Stožiška energija ključna primerjalna prednost

Slovenci, odlikovani z redom za zasluge, bodo nocoj želeli prvič premagati Nemce in si na stežaj odpreti vrata eura 2018.

Objavljeno
03. maj 2017 01.05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Predsedniški palači slovenski moški članski rokometni reprezentanci vročil odlikovanje red za zasluge za prispevek k uspešnemu razvoju slovenskega skupinskega športa 02.maja
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Petindevetdeset dni od čudeža v Bercyju in osvojitve bronaste kolajne na SP bodo slovenski rokometaši nocoj (20) v Stožicah skušali prvič na kolena spraviti evropske prvake iz Nemčije in si praktično zagotoviti nastop na euru, ki ga bo prihodnje leto gostila Hrvaška. Tam naj bi Slovenci ob bučni podpori rojakov znova napadli odličje, a najprej se je treba uvrstiti.

Ko Črnogorec na praznik dela odredi dva naporna treninga, se sliši kot obetaven začetek dobrega »vica«, toda selektorju Veselinu Vujoviću ob zboru reprezentance v dvorani vojašnice Edvarda Peperka ni bilo do šale. Nemcem, ki so mu že lep čas trn v peti, se bo zoperstavil brez treh pomembnih mož – kapetana Vida Kavtičnika ter obrambnih stebrov Darka Cingesarja in Mateja Gabra.

»Manjkajo nam trije močni aduti, kar ne pomeni, da smo slabi, smo pa oslabljeni. Vseeno moramo pokazati, da smo resna reprezentanca, v svoji dvorani že ne smemo dopustiti Nemcem pobude. Igrati moramo pogumno in taktično zrelo,« pravi »Vuja«, ki ni povabil Uroša Zormana, za kapetana pa določil Marka Bezjaka, ob vratarju Primožu Proštu enega od dveh igralcev iz nemške bundeslige. »Pričakujem, da nam bodo navijači v polnih Stožicah dali veter v hrbet in da nas bo ta ponesel k zmagi,« se uspešnega debija v vlogi prvega med enakimi nadeja Bezjak, član Magdeburga.

Za tekmo je prodanih že več kot 9000 vstopnic (preostale bodo na voljo od 18. ure dalje), pred njo se bosta poškodovana Kavtičnik in Cingesar z bronastima kolajnama iz Francije fotografirala z navijači. Slovenci imajo sladko-grenke izkušnje s stožiško dvorano, v kateri so včeraj dvakrat vadili. Marca 2011 so pred rekordnimi 12.000 gledalci premagali močno Poljsko, a dobri dve leti kasneje doživeli šok proti Belorusom in po porazu izpustili EP 2014.

V soboto se bosta ugledni reprezentanci srečali še enkrat v Halleju. Po dveh tekmah sta na vrhu v kvalifikacijski skupini 5. Nemci so novembra doma premagali Portugalsko in komaj rešili celo kožo v Švici, Slovenci so bili v Velenju boljši od Švice in na Portugalskem pustili točko. Tudi morebitna nova poraza proti Nemcem ne bi bila usodna za Slovence, če bodo junija upravičili vlogo favoritov proti Švicarjem in za konec v Kopru proti Portugalcem. Vseeno pa bi nova ničla z Nemci, edino reprezentanco, ki je že osvojila celjski Zlatorog (leta 2008 je bilo v kvalifikacijah za EP 26:27), pokvarila veselico ob vrnitvi bronastih vitezov, ki jih je včeraj predsednik republike Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge za prispevek k razvoju slovenskega kolektivna športa. So namreč prva reprezentanca, ki se je s SP vrnila s kolajno.

»Lepo je bilo podoživeti tiste čudovite občutke iz januarja, tudi spoznanje, da državni vrh ceni naše dosežke, je dobrodošlo in je spodbuda za naprej,« je predsednikovo potezo pozdravil Jure Dolenec, eden glavnih slovenskih adutov, saj že vse leto kaže izjemno formo in je celo tretji strelec lige prvakov, vseeno pa njegovemu Montpellieru ni uspelo preskočiti Veszprema in se uvrstiti na F4 v Kölnu. Bo pa imel še boljše možnosti v prihodnje, saj se seli k veliki Barceloni.

Škofjeločan meni, da lahko Slovenija tudi z oslabljeno zasedbo prvič stre nemški oreh. »Škoda, da ne bomo igrali v postavi, kot si jo je zamislil selektor, toda tudi pri Nemcih bo kdo manjkal. Smo v občutljivem delu sezone, ko gre vse proti koncu in je utrujenost pri vseh nas veliko večja, kot je bila januarja. Prav zato bo ključna spodbuda s tribun, ki nam lahko da dodatne atome moči. Še se spomnim vzdušja s tekme proti Poljakom izpred nekaj let. Če bo v Stožicah danes podobno, lahko premagamo vsakogar,« se dolgo pričakovanega spektakla veseli Dolenec, ki mu ni treba biti v skrbeh, ali ga bo Vujović danes dopoldne uvrstil med šestnajsterico izbrancev od 20, ki so prišli na zbor. Verjetno bo ob nesrečnem Gabru, ki je debitiral prav na omenjeni tekmi s Poljaki, prečrtal dva od štirih vratarjev (Skok, Lesjak, Prošt, Kastelic) ter enega zunanjega igralca, saj ima na vseh treh položajih po tri rokometaše – na levi strani Mačkovška, Grebenca in Henigmana, na sredini Bezjaka, Zarabca in Staša Skubeta ter na desni Dolenca, Miklavčiča in Mlakarja.