Uroša niso prestrašili ruski velikani

Rokometaši Cimosa se bodo danes (17) v St. Peterburgu borili za zmago v lovu na osmino finala.

Objavljeno
16. november 2011 12.15
Posodobljeno
16. november 2011 12.27
Peter Zalokar, Delov poročevalec iz St. Petersburga
Peter Zalokar, Delov poročevalec iz St. Petersburga

St. Peterburg – Rokometaši Cimosa in njihovi spremljevalci niso mogli prehvaliti navdušenja nad veličastnini zgradbami v severnih Benetkah, kot radi rečejo bivšemu Leningradu, mestu tisočerih mostov čez Nevo. A navdušenju bo odzvonilo danes ob 17. uri po slovenskem času, ko bodo Koprčani skušali priti do 3. zmage v LP in si odpreti vrata osmine finala.

Sankt Peterburg velja za domačinsko ekipo. Vse tri točke je vknjižil v svojem športnem centru Jubilejni, kjer je premagal Constanto in remiziral z Metalurgom. Cimos ima štiri točke zahvaljujoč zmagama proti Romunom in Wisli. Zdaj ga čakata dve tekmi proti ruskim podprvakom, ki jih vodi nekdanji velikan ruske reprezentance Dmitri Torgovanov. Po gostovanju na Poljskem bosta sledila dva meseca premora pred odločilnim delom za razplet v skupini C, kjer je Hamburg številka 1, vse ekipe z izjemo Constante, ki je še brez točk, pa upajo na uvrstitev med najboljših 16, pa tudi na drugo mesto, ki ponuja boljše izhodišče za žreb v osmini finala.

Cimos je nazadnje pred tremi tedni zelo namučil nemške prvake, vendar po smoli ostal praznih rok. Tokrat umetniški vtis ne bo pomagal veliko, če ne bo potrdil vloge favorita proti ekipi, ki lovi zadnjo rešilno bilko, saj ji le domače zmage lahko prinesejo nadaljevanje tekmovanja. Slovenskim prvakom res (še) ne teče voda v grlo, šest točk proti gostom v Bonifiki, ki doslej niso pokazali prav veliko (Sankt Peterburg, Metalurg, Constanta), bi kajpak zadostovalo za preboj. Toda zmaga na gostovanju v Rusiji bi zares vlila veliko dobre volje v ekipo trenerja Fredija Radojkoviča, ki je pred jesenskimi prazniki na derbiju v Celju doživela polom, pa potem konec tedna stresla jezo nad Jeruzalemom in ima dve točki zaostanka za vodilnim Gorenjem v državnem prvenstvu.

Rokometaši z Obale so v Sankt Peterburg prispeli brez prvega vratarja Gorazda Škofa, ki je po poškodbi šele začel z vadbo, in Matjaža Mlakarja, ki ima že kronične težave z vneto tetivo. Vračata pa se Jure Dobelšek, ki je zaradi poškodbe kolena izpustil tri tedne, in Vladimir Osmajić, ki se je poškodoval na reprezentančni akciji s srbsko reprezentanco. Včeraj ekipa ni imela treninga v dvorani nasproti nogometnega štadiona Zenita pri znameniti aveniji Nevski prospekt na obrežju Lene, saj so jo zasedli tukajšnji košarkarji, pač pa v telovadnici, kjer Sankt Peterburg gosti tekme domačega prvenstva.

»Gremo po zmago, z dobro obrambo bi morali priti do novih dveh točk, ki bi nam omogočili pot do drugega mesta, ki si ga vsi tako želimo,« je po prihodu s treninga po uri in pol kaotične vožnje z avtobusom povedal mladi slovenski reprezentant Uroš Bundalo, ki ga ob Mlakarjevi odsotnosti spet čaka obilica dela na šestmetrski črti. Ekipa Sankt Peterburga ga ob analizi ni posebej impresionirala: »Kaj naj rečem? Imajo visoke igralce, paziti bi veljalo na strelce z zunanjih položajev, moramo zapirati sredino in tako našima vratarjema (Juretu Vranu in Dušanu Podpečanu, op. p) podariti bolj ugodne strele s krilnih položajev.«