Slišković in Skok junaka tekme preobratov v Čehovu

Celjani v prvem polčasu zapravili pet golov prednosti, v drugem tri in v zadnjih šestih minutah le zlomili odpor Rusov.

Objavljeno
10. oktober 2014 08.30
Liga prvakov, CPL - Vardar. David Miklavčič in Sergei Gorbok. Celje, 27. september 2014.
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Moskva – Rečeno, storjeno! Rokometašem Celja Pivovarne Laško se je v tretje izšlo, uresničili so napoved o brezkompromisnem napadu na prvi točki v ligi prvakov in ju v Rusiji tudi osvojili. Z zmago pri Čehovskih medvedih, ki so si jo priborili v zadnjih šestih minutah dramatične tekme, so ohranili realne možnosti v boju za četrto mesto v skupini C.

Hrvaški ostrostrelec Ivan Slišković, čigar nastop je bil vprašljiv zaradi udarca v Montpellieru, je bil najboljši strelec tekme z devetimi goli. Trener Branko Tamše je v vratih vztrajal pri Matevžu Skoku, četudi na trenutke ni deloval prepričljivo. Zaupanje se mu je izplačalo, someščan iz Velenja se mu je zahvalil na najboljši način in zaklenil vrata. S tem je omogočil odločilni pobeg, ki se je začel pri rezultatu 30:30, ko je Tamše šest minut pred koncem še drugič v kratkem času zahteval minuto odmora. Celjani so zabili zadnjih pet golov. Prešerno veselje vse ekipe je bilo razumljivo. Odvalil se jim je velik kamen od srca po nespretnih porazih proti Vardarju in Montpellieru, ko so obakrat zapravili prednost šestih golov iz prvega polčasa.

Tudi v Rusiji je kazalo na podoben razplet. Celjani, ki so v nekaj dneh prepotovali pol Evrope in vmes izgubili dva dni, so se po slabšem uvodu in zaostanku s 5:7 le ogreli na delovno temperaturo. Zasuk je z dvema goloma začel Miha Zarabec, ki je kasneje s četrtim golom zaokrožil delni rezultat 5:0 za 12:8. Na desnem krilu je na svoj račun prišel tudi Blaž Janc in razliko dvignil na plus 5 (15:10). Vendar se Celjani, ki jim je obramba 5-1 povzročala preglavice, niso mogli povsem izogniti črnim minutam. Rusi so se hitro približali na dva gola, kolikor je tudi znašala razlika ob polčasu.

Glavne rezerve za drugi del so bile v obrambi, ki ni bila prepričljiva. Tamše je tokrat malce bolj rotiral igralce in ti so po novem ruskem zasuku pri 24:25 s štirimi goli 10 minut pred koncem povedli z 28:25. Kot zakleto so zatem spet pokazali svojo slabo plat, prejeli štiri zaporedne gole in pri zaostanku z 28:29 je Tamše zahteval premor. Spoznal je, da mora odpočiti tudi Zarabca in v igro poslal Davida Razgorja. Nista minili niti dve minuti, pa je pri 29:30 spet okrog sebe sklical igralce in vrnil dirigenta Zarabca. Fantje so tedaj že dovolj napolnili pljuča za zadnjih šest minut, v katerih je bilo na igrišču samo eno moštvo. Skok, ki se je prej jezil na soigralce v polju, ker so ga puščali na cedilu, je nanizal nekaj bravuroznih obramb, ki so jih z odločilnimi zadetki oplemenitili Janc (protinapad za šesti gol), Zarabec (lep prodor in strel), zelo solidni David Miklavčič, izjemni Slišković in na koncu Michal Kasal s 7 m za sladek krstni gol v LP.

Po utrujajočem ritmu bodo Celjani lažje zadihali, saj so prestavili nedeljsko tekmo v Slovenj Gradcu. V sredo bodo gostili Ormož in se ogrevali za sobotni spektakel z Veszpremom v Zlatorogu. Takrat nihče od njih ne bo terjal zmage, s pravim pristopom pa presenečenje ne bi sodilo v žanr znanstvene fantastike. Branko Tamše je bil kajpak zadovoljen z razpletom: »Zmaga na tako težki tekmi je velik uspeh po vseh teh nesrečnih porazih, potovanjih, poškodbah ... Strnili smo vrste in trud se je poplačal. Imamo pa še veliko rezerv v igri.«