V celjski mreži spet velika riba

Rokomet: Igor Anić več kot dobra zamenjava za Vida Poteka.

Objavljeno
23. maj 2017 23.47
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Rokometno prvenstvo je praktično odločeno in pri Celju Pivovarni Laško že hladijo penino, ki naj bi jo odprli po jutrišnji tekmi v Novem mestu – zadostuje jim že točka –, v zakulisju pa je sila pestra tržnica: Vid Poteko zapušča Zlatorog, prihaja Francoz Igor Anić.

Če je bil odhod ta čas poškodovanega Poteka v Meškov Brest zgolj vprašanje časa (Celje bo zanj prejelo 50.000 evrov odškodnine), je bil Anićev prihod precejšnje presenečenje, prvo zares pozitivno, odkar so se navijači morali sprijazniti z novicami o odhodih Janca, Zarabca in nazadnje Žvižeja (že prej je bilo jasno, da se poslavljajo Gajić, Patrianova in Babarskas). Pravzaprav gre za najbolj zvenečo okrepitev v slovenskem rokometu, odkar je Petar Metličić pred leti prišel v Celje. Anić, ki brani barve francoskega prvoligaša Sarana, je bil s Francijo zlat na SP 2015 in EP 2014, s Kielom pa je leta 2010 osvojil ligo prvakov. Ne gre za »odsluženega« igralca, junija bo dopolnil 30 let, s 195 cm višine in 105 kg pa bo zelo pomembna figura na črti, kjer se bosta od njega učila Kristian Bećiri in Matic Suholežnik.

Kljub seriji odhodov Celje morda le ne bo lahka malica za tekmece v ligi prvakov in SEHA, kot so se bali opazovalci. Če so izhodna vrata v Zlatorogu končno zaklenjena, lahko kmalu pričakujemo novice o okrepitvah na ostalih deficitarnih igralnih mestih, tj. obeh krilih (na desni strani bo to Jan Jurečič iz Krke; odprta je še leva stran) ter položaju srednjega zunanjega. Če jih bodo prvaki ustrezno zapolnili in če bodo mladi Branko Vujović, Daniel Dušebajev in Urh Kastelic upravičili sloves vzhajajočih zvezd, si lahko obetajo uspešno sezono, po kateri bo njihove vrste okrepil še hrvaški biser Josip Šarac.

Poteko je podpisal 3-letno pogodbo, ki je menda ni bilo mogoče zavrniti. V Belorusiji se bo pridružil someščanu Simonu Razgorju. »Prišel je čas, da se preizkusim tudi v tujini. Občutki ob tem so mešani. Celje je vendarle moj klub, zato sem prepričan, da se bom nekega dne vrnil,« je dejal 26-letni Poteko. Zamenjava zanj se zdi več kot primerna. V Mostarju rojenemu Francozu je odločitev olajšala žena Anja – Slovenka, ki je vzpostavila prvi stik med klubom in možem. »Celje je najboljši slovenski klub z izjemno tradicijo. Tudi o trenerju Branku Tamšetu sem slišal samo pozitivne stvari in zelo sem srečen, da bom lahko delal z njim in še napredoval,« pravi Anić, ki je s pivovarji podpisal dveletno pogodbo.

Tudi Tamše ni skrival zadovoljstva, potem ko je v zadnjem času poslušal le slabe novice. »O Aniću ni treba izgubljati besed, njegovi dosežki so dovolj zgovorni. Je zelo dober 'pivot', tako v napadu kot v obrambi, ima izkušnje in rad trenira, kar je zame zelo pomembno, saj mora dajati zgled mlajšim,« si od »kapitalca« veliko dobrega obeta Tamše, ki je sicer z mislimi pri tekmi s Krko, po kateri se želi veseliti šestega zaporednega naslova.