Sporna izključitev Celju pristrigla peruti

Rokometaši Celja v Montpellieru vodili za šest golov in na koncu za toliko izgubili.

Objavljeno
06. oktober 2014 02.26
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec

Montpellier – Place de la Comédie je znameniti trg v Montpellieru, v tamkajšnji športni palači pa ni bilo do smeha rokometašem Celja Pivovarne Laško. V drugem polčasu so zapravili vse, kar so si z odlično igro priigrali v prvem, in nespretno izgubili še drugo tekmo v ligi prvakov.

Začetek je obetal drugačen razplet. Montpellier je začel ležerno in po šestih minutah je bilo že 6:2 za goste, ki so navdušili s hitrostjo. Šele po 9:3 je mladi francoski reprezentant Michael Grebille kot prvi Neslovenec (pred njim so bili uspešni Jure Dolenec, Matej Gaber in Dragan Gajić) zatresel slovensko mrežo. Zatem pa so pri Celjanih nastopile črne minute, ki smo jih videli že na prvi tekmi proti Vardarju, in Montpellier je dosegel tri zaporedne gole. Napake so se vrstile in po eni hujših pri izvajanju 9-metrovke je težkokategornik Issam Tej v 20. minuti znižal na 10:11 ter trenerja Branka Tamšeta prisilil k minuti odmora. Ta je zalegla, Celjani so se spet zbrali in si do konca predvsem po zaslugi ostrostrelca Ivana Sliškovića, zanesljivega Blaža Janca ter razpoloženega vratarja Urbana Lesjaka – Miha Zarabec je bil dobro pokrit – priigrali štiri gole prednosti. Prvi zadetek je vpisal tudi novinec Šime Ivić, ki je uspešno zamenjal manj razpoloženega Davida Miklavčiča.

Čeprav je v zraku lebdel občutek, da je bil Montpellier celo zrel za minus 10, je skupina 50 Florijanov med odmorom verjela v končni uspeh. Pred tem so se lahko prepričali, da je v mestu ob sredozemski obali zelo močan španski vpliv in sodnika sta dala svoj delež k ohranitvi te tradicije. Ko so imeli Celjani pri vodstvu z 19:15 vajeti še vedno trdno v rokah, sta prestrogo izključila Vida Poteka zaradi domnevno namernega udarca s komolcem v glavo. Zdelo se je, kot da razmišljata, ali bi mu pokazala dva prsta ali ne, pa sta izvlekla kar rdeči karton.

To je bil šok, ki je presekal celjsko ekipo. Obramba je začela razpadati. Montpellier je na krilih prebujenega Kavtičnika (vseh šest golov je dosegel v drugem polčasu) in izjemnega Grebilla, ki ga je očitno prebudila novica, da se bo prvi ekipi pridružil rekonvalescent Borut Mačkovšek, v 37. minuti izenačil. Šest minut kasneje je prvič prešel v vodstvo in vse bolj je bilo jasno, da od presenečenja ne bo nič. Celjani so v drugem polčasu prejeli kar 21 golov, le malo manj, kot je Tamšetov »limit« za vso tekmo (25). V napadu ni bilo več idej, pohvale pa gredo Blažu Blagotinšku, ki je znova potrdil potencial na črti. Francozi so na koncu prišli celo do visoke zmage, kar bi jim lahko prišlo zelo prav v boju za osmino finala.

Janc je bil med boljšimi pri gostih, izkoristil je vse strele s krila, le ob poskusu z zunanjega položaja mu ni šlo. »V prvem polčasu smo igrali, kot znamo: dobro obrambo, ki nam omogoča lahke gole. V nadaljevanju pa smo popustili. Nisem prepričan, da je bila Potekova izključitev upravičena, gotovo pa nas je iztirila. Francozi so začeli zabijati gole in ko smo prvič zaostali, smo brez potrebe začeli divjati po igrišču,« je bil razočaran 18-letni Janc, ki je odigral vseh 60 minut na desnem krilu, podobno kot Luka Žvižej na levem.

Matej Gaber je bil v dresu Gorenja vajen zmag proti Celju, a je dobro vedel, da rojakov ne gre podcenjevati. »Celjani igrajo odlično, hitro igro, predvsem njihov prehod iz obrambe je ubijalski. V prvem polčasu smo imeli obilico težav. Zatem smo se zbrali, se začeli hitreje vračati in stisnili v obrambi. Že nekaj tekem zapored se nam dogaja, da smo dolgo v krču. Težava je v glavah in to se bo moralo spremeniti,« je bil malce samokritičen slovenski reprezentant, ki je zmago proti Celju označil za zelo pomembno v močni skupini C: »Morali smo zmagati, saj nas čaka še gostovanje v Zlatorogu, kjer nam bo še težje.«

Celjani nimajo časa za obžalovanje nove zapravljene priložnosti, že v četrtek jih čaka dvoboj pri Čehovskih medvedih, ko bodo prve točke že vpisane v rubriko nujno, saj popravnih izpitov ne bo več veliko.

 

Skupina C, drugo kolo

Montpellier : Celje Pivovarna Laško 35:29 (14:18)

Vardar : Čehovski medvedi 38:29 (24:12)

Veszprem : Rhein-Neckar 27:24 (10:11)

 

Pari 3. kola

Četrtek

Čehovski medvedi - Celje PL

Nedelja

Veszprem - Montpellier

Vardar - Rhein-Neckar.

 

Lestvica

1. Vardar Skopje 2 2 0 0 66:54 4 točke

2. Veszprem 2 2 0 0 64:56 4

3. Rhein-Neckar Löwen 2 1 0 1 59:51 2

4. Montpellier 2 1 0 1 59:64 2

5. Celje Pivovarna Laško 2 0 0 2 55:62 0

6. Čehovski medvedi 2 0 0 2 60:76 0