Tamše ga je naučil poštevanko, a daleč so še kotne funkcije

Za Urošem Rapotcem je zelo lepih "devet tednov in pol" na klopi Kopra. Za zdaj je zadovoljen kot najboljši trener med igralci. V petek z Loko za peto zaporedno zmago. Ribnici spodrsnilo doma z Ormožem.

Objavljeno
21. november 2018 23.30
Posodobljeno
22. november 2018 14.03
Sicer preudarni Uroš Rapotec zna na tekmah izraziti čustva. FOTO: Mavric Pivk
Koper - Konec kariere pri športnikih pogosto spremljata stres in negotovost, a obstajajo izjeme. Uroš Rapotec si bolj mehkega prehoda ne bi mogel želeti. Odločitev mu je olajšalo povabilo na klop koprskih rokometašev, na kateri se je sijajno znašel. Njegova trenerska statistika je pet zmag in tesen poraz proti Celju.

Začetek sezone je iz Kopra prinesel več slabih kot dobrih novic, Petru Mičoviću so bili čevlji Veselina Vujovića preveliki, začeli so se vrstiti porazi, najprej v pokalu EHF, potem je poškodbo skupil motor ekipe Aleks Vlah in Koper je bil po štirih tekmah povsem na dnu prvenstvene lestvice.

Izide in lestvico lige NLB najdete TUKAJ.

Malce ironično, Mičovića sploh ni odnesel poraz, temveč domači remi s Trimom. Ekipo je prevzel dotedanji kapetan Rapotec in krivulja se je začela strmo vzpenjati. Debitiral je z zmago na Dolu, sledil je omenjeni poraz s Celjem, zatem so se zgodile štiri zaporedne zmage in Koper je že skočil na šesto mesto, ki prinaša nastop v končnici za prvaka.

V petek bo Rapotec doma proti Loki lovil peto zmago v nizu. Ni slabo za 34-letnega trenerja, ki je šele pokukal iz slačilnice ...
 

Nikoli ne reci nikoli


»Res se ne morem pritoževati, ampak to je šele začetek, zame je kot šola, učim se iz dneva v dan, iz treninga v trening, iz tekme v tekmo, vse skupaj je zame povsem novo, kot igralec si nisem mislil, da ima trener toliko različnega dela, ko mora skrbeti za vso ekipo. Kup je novih stvari, trenutkov, dogodkov,« noče biti zaletav Rapotec, ki je poleti utrpel novo poškodbo nesrečnega kolena in je dolgo časa kolebal, ali naj vztraja in gre na operacijo, ali naj odneha.

image
Uroš Rapotec je bil vrsto let nosilec igre Kopra. FOTO: Roman Šipić


Čeprav uradno še ni rekel konec, se mu vse manj grozna zdi misel, da golov z levega krila ne bo več zabijal.  »Moral bi se zgoditi čudež, treniram še vedno, kolikor zmorem, ampak ne verjamem. Res je malo verjetno, da bi se še vrnil, a nikoli ne reci nikoli,« Rubikona še noče prestopiti Rapotec, ki v "šoli" uživa bolj od večine osnovnošolcev.

»No, ja. Če vprašate šolarje, imajo določene predmete radi, denimo telesno vzgojo, tako je tudi pri meni, uživam v pridobivanju znanja. Matematike se pač ne naučiš v prvem razredu, daleč je še do vektorjev in kotnih funkcij. Spoznavam stvari, o katerih kot igralec sploh ne razmišljaš. Veseli pa me, ker uživajo tudi igralci, ustvarili smo zares dobro klimo,« sta slaba dva meseca v novi vlogi hitro minila Rapotcu, ki si je za mentorja pridobil Branka Tamšeta, kar je zlasti po omenjeni tekmi s Celjem dvignilo veliko prahu.
 

Kaj je narobe, če se učiš od najboljšega?


»Vse skupaj je bilo prenapihnjeno, čeprav je res, da je bila časovnica malce nerodna. Ne vem pa, kaj je tukaj spornega, če nekdo nekomu priskoči na pomoč. Od koga pa naj bi nabiral znanje, če ne od človeka, ki je vrsto let osvajal vse v Sloveniji in pustil pečat tudi v ligi prvakov? Z Brankom sva se slišala včeraj, prejšnji teden je bil v Kopru,« od bolj izkušenega prijatelja rad srka znanje Rapotec, čigar ekipa bo v Celju gostovala čez šest dni.

»Skrivnosti ni, vse posnetke imamo na internetu in vsak si jih lahko pogleda. Branko kot bivši trener Celja mi v pripravi ni mogel kaj dosti pomagati, šlo je za svetovanje, kako voditi treninge, na kaj moram biti pozoren in podobno. Mogoče je bil nepravi trenutek, ampak tako je pač bilo. Vesel sem, da mi pomaga, tako bo, dokler ne bo dobil nove službe,« je Velenjčanu, ki se je znašel v primežu kritikov, posredno v bran stopil Rapotec.

image
Cimos, predhodnik novega koprskega kluba, je z Urošem Rapotcem osvojil tri pokalne naslove in prvenstvo leta 2011. FOTO: Tomi Lombar


V petek Koprčane čaka letos v gosteh še posebej nevarna Loka. »Štartali smo dobro, obrnili trend, fantje so pridni, dajejo svoj maksimum, moramo pa se zavedati, da je liga zelo izenačena in da od povsod preti nevarnost. Favoritov praktično ni več. Nazadnje smo se izvlekli v Dobovi, upam da bomo pred številnimi navijači, ki so prepoznali naše delo, strli trd loški oreh,« je optimist Rapotec, čigar nastop na čelo stroke je prebudil Nina Grzentiča, ki trese mreže kot za stavo. Na petih tekmah je zabil 37 golov in je že tretji na lestvici strelcev v ligi NLB.
 

Brez rezultatskega pritiska


Če bo še ne 26-letni levi zunanji igralec nadaljeval v tem slogu, ga ne bo mogel spregledati niti selektor Vujović ... »Nino daje svoj delež, zadovoljen sem z njegovim napredkom, ampak ima še veliko rezerv. Vse skupaj je plod celote. Če ekipa ne igra, tudi posameznik ne more narediti ničesar,« na sistem in moštveni duh stavi nekdanji reprezentant Rapotec, ki bo še lep čas brez zdajšnjega slovenskega izbranca Vlaha, operiranega na kolenu.



»Šele prišel je iz term, kjer je opravil rehabilitacijo. Zdaj mora doma delati terapije, ki mu jih je predpisal zdravnik. Če bo začel trenirati januarja, bo v redu, potem ga bomo imeli v drugem delu sezone,« si od Vlaha spomladi veliko obeta Rapotec.

Konkretnih ciljev si v tej sezoni ni zastavil, čeprav je jasno, da bi bila neuvrstitev v končnico za prvaka precejšnje razočaranje. »Moj cilj je ustvariti homogeno moštvo in dobiti čim več tekem. Ali bo to prineslo končnico ali ne, bomo videli. Ni res, da je ekipa ostala nespremenjena, kot je bilo predstavljeno. Zdaj smo brez Vlaha in Nejca Poklarja, jaz sem nehal igrati, sredi prejšnje sezone smo ostali brez vratarja Jureta Vrana. Vsi smo bili nosilci igre. Bomo videli, trudili se bomo in na koncu videli, kdo je pravi in kdo ni,« je v pogovoru za Delo povedal Rapotec.

Celje Pivovarna Laško : Dobova 41:25 (19:14)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 350, sodnika D. in I. Ivančič.
Celje: Panjtar (15 obramb), Ferlin; Vujović, Jurečič 6, Malus 2, Kljun 1, Košec 2 (2), Razgor 5 (1), Ovniček 4, Šarac 3, Nenadić 4, Accambray 5 (3), Kodrin 3, Horžen, Anić 3, Bećiri 3; Dobova: Leben (6 obramb), Polutnik (1); Dular 2, Markušić 3, Rožman, Kučič 2, Humek, Bura 3, Jazbec 1, Zavodnik 2, Krnc, Šušnjara 2, Kunst 4, Sintič 4, Hotko 1, Novak 1; sedemmetrovke: Celje 8 (6), Dobova -; izključitve: Celje 4, Dobova 6.
 

Riko Ribnica : Jeruzalem Ormož 26:26 (13:11)

ŠC Ribnica, gledalcev 300, sodnika Ocvirk in Štrigl.
Ribnica: Bojić (6 obramb), Klarič (2); Strmljan 6, Horvat, Vujačić 6 (1), Žagar 2, Knavs 1, Pahulje, Lešek, Nosan 2, Kovačič 3, Pucelj 4, Tomšič 1, Nosan, Setnikar 1, Košmrlj; Jeruzalem: Balent (7 obramb), Šulek (1); Bogadi 1, Šoštarič, Čudič 5 (2), Žuran 4, Horvat, Škrinjar, Kocbek 2 (1), Balent, Sovič, Kosi 2, Ozmec 6, Mesarič 1, Vujović 5, Ciglar; sedemmetrovke: Ribnica 3 (1), Jeruzalem 5 (3); izključitve: Ribnica 8, Jeruzalem 2.