Slovenci neposredno na SP, Celje brez osmine finala

Zaradi pandemije koronavirusa sprejetih nekaj izrednih rešitev. Tudi Slovenke na EP. Kadetsko EP v Celju pod vprašajem.

Objavljeno
24. april 2020 16.00
Posodobljeno
24. april 2020 17.03
Slovencem ne bo treba igrati kvalifikacij za SP. FOTO: AFP
Dunaj - Slovenska moška rokometna reprezentanca je neposredno uvrščena na svetovno prvenstvo, ki bo januarja v Egiptu, ženska reprezentanca pa na evropsko prvenstvo, ki bo decembra letos na Danskem in Norveškem.

Celje Pivovarna Laško je na dan, ko praznuje 16. obletnico osvojitve lige prvakov, izvedelo, da v tej sezoni ne bo odigralo osmine finala, v katero se je uvrstilo po šestih letih. Tekem s Kielcami tako ne bo. Evropska rokometna zveza (EHF) je odpovedala tudi četrtfinale, tako so se neposredno na sklepni turnir v Kölnu, ki bo 28. in 29. decembra, uvrstili najboljši po rednem delu: Barcelona, Kiel, Veszprem in Paris SG.

To pomeni, da bo že četrto leto zapored F4 imel slovenski pridih. Tam bodo sodelovali Jure Dolenec iz Barcelone, za katero bi morda lahko zaigrala tudi Blaž Janc (prihaja iz Kielc) in celo Domen Makuc (če bo prišlo do prestopa iz Celja), Miha Zarabec iz Kiela ter Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek iz Veszprema (vprašanje, ali bosta pravico nastopa imela Borut Mačkovšek, ki se seli v Pick Szeged, in Dragan Gajić, ki odhaja v Francijo).
 

Četrto mesto na EP prineslo srečo


Zaradi pandemije koronavirusa, ki je ustavila športna tekmovanja, je izvršni odbor EHF na videokonferenci odločil, da kvalifikacij za SP ne bo, tako sta odpadli junijski tekmi Slovenije in Srbije. Ker ima Slovenija, četrta z zadnjega EP, višji rating, bo v Egipt odpotovala reprezentanca selektorja Ljubomirja Vranješa.

image
Tomaž Ocvirk, trener ekipe Celje Pivovarna Laško, še ne bo dočakal nastopa v izločilnih bojih lige prvakov. FOTO: Uroš Hočevar


Ženska liga prvakinj bo imela F4 predvidoma 5. in 6. septembra v Budimpešti. Rezervni datum je oktober. Če ne bo mogoče izvesti tekem četrtfinala, se bodo za lovoriko merili Metz, Esbjerg, Györ in Brest z Ano Gros. Pokal EHF, v katerem je nastopalo Gorenje, je odpovedan.
 

Za Tokio tik pred SP


Na moškem SP v Egiptu bodo iz Evrope tako brez kvalifikacij nastopile: Slovenija, Nemčija Portugalska, Švedska, Avstrija, Madžarska, Belorusija, Islandija, Češka in Francija. Španija, Hrvaška in Norveška so si nastop zagotovile na EP. Danska bo branilka naslova.



Olimpijske kvalifikacije za OI v Tokiu, ki bi morale biti že ta mesec, bodo po novem med 6. in 9. januarjem 2021, torej tik pred SP v Egiptu, ki se bo začelo 14, januarja in končalo 31. januarja. Nekatere reprezentance bodo torej imele v nekaj tednih dva vrhunca. Tudi slovenska, ki jo na turnirju v Berlinu čaka boj za dve mesti proti Nemčiji, Švedski in Alžiriji. Morda pa kvalifikacije opravijo kar v Egiptu.

Žreb kvalifikacijskih skupin za moško EP 2022 (Madžarska, Slovaška) bo 16. junija na Dunaju.
 
image
Ana Gros bo nastopila na EP, dobro ji kaže tudi za F4 lige prvakinj. FOTO: Jure Eržen

 

Žreb za žensko EP 18. junija


Na ženskem EP bodo nastopile Slovenija, Francija, Rusija, Nizozemska, Romunija, Švedska, Madžarska, Črna gora, Nemčija, Srbija, Španija, Poljska, Češka in Hrvaška. Norveška in Danska sta gostiteljici. Žreb bo 18. junija na Dunaju.

Evropsko prvenstvo za rokometaše do 18 let, ki naj bi bilo avgusta v Celju, je pod vprašajem. Morebiten nadomestni datum je januar 2021. O tem naj bi se odločili na junijskem srečanju izvršnega odbora EHF.