Ta čas pri Krimu pravljično zgolj število tujk

Pri ženskem rokometnem državnem prvaku Krimu Mercatorju v dvomih o izkušeni Francozinji.

Objavljeno
23. september 2014 01.47
mfe-KRIM
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Ob 30. obletnici Krima Mercatorja so bile rokometašice na Ljubljanskem gradu kot princese, navdušile so s plesno točko in se v lepih oblekah nastavljale objektivom. Opolnoči je urok minil in vrnile so se v trenirke in realnost, v kateri bodo kmalu skušale dokazati, da jim evroligaški čeveljci niso preveliki.

Še 24 dni loči Krim od uvodnega dvoboja lige prvakinj s Hypom. V skupini sta še Volgograd in Leipzig. Slednji je konec tedna v finalu domačega kvalifikacijskega turnirja po izvajanju 7-metrovk presenetljivo izločil Ferencvaros. Po novem tekmovalnem sistemu bo moral biti Krim boljši od enega tekmeca, če se želi spomladi meriti v drugem delu. V »normalnih« okoliščinah bi se dvakratni evropski prvak moral sprehoditi do prvega mesta, vendar trenerka Marta Bon s povsem novo in bistveno cenejšo ekipo ostaja previdna v napovedih.

»Seveda sta želja in cilj evropska pomlad. Menim, da bo še najlažje premagljiv Hypo; Volgograd in Leipzig pa bi morda lahko ugnali vsaj doma. Čeprav so me Nemke presenetile z odločnostjo in povezanostjo. Mi gotovo še nismo na tej ravni,« je ocenila Bonova, ki se zaveda, da Krim ne bo imel lahkega dela niti v 1. SRL niti v regionalni ligi, ki jo bo začel konec tedna s turnirjem v Črni gori. Zagorje ne zaostaja veliko, kar se je pokazalo tako v superpokalu kot finalu memoriala Vinka Kandije in boj za domačo krono utegne biti trd.

Krim je medtem okrepila 17-letna Bolgarka z nigerijskim očetom Elizabeth Omoregie in tako imajo Ljubljančanke v svojih vrstah že pravljičnih sedem tujk. »Morda se sliši veliko, a vseh sedem tujk stane manj kot sta v prejšnji sezoni dve,« na omejene možnosti zaradi preteklega razpisništva opozarja Bonova in dodaja, da ima v ekipi raje dokazovanja željno tujko kot premalo ambiciozno Slovenko, kakršnih je žal vse več. Veliko si je obetala od izkušene Francozinje Amelie Goudjo, vendar je ta zaradi obnove stare poškodbe izpustila skoraj vse priprave in okrog nje se porajajo dvomi, ali je pri 34 letih sploh primerna za Krim. Bonova obžaluje, ker se je huje poškodovala obetavna Polona Barič, ki je ob Makedonki Mirjeti Bajramoski kazala najboljšo formo v pripravljalnem obdobju, in tudi, da se je Maja Zrnec po vseh teh letih na Krimu odločila oditi v Žalec. Še dobro, da je formo ujela Tamara Mavsar, ki ima, če odštejemo zdaj že 40-letno Sergejo Stefanišin, pri komaj 23 letih še največ izkušenj v LP. V soboto je zabila kar 16 golov v Novem mestu, kjer je ekipo vodil pomočnik Jure Šterbucl, saj se je Marta Bon mudila na kongresu EHF v Dublinu in bila znova imenovana v odbor za ženski rokomet. Zanjo je najbolj pomembno, da je Krim sploh živ, še nekaj mesecev nazaj je namreč njegov obstoj visel na nitki. Ekipo je nabral na hitrico z vseh vetrov, zato bo ta prva sezona po »katarzi« v bistvu kvalifikacijska za večino igralk. Pravo kadrovanje se bo začelo šele za prihodnjo sezono. Takrat naj bi bila ekipa bolj kakovostna in še bolj slovenska, saj je želja vrnitev reprezentantk, kot so Lina Krhlikar, Nina Jeriček, Ana Gros, Ana Petrinja, Maja Šon ...

Spremembo v klubski usmeritvi nakazuje tudi nova himna »Krim (ko za klub živim)« s Perotom Lovšinom in skupino Hellcats. Morda bodo na rokovskih taktih ljubljanske »Pepelke« hitreje ujele korak z dvornimi damami iz Györa, Skopja, Podgorice ...