Špende v Zagreb, Egipčan na pragu Celja

Nekdanja evropska velikana, ki iščeta pot k stari slavi, se krepita na zunanjih položajih.

Objavljeno
26. marec 2019 15.09
Posodobljeno
26. marec 2019 18.16
Omar Yahia je dober strelec z razdalje. FOTO: Reuters
Ljubljana - Reprezentant Aleksander Špende bo okrepil slovensko kolonijo v Zagrebu, v Celje se vrača Tobias Cvetko, tik pred podpisom pogodbe s slovenskimi prvaki pa sta levoroki Egipčan Omar Yahia in madžarski levi zunanji igralec Patrik Ligetvari.

Špende (25 let, 197 cm) se bo pridružil ekipi slovenskega trenerja Branka Tamšeta iz Zagreba, za katero v tej sezoni nastopajo tudi njegovi rojaki Gregor Potočnik, Aleks Vlah in Urh Kastelic, vendar se bo slednji poleti preselil v nemški Göppingen. V Zagreb bo prišel tudi Darko Stojnić iz Gorenja.

Levi zunanji igralec, ki je branil barve Gorenja, Maribora in Porta, je ta čas član skopskega Metalurga. V Zagrebu je podpisal dveletno pogodbo. Imel je tudi ponudbe nekaterih klubov iz sredine lestvice nemške bundeslige, vendar se je odločil za Zagreb, ker želi igrati v ligi prvakov, hkrati si želi okrepiti reprezentančni status, sodelovanje s Tamšetom naj bi mu pri tem pomagalo.

Selektor Veselin Vujović je Špendeta prvič povabil na januarsko akcijo v Franciji, na seznam ga je dal tudi za bližnji tekmi z Nizozemsko v kvalifikacijah za EP 2020.
 

Cvetko v matičnem klubu


Celjani so se odločili v svoje jato vrniti 21-letnega Tobiasa Cvetka, levega zunanjega igralca (192) cm, ki je bil zadnji dve sezoni posojen Trimu, in ga trener Tomaž Ocvirk dobro pozna iz časov, ko je še delal s celjskimi mladinci. Ocenil je, da bi lahko  domači igralec prinesel dodano vrednost tako v napadu kot obrambi.

image
Aleksander Špende bo v novi sezoni član Zagreba. FOTO SEHA


Cvetko, ki je v tej sezoni za Trimo na 25 tekmah dosegel 74 golov, si bo prizadeval za igralni čas na levem zunanjem položaju, kjer ostaja Hrvat Josip Šarac, zelo blizu dogovora pa so Celjani z 201 cm visokim madžarskim reprezentantom Patrikom Ligetvarijem (23 let), članom Veszprema, ki se v tej sezoni kot posojeni igralec kali v španskem Ademarju Leonu.
 

Yahia tretji strelec Egipta


Ker naj bi se na mesto krožnega napadalca vrnil Vid Poteko iz Meškova Brest, je najbolj deficitarno igralno mesto desnega zunanjega igralca. Celjani naj bi ga zakrpali z 21-letnim egiptovskim reprezentantom Omarjem Yahio, ki je igral tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Gre za 195 cm visokega levičarja, člana domačega kluba Zamaleka. Na SP je dosegel 30 golov na devetih tekmah in bil tretji strelec Egipta, prireditelja naslednjega mundiala leta 2012, ki je bil z osmim mestom prijetno presenečenje turnirja v Nemčiji in na Danskem.

image
Direktor Celja Rok Plankelj in igralec Tobias Cvetko sta podpisala pogodbo. FOTO: CPL


Kot je znano, Celje zapuščajo William Accambray, Igor Anić, Kristian Bećiri, Branko Vujović, Draško Nenadić, Jan Jurečič in Jaka Malus. Že prej so pogodbe podpisali Stefan Žabić (krožni), Domen Novak (desni zunanji) in Patrik Leban (srednji). Sprememba naj bi se zgodila tudi v vratih, Aljaž Panjtar naj bi odšel v Gorenje, od tam pa prišel mladi Črnogorec Miljan Vujović, ki je že v Rdeči dvorani sodeloval s trenerjem celjskih vratarjev Alešem Anžičem.