Srečna šestnajstica za Prošta

Slovenski rokometni vratar je bil junak podviga Göppingena v pokalu EHF.

Objavljeno
23. maj 2017 00.43
Portret Primož Prošt, rokometna reprezentanca Slovenije, Ljubljana, 12.Januar2015
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Göppingen – »Prošt, Prošt!«, je donelo v dvorani in »Prost, Prost!« (nemški pivski vzklik) je še dolgo odmevalo po finalu pokala EHF, v katerem je blestel slovenski vratar Primož Prošt, eden najzaslužnejših, da je lovorika po zmagi proti Berlinu ostala doma. 

Frisch Auf Göppingen je po letih 2011, 2012 in 2016 četrtič osvojil pokal EHF ter prehitel Kiel in Magdeburg. Premagal je oba favorita sklepnega turnirja, v polfinalu Magdeburg (33:29), v finalu v razprodani EWS Areni še Füchse Berlin s 30:22. MVP je bil veteran Lars Kaufmann, najboljši vratar F4 Prošt, ki je zbral 16 obramb, kolikor je tudi številka na njegovem dresu ...

»Občutki so fenomenalni. Zares je bilo spektakularno, navijači so nas nosili na rokah in vzklikali naša imena. Tudi z ekipo smo se poveselili, ampak nismo šli 'na glavo'. Preveč smo bili izmučeni,« noč ni bila prekratka za Prošta & Co., ki so dobili zadoščenje v sicer slabi sezoni. Ta čas so šele 12. v bundesligi in si še niso zagotovili obstanka. »S tem smo rešili sezono in si znova priigrali pravico do igranja v pokalu EHF. V ligi potrebujemo še eno zmago, upam, da jo bomo dosegli že v soboto proti lokalnemu tekmecu Balingenu. Šele tako bi pod črto lahko postavili pozitiven znak. Glede na to, kaj vse smo preživeli v zadnjih mesecih, je bila ta zmaga obliž na naše rane. Porazi so se vrstili, slaba volja se je širila. Zdaj je vse poplačano,« je bil ponosen 33-letni »Proki«, ki si je med F4 vzel tudi čas za druženje s prijateljem Markom Bezjakom, članom Magdeburga. Ta se je moral sprijazniti s 3. mestom po zmagi proti Saint-Raphaelu po izvajanju 7-metrovk. »Pri Magdeburgu so bili razočarani, saj že dolgo niso izgubili in so pričakovali, da se bodo z Belinom udarili za naslov. A v športu je vse mogoče in mi smo ob pravem času igrali najbolje,« je dejal Trboveljčan, ki ga je s tribune bodrila družina. Tudi starša sta prišla iz Slovenije in skupaj so po tekmi nazdravili, medtem ko so iz domovine deževale čestitke.

Prošt je doživel že veliko vzponov in padcev, najnižje je padel, ko je priznal krivdo v stavniški aferi in moral zapustiti Montpellier. Zdaj je dosegel vrhunec klubske kariere. »Strinjam se. Tudi lani smo osvojili pokal EHF, ampak to je bilo v Nantesu, slaviti zmago v domači dvorani je nekaj posebnega,« pravi Prošt, ki ga je po neumnosti iz leta 2012 »rehabilitirala« reprezentanca. Vanjo je prišel zaradi poškodbe Urbana Lesjaka, nakar se je izkazal na SP v Španiji in Sloveniji pomagal do 4. mesta, kar mu je odprlo vrata v Nemčiji, kjer ima pogodbo še za naslednjo sezono.

Slovenijo junija čakata tekmi s Švico in Portugalsko, na katerih bi ji še kako prav prišel vroč vratar, kakršen je Prošt, če se želi uvrstiti na EP 2018. »Bomo videli, kako se bo odločil selektor Veselin Vujović. Ves čas sva v stiku in če me bo izbral, bom prišel. Sezona je res naporna, ampak telo je za zdaj kos obremenitvam, tudi koleno. Glede naše uvrstitve na euro ne bi smelo biti nobenega dvoma, Slovenija je z bronom v Franciji pokazala, da ima dovolj kakovosti,« zadnja poraza proti Nemčiji ne skrbita Prošta, ki spremlja tudi dogajanje v slovenski ligi. Veliko več je pričakoval od svojega nekdanjega kluba Gorenja: »Ujel sem tekmo z Loko in kar nisem mogel verjeti, da so se Velenjčani tako zlahka odrekli priložnosti za osvojitev naslova v Celju. V pokalu in nazadnje v ligi so bili konkurenčni Celjanom, ampak privoščili so si preveč spodrsljajev. Če hočeš biti prvak, moraš zmagovati tudi v Ribnici in Škofji Loki. Celjani niso imeli teh nihanj in bodo zasluženo ubranili naslov.«