Tamše nestrpno čaka dan, ko ne bo več vodil kluba v sanaciji

Trener Celja Pivovarne Laško sezono ocenjuje za zelo dobro. Tamše še verjame v zasuk v Žvižejevi zgodbi.

Objavljeno
29. maj 2017 00.46
Branko Tamše na tekmi CPL - Veszprem. Celje, 15. november, 2015.[Branko Tamše,CPL,Veszprem,rokomet,šport]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Petek bo za Branka Tamšeta poseben dan. Na zadnji tekmi sezone se trenerju rokometašev Celja Pivovarne Laško obeta poseben jubilej: 20. zaporedna tekma brez poraza proti matičnemu klubu Gorenju. V vsakem primeru se bo v Zlatorogu skupaj s svojimi fanti veselil 21. naslova državnega prvaka, nakar se bo začela gradnja nove ekipe.

Prvenstvo je bilo odločeno že pred predvidenim vrhuncem in derbi bo le še revijalnega značaja. Boste pogrešali adrenalin?

Končnica je imela dovolj adrenalina, prvič se je zgodilo, da so tri oziroma kar štiri ekipe štartale iz enakega izhodišča. Vsaka napaka bi lahko bila usodna, v Ribnici, Kopru, Škofji Loki in seveda Velenju pa je teren zelo spolzek. Vseeno smo ostali neporaženi. Po remiju v Velenju sem bil jezen, ker bi lahko že tam postavili piko na i. A ko smo preživeli Ribnico, sem kolegom rekel, da bo DP odločeno pred derbijem in to se je tudi zgodilo. Pred nami je še ena tekma, rezultatskega naboja ne bo, toda derbi je derbi.

Kako kot Velenjčan in otrok Gorenja gledate na glavne tekmece, kje se jim je tako zalomilo?

Nočem soditi sezone Gorenja, a lahko rečem, da je ekipa bolj kakovostna, kot kažejo rezultati. Sezona se jim je podrla že na začetku in se ni več sestavila. O globljih vzrokih za to ne bi hotel razpredati.

Celje zapušča sedem igralcev, Gorenje se krepi. Naslednja sezona bi lahko bila tista, v kateri boste morali priznati poraz »osam«, se bojite tega dne?

Na ta dan čakamo že štiri sezone, pa se še ni zgodil. Ne delam si utvar, da bo šel niz v nedogled, ampak vsakič znova se bom trudil, da bi Celje ostalo na vrhu. S statistiko pa se ne obremenjujem.

Po četrtkovi tekmi v Novem mestu, kjer ste si zagotovili naslov, ste omenili možnost, da bi Luka Žvižej vendarle ostal z vami. Še vedno verjamete v čudež?

To je bilo samo v moji glavi, o tem se nisem pogovarjal z vodilnimi, ampak še vedno v meni tli upanje, da se bo zgodil zasuk. Dokler Luka ne bo podpisal za drug klub, bo obstajala možnost, da ostane v Celju. Držim pesti.

Če se to ne bo zgodilo, koga imate v mislih kot novega kapetana, morda Urbana Lesjaka?

Najprej počakajmo na začetek nove sezone. Če zdajšnjega kapetana ne bo, bomo že našli drugega. Odločitev ne bo težka.

Ali domači kroni odtehtata razočaranje v ligi prvakov in SEHA, v katerih sta vam poraza s Kristianstadom in Zagrebom pokvarila načrte? Je kaj grenkega priokusa?

Zame je sezona zelo uspešna, če bi prišli naprej v ligi prvakov, bi bila fantastična. SEHA je bila za nas nova izkušnja, morda nam niti ni bilo dovoljeno priti na F4. V ligi prvakov tudi devet točk ni bilo dovolj za napredovanje, zmanjkal nam je en gol, vemo kje in kako. Če primerjamo vložke, so nam uspeli mali čudeži, premagali smo evropskega prvaka Kielce in nemškega prvaka Rhein-Neckar. Zdi se mi, da so te stvari premalo cenjene, saj niso samoumevne, so plod načrtnega in trdega dela. Vedeti morate tudi, da je bilo osvojitvi brona na SP fante težko držati na trdnih tleh, saj so ponudbe deževale z vseh strani. Vseeno smo sezono uspešno pripeljali do konca.

Direktor Gregor Planteu je začel poslanstvo v upravi Mercatorja, se bojite, da bo pisarna odslej še bolj podhranjena?

Nisem ravno pravi naslov za ta vprašanja, ampak verjamem, da delo v klubu zato ne bo šepalo. Kdo ve, morda pride tudi v pisarno kakšna okrepitev.

Pred vami je nekakšna prehodna sezona, v kateri naj bi končali sanacijo kluba. Verjamete, da bo po njej prišel čas, ko bo Celje odločneje trkalo na vrata elite?

Vesel sem, da se bo sanacija končala, saj ni enostavno graditi ekipo in hkrati zategovati pas. Zdi se mi, da sem že vso svojo trenersko kariero, tako v Gorenju kot Celju, v sanaciji. Ko se bo končala, bo lažje graditi na trdnih temeljih. Časi iz 90. let in začetka stoletja, ko je Celje osvojilo evropski naslov, se verjetno ne bodo več ponovili, pa vendarle. Seveda ne bomo odstopali od filozofije in ne bomo šli prek finančnih zmožnosti, vseeno pa bi bilo lepo, če bi lahko v bližnji prihodnosti nadgradili delo z domačimi fanti in mladimi igralci iz tujine in bili še bolj konkurenčni najboljšim.