Staš bo branil tudi bratovo čast

Rokometaši Gorenja pred zahtevnim danskim izzivom v pokalu EHF.

Objavljeno
19. november 2015 21.52
Igralec Gorenja Staš Skube št.20 v napadu. Rokometna tekma EHF pokala med Gorenjem iz Velenja in Holstebrom. Velenje, Slovenija 11.aprila 2015.
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Velenje – Še eno zaspano jesen preživlja Gorenje in Rdeča dvorana je že pošteno lačna vrhunskega rokometa. Nedeljska prva tekma 3. kola pokala EHF s Holstebrojem prihaja kot naročena, a hkrati nosi veliko breme. Če bodo Velenjčani preskočili dansko oviro, bodo spomladi odigrali vsaj šest odmevnih tekem, sicer bo njihove evropske sezone takoj konec.

Doslej je bilo v Velenju vsega pet tekem in najbolj atraktiven tekmec je bil Maribor. Največ medijske pozornosti je bil klub deležen zavoljo aktivnosti novega vodstva na čelu z direktorjem Matejem Avanzom. Med drugim so rumeno-črni someščane presenetili z revijalno tekmo sredi Titovega trga, odmevali sta novici o prihodih Alema Toskića in Matjaža Brumna, prenovljena je klubska spletna stran, rodila se je nova maskota Osa Pika ...

A napočil je čas, da se soj žarometov spet usmeri k igralcem. Največji uspeh Gorenja od osvojitve prvenstva v sezoni 2012/13 je bil majski nastop na F4 pokala EHF, na katerem je zasedlo 4. mesto in pri slovenskih podprvakih ne skrivajo želje, da bi ponovili ali morda celo prekosili ta dosežek. Nujen pogoj za to pa je, da preskočijo dansko oviro. Holstebro ni neznanka, aprila so se Velenjčani prav prek njega prebili v Berlin, potem ko so obe tekmi dobili z minimalno razliko. Ob žrebu so imeli mešane občutke in nič drugače ni mesec kasneje. Holstebro so res zapustili odlična brata Michael in Allan Damgaard ter trener Klavs Bruun Jørgensen, a tudi naslednik, Finec Patrick Westerholm, ohranja visoko raven. Po slabšem začetku je Holstebro v danski ligi dobil pet tekem zapored, v torek je v gosteh premagal Silkeborg slovenskega reprezentanta Sebastiana Skubeta.

»Govoril sem s Sebastianom in ni mu jasno, kako so lahko izgubili. Ob polčasu so vodili za tri gole, na koncu pa izgubili za tri, pa četudi je imel Holstebro samo devet igralcev,« je razkril Sebastianov brat Staš, vodja velenjske ekipe, ki bo kmalu lahko maščeval bratov poraz in hkrati Gorenju odprl vrata skupinskega dela. »Nismo imeli ravno sreče pri žrebu, a smo realno boljša ekipa od Holstebroja, kar moramo dokazati na igrišču,« pravi Skube, eden od kopice velenjskih igralcev, ki se bodo poleti preselili v tujino in imajo tako zadnjo priložnost, da z Gorenjem storijo nekaj zares velikega. »Odločitve bodo padale spomladi, verjamem pa, da smo sposobni osvojiti vsaj eno domačo lovoriko, če ne obeh. Glede Evrope ne bi prehiteval, najprej so na vrsti Danci, ki jih enostavno moramo premagati,« opozarja Skube.

Skupaj z njim se bo poleti v Szeged preselil Mario Šoštarič, ki je podobno odločen: »Po zmagi proti Jeruzalemu so vse misli usmerjene v nedeljo. Dance že poznamo iz četrtfinala. Spomladi želimo igrati tudi v Evropi, kar bomo pokazali že na domači tekmi, na kateri si želimo ustvariti čim višjo prednost. Kaže, da bo Rdeča dvorana polna in lahko se nadejamo spektakla.«