Tudi Maja Šon želi s slavjem v Celju končati reprezentančno pot

Slovenske rokometašice bodo favoritinje proti oslabljenim Hrvaticam v kvalifikacijah za SP. Skrb glede Miše Marinček.

Objavljeno
08. junij 2017 00.18
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Laško – Slovenska ženska reprezentanca na papirju že dolgo ni bila tako močna in hrvaška verjetno nikdar slabša, zato bodo naše rokometašice v vlogi favoritinj, ko se bosta sosedi v dveh tekmah merili za nastop na letošnjem SP v Nemčiji. A izkušena Maja Šon Užmah svari pred hrvaškimi čermi.

Hrvatice so se znašle v nezavidljivem položaju. Dolgoletne nosilke igre, najboljša strelka Andrea Penezić, vratarka Jelena Grubišić in bivša krimovka Vesna Milanović Litre nočejo igrati v reprezentanci Gorana Mrđena. Nepriljubljeni selektor tudi ne more računati na krožno igralko Vardarja Andreo Čović, Valentino Blažević, izkušeno Sonjo Bašić. Primoran je bil v korenito pomladitev.

Pri Slovenkah je zgodba ravno obratna. Nobena igralka ni zavrnila povabila. Kar tri so nastopile na finalnem turnirju lige prvakinj, Barbara Lazović in Tamara Mavsar sta bili za las oddaljeni od naslova, potem ko je Vardar po podaljšku izgubil z Györom, Neli Irman je igrala v dresu Budućnosti. Ana Gros iz Metza je bila šesta najboljša strelka LP, v glavnem delu je igralo še osem članic Krima Mercatorja, kamor se bo preselila najbolj obetavna Tjaša Stanko.

Selektor Uroš Bregar je imel v Zrečah in Laškem odlične razmere za delo. Spanec mu kvari le poškodba Miše Marinček, katere nastop je vprašljiv. Da je tudi klima prava, nakazujeta zmagi, ki so ju Slovenke v zaprti dvorani Tri lilije vpisale proti Srbiji. Bregar ima poleg omenjenih še štiri legionarke, med njimi Majo Šon Užmah, članico francoske ekipe Celles-sur-Belle ...

»Res je, glede na okoliščine nas imajo vsi za favorite in tudi verjamem, da bomo preskočile hrvaško oviro. Toda ključ do uspeha je v nas samih, le če bomo igrale obrambo, kot jo znamo, lahko računamo na uspeh. Hrvaška ima vseeno nekaj kakovostnih igralk iz Podravke in Lokomotive, uigrane so in v dobri formi, zato nas njihove težave nikakor ne smejo zavesti,« opozarja Šonova, ki se še dobro spominja lanskega EP na Švedskem, kjer so Slovenke mislile, da bodo izkoristile podobne težave Srbkinj, a za uvod doživele hladno prho.

Že v soboto v Osijeku bi veljalo iztržiti izid, ki bi jim odpiral vrata svetovnega prvenstva. Tam Maje Šon, poročene Užmah, v nobenem primeru ne bo, saj se je tako kot Nina Jeriček (in morda tudi Neli Irman) odločila po tej sezoni skleniti reprezentančno pot, četudi šteje šele 29 let. »Tako sem se odločila, še eno sezono bom igrala za klub, potem pa dokončno pomahala v slovo rokometu, ki sem mu posvetila večino življenja. Obstajajo še druge stvari,« je z odločitvijo presenetila leva zunanja igralka, ki si podobno kot Jeričkova obeta, da se bo njena zadnja tekma v domačem Celju, prihodnji četrtek v dvorani Golovec, končala z veselico in prvo uvrstitvijo Slovenk na SP po letu 2005.

»To bi bilo zares odlično, ampak ne prehitevajmo stvari, najprej nas čaka težko delo v Osijeku,« ostaja previdna Šonova, v kateri se pretaka tudi – hrvaška kri. »Drži, mama je Hrvatica, rojena sem v Pulju in Hrvaško imam zelo rada. Ampak to seveda ne pomeni, do bodo tekmice pri meni imele kaj dobropisa,« se je pošalila visokorasla Maja, skorajšnja rokometna upokojenka.