Točka proti Kielu velika kot Triglav

V 9. kolu lige prvakov je ekipa Branka Tamšeta le končala niz sedmih porazov.

Objavljeno
29. november 2015 01.30
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Veliki Kiel ni padel, a tudi malo Celje ni. Drama v Zlatorogu se je razpletla z delitvijo točk. Bližje zmagi so bili celo slovenski prvaki, ki jim v zadnjih sekundah ni uspelo doseči gola z igralcem več, kljub temu pa so začutili veliko olajšanje, ker se jim je posrečilo končati niz sedmih porazov v ligi prvakov in lahko z optimizmom zrejo k nedeljskemu izzivu v Parizu.

Tretja točka v elitnem tekmovanju sicer ne pomeni prav veliko v boju za šesto mesto in vstopnico za osmino finala, veliko večja je njena psihološka vrednost. Po treh bridkih domačih porazih proti Zagrebu, Wisli in Parizu so celjski igralci in njihovi navijači hram slovenskega rokometa končno zapustili z nasmejanimi obrazi. Pred tremi leti je Kiel položil orožje v Celju, tokrat mu je uspelo odnesti točko.

Če je prva tekma na severu Nemčije, kjer so pivovarji v zadnjih sedmih minutah zapravili zmago, pred dobrim mesecem postregla s 67 goli, je bila včerajšnja čista taktična bitka s komaj 46 zadetki. »Pred tremi dnevi smo imeli težko tekmo v bundesligi in naporen ritem nam je očitno vzel svežino. To ne zmanjšuje uspeha Celja, ki je zares pokazalo srce in kakovost. A moramo gledati nase, dosegli smo samo 23 golov in tako ne bo šlo naprej, če se želimo uvrstiti na sklepni turnir,« nad predstavo serijskih nemških prvakov ni bil navdušen srbski reprezentant Marko Vujin, strelec treh golov.

Zelo odločno so se celjski rokometaši postavili po robu trikratnim evropskim prvakom. Strah pred slabim začetkom je bil odveč, po zadetku Mihe Zarabca je na semaforju pisalo 8:6 in dobro zapolnjena dvorana Zlatorog je bila prvič na nogah. Gostujoči trener Alfred Gislason je preveč izkušen trenerski maček, da bi stvari prepustil čustvom. Igralce je sklical na posvet in med minuto premora je Celjane zapustila evforija. Zebre, ki res nimajo več toliko zvezdnikov kot v prejšnjih letih, pa so pokazale moč. Brez težav so dosegle naslednje štiri gole in zasukale potek srečanja. Domači trener Branko Tamše je poskusil posnemati islandskega kolega, vendar je bil učinek minute odmora bistveno slabši: Celjane je proti telesno močnejšim tekmecem zapustila samozavest in Rune Dahmke je iz mrtvega kota premagal sicer solidnega Ivana Gajića za vodstvo s 14:11 (delni izid 6:1).

Celjani so zmogli vrniti udarec, bojevitost v obrambi se jim je obrestovala in z goli Gala Marguča, Žige Mlakarja in Tilna Kodrina jim je že do odmora uspelo izid izenačiti. Navdušeno občinstvo je v nadaljevanju pričakovalo celjsko ofenzivo, ampak hitro spoznalo omejitve domače ekipe. Nemci so bili tisti, ki so narekovali ritem in izkoriščali nespretnost manj izkušenih tekmecev. Španski reprezentant Joan Cañellas je s sedmih metrov zadel za 18:15 in zdelo se je, da je šlo vse po zlu, ko je najprej Blaž Blagotinšek dobil rdeči karton, zatem pa še kapetan Luka Žvižej dveminutno izključitev. Takrat pa je tudi moštvo s severa Nemčije pokazalo ranljivost in ni znalo izkoristiti darila. Arthur Patrianova je ob izteku tretje četrtine znižal zaostanek na 17:19, nakar je Zarabec izsilil sedemmetrovko. Toda odlični danski vratar Niklas Landin je v tretjem poskusu prebral namero Gala Marguča in Vujin je zvišal nemško vodstvo na 20:17.

A tekma še zdaleč ni bila odločena. Nekako so Celjani spet ujeli ritem in izenačili na 20:20, ko sta izjemen »cepelin« izvedla podajalec Blaž Janc in strelec Zarabec. Dvorana je bila ob vzklikih »Kdor ne skače, ni za 'Cele'!« spet na nogah. Ko so gostje zadeli le prečko in je Celje zdrvelo v napad, ob tem pa izsililo še izključitev, je sedem minut pred koncem zares zadišalo po presenečenju. Prav nihče v Zlatorogu ni več grel sedeža. Šime Ivić je zadel za prvo vodstvo Celja v drugem polčasu (21:20; delni izid 4:0), po obrambi odličnega Gajića so imeli rumeno-modri priložnost pobegniti za dva gola, toda Zarabec je v preveliki vnemi meril prek vratnice. Po izenačenju Christiana Sprengerja je domače vodstvo obnovil Vid Poteko (22:21) in po zadetku Vujina je vajo ponovil Janc za 23:22. Kljub izključitvi Poteka je Celje prišlo do žoge in minuto pred koncem je Zarabec na silo poskušal zadeti iz težkega kota, nakar je prvi strelec tekme Dahmke postavil končni izid. Celjani so imeli nekaj sekund za zadnji napad, vendar v veliki zmedi potem strela sploh ni bilo.

»Navijači so nas ves čas vračali v igro in izkoristili smo slabši dan Kiela, da smo se dokopali do tako sladke točke. Lahko bi tudi zmagali, vendar je končni razplet kar realen. Preden sem prišel v Slovenijo, sem pogosto poslušal, kako težko je v Celju osvojiti točko. Vesel sem, da smo tudi mi to potrdili. Dobra tekma pa nam vliva optimizem za naprej,« je bil tudi z remijem zadovoljen Šime Ivić, s štirimi goli ob Jancu najučinkovitejši domači igralec.

Drugi rezultati lige prvakov 9. kola, skupina A

Veszprem - Paris St. Germain 28:20 (16:14)

Zagreb - Bešiktaš Istanbul 32:26 (14:11)

Flensburg-Handewitt - Wisla Plock 27:25 (13:11)

 

Lestvica:

1. Veszprem 9 7 1 1 257:227 15 točk

2. Paris St. Germain 9 7 0 2 283:257 14

3. Flensburg-Handewitt 9 7 0 2 268:237 14

4. Kiel 9 4 1 4 259:247 8

5. Zagreb 9 4 0 5 234:238 8

6. Wisla Plock 9 3 1 5 252:263 7

7. Celje Pivovarna Laško 9 1 1 7 235:257 3

8. Bešiktaš 9 1 0 8 238:300 2