Takoj finale pred finalom

Rokomet: Danes in jutri sklepni turnir 26. pokala Slovenije.

Objavljeno
14. april 2017 21.37
Miha Zarabec,Celje Slovenija 15.11.2016 [Rokomet]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Maribor – Praznični konec tedna bo zaznamoval turnir pokala Slovenije v rokometu. V mariborski dvorani Tabor sta današnja polfinalna para Celje Pivovarna Laško – Gorenje (17.30) in Maribor – Riko Ribnica (20). Finale bo jutri ob 18. uri in če po njem pokala ne bo dvignil celjski kapetan Luka Žvižej, bo veliko presenečenje.

Šest let je minilo, odkar je Celje nazadnje izgubilo pokal. To se je zgodilo prav v njegovem Zlatorogu, kjer so pivovarji po porazu s Cimosom in Ribnico zasedli šele 4. mesto. Odtlej jim ni para, skupaj pa ima Celje že 19 lovorik, Cimos tri, Prule, Gorenje in Gold Club po eno. Celje in Gorenje sta torej edina še delujoča kluba, ki se lahko pohvalita z drugo najpomembnejšo trofejo v deželi. Najboljša kluba se bosta udarila v finalu pred finalom, glede na prikazano v sezoni pa bodo Celjani izraziti favoriti. Dobili so oba slovenska derbija v ligi SEHA, za njimi je sezona v ligi prvakov, v kateri so premagali Zagreb, Kielce in Rhein-Neckar. Velenjčani doslej niso prikazali veliko dobrega rokometa in zato je težko pričakovati, da bodo danes vpisali zmago proti Celju, na katero čakajo že tri leta in pol. Kljub temu so Niko Medved in njegovi odločeni pokazati zobe.

»Pokala v Velenju že dolgo ni bilo, zato si ga vsi v klubu toliko bolj želimo. Celjani so favoriti, a mi se v derbi podajamo z jasnim ciljem – gremo po zmago in finale,« se glasi bojni krik kapetana. Trener Borut Plaskan se ne more zanašati na to, da sta udarna celjska aduta – Miha Zarabec in Blaž Janc – z eno nogo že v Kielu oziroma Kielcah. Pred sanjskim prestopom bosta želela ubraniti dvojno krono. Celjski trener Branko Tamše še nikdar ni izgubil proti bivšemu klubu in tradicijo namerava nadaljevati. »Želimo osvojiti pokalni naslov, čeprav se zavedamo, da nas že takoj čaka težka tekma z Gorenjem. Če bomo pokazali svojo igro, se lahko prebijemo v finale. Verjamem, da bo derbi zanimiv in da bodo gledalci prišli na svoj račun,« je dejal Tamše, ki je v treh sezonah s Celjem osvojil vse, kar je bilo mogoče.

Večer v mestu ob Dravi prinaša še en zanimiv obračun med ekipama, ki še nikdar nista nastopili v finalu. Gostitelji iz Maribora preživljajo slabo sezono, v kateri so pristali v končnici za obstanek, zato bi bil preboj v zadnje dejanje pokalnega tekmovanja najboljši obliž na rano, finale s Celjem ali Gorenjem pa prava poslastica za ekipo trenerja Sebastjana Soviča. Maribor in Ribnica sta se dvakrat pomerila v 1. SRL in si razdelila domači zmagi. Vijoličasti kapetan Tadej Sok bo tretjič zaigral na F4, a prvič v dresu Maribora.

»Dvakrat sem z Ormožem osvojil tretje mesto in upam, da se bom tokrat povzpel vsaj stopničko višje. Igramo doma in upam, da nas bo prišlo spodbujat čim več ljudi. Obljubim, da se bomo do zadnje sekunde borili za vijoličasti dres ter skušali zmagati na obeh tekmah,« je na dušo navijačem popihal Sok, trener Sovič pa upa, da njegovi mladi fantje, ki za seboj nimajo veliko težkih tekem, ne bodo pregoreli v preveliki želji: »V zadnjih tednih se je forma vzpenjala. Upam, da imam pravi recept, kako premagati Ribnico. Ta ima telesno močnejšo ekipo, a mi smo tekaško boljši.«

Ribničani bodo po letih 2011 in 2016 tretjič nastopili na finalnem turnirju, pred tem so bili obakrat tretji. Ekipa z reprezentantoma Nikom Henigmanom in Janom Grebencem bo želela unovčiti izkušnje, ki si jih je pridobila med igranjem v pokalu EHF, in se prvič uvrstiti v finale, kar bi bila lepa nagrada za trenerja Roberta Beguša ter igralca Grebenca in Patrika Lebana, ki zapuščajo deželo suhe robe.