojite, da bosta vaša bivša člana Marko Dujmović in Luka Dobelšek posebej »nabrušena« v dresu Celja?

To je povsem normalno, ampak za nas bosta tekmeca kot vsi drugi. Derbi bodo odločile znane reči: obrambe, vratarji, zbranost in posledično število tehničnih napak.

Na edini Gorenjevi pokalni lovoriki se je od leta 2003 nabralo precej prahu. Je zato motivacija še večja, zlasti pri igralcih, ki bodo poleti zapustili klub, kot sta denimo Staš Skube in Mario Šoštarič, ki bosta imela eno zadnjih priložnosti, da v Sloveniji kaj osvojita?

Gotovo si vsak igralec želi iz enega okolja oditi kot šampion in nekaj dati klubu, ki je vanj vlagal. Motiva ne bo manjkalo, fantom sem že dejal, naj Slovenijo zapustijo ponosni, to pa je mogoče samo, če bodo pri sebi vedeli, da so svoje delo opravili maksimalno. Pokalna lovorika bi bila v tej luči zares dobrodošla.