V Osijeku ne bo sprehoda

Kvalifikacije za žensko rokometno svetovno prvenstvo: Slovenija s pomlajeno Hrvaško.

Objavljeno
10. junij 2017 01.33
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Prva od štirih zelo pomembnih tekem za slovenski reprezentančni rokomet ob koncu sezone bo danes ob 18. uri v Osijeku, kjer si bodo Slovenke proti Hrvaticam želele priigrati čim boljše izhodišče za četrtkovo revanšo v Celju. Kdor bo na dveh tekmah boljši, bo nastopil na svetovnem prvenstvu v Nemčiji. 

Potem ko so Slovenke lani prekinile šestletni post udeležbe na evropskih prvenstvih in na Švedskem proti domači reprezentanci vpisale prvo zmago po 12 letih, bodo v dveh tekmah proti južnim sosedam želele opraviti še z eno slabo tradicijo. Slovenija je nazadnje na SP sodelovala že davnega leta 2005 v Rusiji. Takrat ji je poraz proti Angoli preprečil nastop v drugem delu. Za reprezentanco Roberta Beguša so igrale že dolgo upokojene nosilke igre – Deja Doler, Tanja Oder, Nataša Derepasko in zdajšnja direktorica reprezentance Anja Frešer. Edina »preživela« je zimzelena Sergeja Stefanišin, ki bo pri 42 letih imela sila pomembno vlogo, saj Miša Marinček zaradi poškodbe ne bo mogla braniti, Amra Pandžić pa nima veliko izkušenj. Marinčkova naj bi bila sicer nared do četrtkove povratne tekme v Celju.

Slovenke in Hrvatice so stare znanke, bile so tudi tekmice v kvalifikacijah za zadnje EP. V Umagu so bile gostiteljice premočne (27:19), v celjskem Golovcu so Slovenke zmagale za gol in si na široko odprle vrata EP, ki so si ga naposled priigrale kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca v skupini. Od takrat je jedro reprezentance ostalo skupaj in selektor Uroš Bregar je v dobrem letu in pol ekipo dvignil še na višjo raven, medtem se je pri Hrvaticah zgodil t. i. razpad sistema. Selektor Srđan Mrđen je ostal brez mnogih ključnih igralk, v prvi vrsti Andree Penezić.

Toda Bregar si ne meče peska v oči in se zaveda, da delo še zdaleč ne bo lahko: »Seveda je 'Penka' glavna, ampak tukaj je 22-letna Ćamila Mičijević, 192 cm visoka igralka, ki para mreže v madžarski ligi in bo zelo nevarna. Na črti res ne bo Vesne Milanović Litre in Andree Čović, vendar sta zelo solidni Ana Debelić in Katarina Ježić; v vratih ni Jelene Grubišić in Marte Žderić, je pa zato Ivana Kapitanović odlično branila na zadnji pripravljalni tekmi s Švedsko (28:35, op. p.).« Mrđen, ki je po treh porazih in zadnjem mestu na lanskem EP podal odstop, ta ni bil sprejet, je zdaj zaskrbljen zaradi svežih poškodb Dore Krsnik in Žane Marić. Še najbolj izkušena je članica Krima Mercatorja Aneta Benko, ki vlogo favoritinj prepušča tekmicam: »Slovenska krivulja je v vzponu, vse igralke so članice dobrih klubov in imajo za seboj dobre sezone. Zelo težko bo, ampak potrudile se bomo.«

Bregar si pred prvo tekmo ni zastavil konkretnih ciljev, možnosti na papirju še vedno ocenjuje na 50:50. »Zanima me samo skupni rezultat. Seveda pa si bomo že v Osijeku skušali priigrati čim boljše izhodišče za Celje. Ne bomo šli prepotentno na zmago, po drugi strani pa se ne gremo strahopetno branit,« je povedal »Bregi«, ki je enajstdnevne priprave v Zrečah in Laškem ocenil za zelo dobre. Verjame, da se bo to obrestovalo v obliki preboja na SP.