Stroj za gole noče pokvariti selektorjevega vročega debija

Uwe Gensheimer bo velika nevarnost za slovenska vrata. Prvo tekmo je odigral prav proti Sloveniji.

Objavljeno
03. maj 2017 10.22
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – V Stožicah bo nocoj dvoboj rokometnih težkokategornikov. Evropski prvak proti tretji reprezentanci sveta; bronasti z OI proti šestouvrščeni reprezentanci iz Ria. Čeprav na F4 lige prvakov v Kölnu prvič ne bo nemškega kluba, je bundesliga še vedno najmočnejša na svetu. A še največjo nevarnost za slovenska vrata bo predstavljal mož, ki si kruh služi v tujini – stroj za gole Uwe Gensheimer.

Desnoroki krilni igralci le redko postanejo vodje reprezentanc. Kot listja in trave jih je in običajno igrajo obstransko vlogo. Tudi zato je Gensheimer nekaj posebnega. Je nepogrešljiv za reprezentanco, katere član je že 12. leto. Debitiral je 25. novembra 2005 prav proti Sloveniji v Lemgu, zato ima naša reprezentanca pri njem posebno mesto.

Prav prizanesljiv do nje ni bil, Nemčija še nikdar ni izgubila proti Sloveniji in Gensheimer verjame, da se bo tradicija nadaljevala. »Seveda si vsi želimo zmagi, s katerima bi si zagotovili prvo mesto v skupini, hkrati bi si povrnili samozavest po razočaranju na SP,« je med kratkimi pripravami v Frankfurtu povedal Gensheimer, ki uteleša odličnost nemške reprezentance in je s 623 goli najboljši strelec v mladi ekipi.

Kapetan »Bad Boys«, kot so selekcijo Dagurja Sigurdssona poimenovali po presenetljivi zmagi na lanskem euru na Poljskem, je otrok Rhein-Neckarja. Z »levi« je leta 2013 osvojil pokal EHF, lani pa klubu prinesel prvi naslov nemškega prvaka. V želji po še večjih uspehih se je poleti preselil k najbogatejšemu klubu na svetu Paris Saint-Germainu, kjer igra z zvezdniki, kot sta Nikola Karabatić in Mikkel Hansen, pa tudi slovenskim vratarjem Gorazdom Škofom, ki o njem govori z izbranimi besedami. »PSG je ogromno pridobil z njim, je kot mašina, teče, zabija gole, verjamem, da nam prav on lahko pripomore k osvojitvi lige prvakov,« je pred časom razlagal Škof, ki je že sklenil reprezentančno pot.

Tridesetletni in 188 cm visoki Gensheimer še naprej upravičuje vsak prisluženi evro, osvojil je francoski pokal in je najboljši strelec lige prvakov. Lani ga ni bilo na EP, ker je bil poškodovan, kar je odprlo vrata mlademu asu Runeju Dahmkeju, je pa potem sodeloval na OI, kjer je osvojil bronasto kolajno. Slovenci imajo res porazno statistiko proti Nemčiji. Ta je bila boljša na EP 2016, ki ga je Slovenija po porazu z 21:25 v Vroclavu morala predčasno zapustiti. Nemčija je zmagala tako na SP 2015 v Katarju v tekmi za 7. mesto (30:27) kot v skupinskem delu lanskih OI (28:25). Vse je kazalo na to, da bodo Nemci tekmeci Slovencev tudi v četrtfinalu januarskega SP v Franciji, toda poraz proti Katarju je zgodbo obrnil na glavo in Vujovićevim fantom odprl pot do odličja.

Nemci so vmes zamenjali selektorja, Sigurdssona je nasledil mladi, komaj 38-letni Christian Prokop, sicer trener Leipziga, za katerega bo danes prva resna tekma na največji sceni. Prokop se je odločil, da ne bo zganjal revolucije in kapetansko vlogo bo tako še naprej opravljal – Gensheimer, ob Tobiasu Reichmannu iz Kielc eden od zgolj dveh legionarjev.

»Super mi je biti spet s prijatelji v nemški ekipi. Upam, da bomo imeli v Halleju podobno podporo, kot jo bodo imeli Slovenci v Ljubljani. Na prvi tekmi nam bo težko, Slovenci še vedno letijo na krilih brona iz Pariza. To bosta super zanimivi tekmi za gledalce, saj tekmeci gojijo podobno igro kot mi, zelo agresivni so v obrambi in izjemno hitri ob prehodu v napad,« opozarja Gensheimer, ki ga ni bilo na marčevskih prijateljskih tekmah s Švedsko (remi in poraz), zato bo nocoj prvič zaigral pod Prokopovo taktirko: »Potrudil se bomo, da bo dočakal prvo zmago v novi vlogi.«

Slovenci ne bi imeli nič proti, če bi se to zgodilo šele v soboto …