Štiri leta absolutne vladavine Tamšeta »Celjskega«

Celju Pivovarni Laško po zmagi v Novem mestu že 21. naslov državnega prvaka. Derbi z Gorenjem le še za prestiž.

Objavljeno
25. maj 2017 23.22
Rokomet Celje-Krka Novo Mesto 25.5.2017 [rokomet]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Novo mesto – Tudi po »ameriških« standardih so rokometaši Celja Pivovarne Laško dočakali polnoletnost v državnem prvenstvu. Z zmago v Novem mestu so osvojili 21. zvezdico, četrto zapored, in že pred zadnjo tekmo, 2. junija z Gorenjem, odplesali zmagovalno kolo.

Tako kot pred štirimi leti, ko se je naslova nazadnje veselilo Gorenje, je odločitev o prvaku padla že v predzadnjem kolu v dvorani Marof, kjer so Celjani v prvem polčasu prikazali malo dobrega rokometa. Krka je v 19. minuti vodila za gol (12:11) in imela napad. Gostje se lahko Urbanu Lesjaku zahvalijo, da niso prišli še v hujšo zagato proti borbeni ekipi trenerja Mirka Skoka. Njegov kolega Branko Tamše je ob klopi bentil na ves glas, a njegovi fantje so se prebudili šele v drugem polčasu in z delnim izidom 8:2 v nekaj minutah odpihnili vse dvome, strelec tekme Luka Žvižej pa je zaokrožil delni izid (10:2).

»Mogoče so se vam moje reakcije zdele pretirane, a naj vam povem, da je takšne tekme najtežje voditi. Vsi so nas že razglasili za prvake, vendar je bilo treba delo opraviti na igrišču. Vse je v glavah in na srečo smo v drugem polčasu pokazali, po kaj smo prišli,« se je končno lahko umiril Tamše, ki tako v Celju še naprej niza lovorike; odkar je prišel decembra 2013, tekmecem ni prepustil še nobene. Celju je prinesel četrti zaporedni naslov, zanj je to že šesti zapored, potem ko je bil z Gorenjem na vrhu v letih 2012 in 2013. Zadnji, ki mu je izmaknil srebrnino, je bil Vladan Matić, ko je s Celjem osvojil pokal Slovenije marca 2013. Odtlej v slovenski rokometni krajini vlada 39-letni Tamše, ki je nedavno podaljšal pogodbo do leta 2020 in dobil še nekatere pristojnosti športnega direktorja.

Za Celjane bo sklepna tekma sezone 2016/17, 26. po vrsti v samostojni Sloveniji, prihodnji petek, ko bo v Zlatorogu gostovalo Gorenje. Večni derbi pa bo zgolj revijalnega značaja, po njem se bodo poslovili od kar sedmerice igralcev. Ekipo bodo zapustili Miha Zarabec, Blaž Janc, Luka Žvižej, Arthur Patrianova, Ivan Gajić in Povilas Babarskas.

Eden od novincev bo Krkin as Jan Jurečič, ki je le dan prej podpisal pogodbo s Celjani in je ob slovesu prejel plaketo. »Malce čudno mi je bilo igrati zadnjič tukaj in proti bodočim soigralcem, vesel pa sem, da smo se vsaj v prvem polčasu dobro držali,« je dejal Jurečič, ki je s tremi goli močno zaostal za svojim strelskim učinkom. Celjani so naslov osvojili v dotrajani telovadnici pred rekordno nizkim številom gledalcev, za nameček je zatajila navijaška skupina Florijani in tako je bilo praznovanje precej klavrno. Še penina ni zalila parketa … »Nismo se hoteli šopiriti v gosteh, šampanjec smo odprli v slačilnici. Z našimi navijači pa se bomo primerno poveselili na koncu v Zlatorogu,« je razkril kapetan Žvižej, za katerim je odlična sezona, vseeno pa zapušča matični klub, če se le ne bo zgodil čudež, kot je namignil Tamše.

Kratkotrajnemu rajanju v dolenjski metropoli je sledila pogostitev v največji ljubljanski pivnici, a tudi ta ni smela trajati predolgo. Sezone še ni čisto konec, mnogi celjski igralci bodo že tri dni po derbiju z Gorenjem začeli priprave za ključni tekmi Slovenije v kvalifikacijah za EP s Švico in Portugalsko.