Slavljenec Beguš snuje presenečenje

Drevi v 1. SRL derbi neporaženih ekip: Ribnica gosti prvake iz Celja.

Objavljeno
23. september 2014 19.42
SLOVENIJA,RIBNICA,22.09.2012.RD RIBNICA RIKO HISE VS RK CIMOS KOPER. NA SLIKI NOSAN BLAZ(17)FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Ribnica – »Kaj pričakujem? Polno dvorano in rokometni praznik v Ribnici. Izida ne bi napovedal, gotovo pa bodo fantje pokazali, da so iz pravega testa,« je kipel od samozavesti Marko Obrstar, predsednik RD Riko Ribnica, pred nocojšnjo tekmo (19) s Celjani.

»Dokazali bomo, da ima ta liga več kot dve hitrosti. Nikdar ne 'kalkuliramo' in gotovo ne sodimo v krog klubov, ki jim je v interesu čim širša liga,« je nadaljeval prvi operativec Obrstar, ki vsak dan poroča glavnemu pokrovitelju Janezu Škrabcu. Ta je lahko navdušen, saj Ribničani potrjujejo, da četrto mesto iz zadnje sezone, kar je bil največji uspeh doslej, ni bilo naključno. »Suhorobarji« si po treh kolih s Celjem in Gorenjem delijo vrh. Odločeni so, da tudi proti favoritom in branilcem naslova ne bodo poceni prodali kože. Gostje bodo morda z glavami že pri sobotnem štartu lige prvakov z Vardarjem in kar godni za hladno prho ...

V Ribnici po zmagah na Šilčevem memorialu ter v 1. SRL proti Izoli, Trimu in Krki že vlada manjša rokometna evforija. Zanjo je v veliki meri zaslužen Robert Beguš, ki se je pred tem najbolj izkazal pri Krimu Mercatorju in na klopi ženske reprezentance. Komaj je začel drugo sezono v Ribnici, pa je že med trenerji z najdaljšim stažem v klubu, kjer so si še nedolgo nazaj kar podajali kljuko izhodnih vrat.

Da bo praznik še bolj vesel, Beguš prav danes slavi 45. rojstni dan. Dober odpor proti »pivovarjem« bi bil zanj najlepše darilo. Kajpak se zaveda, da bo delo nadvse težko, saj Celjani tudi z mlado ekipo meljejo vse pred seboj in so si na treh tekmah priigrali razliko v golih +61. Ribničani so zmagovali tesneje, a v oči bode podatek, da so prejeli celo manj zadetkov kot Celjani (59:62). Da se znajo postaviti po moško, pa razkrije dejstvo, da so trije igralci (Košmrlj, Grebenc in Fink) med najpogosteje izključenimi igralci v ligi. Tudi uigranost je na visoki ravni, saj sprememb v ekipi, sestavljeni skoraj izključno iz domačih fantov, skoraj ni bilo. Črt Abrahamsberg je nepričakovano sklenil športno pot, zato pa je na desno krilo prišel izkušeni Janez Skušek iz Slovana. Igra v napadu sloni na 21-letnem kapetanu Blažu Nosanu ter organizatorju in najboljšemu strelcu Patriku Lebanu. Beguš je upravičeno zmerni optimist.

»Obramba je naš zaščitni znak, Celjani pa so močnejši v tranziciji. Če jim kolikor toliko preprečimo hitre nasprotne napade, iz katerih dosežejo polovico golov ali več, se lahko nadejamo izenačenega boja. Pogled na lestvico sicer pravi, da gre za derbi, a če pogledamo v denarnice, je slika drugačna: Celje ima šestkrat višji proračun. No, na igrišču bo število rokometašev izenačeno,« se ne vdaja vnaprej Beguš, ki bo pogrešal poškodovanega Alena Markoviča in tako bo imel na desnem zunanjem položaju desničarja. Kljub temu si potihem obeta presenečenje: »Dvorana bo polna in navijači nam bodo v veliko pomoč. Ne verjamem, da bodo Celjani varčevali z močmi za soboto. Takrat bomo vsi navijali zanje, a nocoj bo druga pesem.«

Športni praznik na Dolenjskem bo popestril tudi navijaški dvoboj na tribunah, saj bo v Ribnico krenil avtobus s celjskimi Florijani.