V Velenju po receptu z derbija

Velenjčani in Celjani začenjajo v ligi prvakov. Tekmeci iz Švedske v kvalifikacijah pokazali dva povsem različna obraza.

Objavljeno
20. september 2013 21.10
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Velenje – Medtem ko Celjani na današnji tekmi v Zagrebu (18) ne bodo favoriti, obratno velja za njihove krvnike z zadnjega derbija iz Velenja. Slovenski prvaki bodo nocoj ob 20.30 gostili Halmstad, kvalifikanta iz Švedske. Vse razen zmage Gorenja bi bilo precejšnje presenečenje, četudi previdnost ne bo odveč.

Halmstad je švedsko ligo osvojil po 11 letih. V ligo prvakov se je uvrstil, ker je bil na dveh tekmah boljši od luksemburškega Escha. Toda pokazal je povsem različna obraza. V gosteh je izgubil s 26:30, le teden pozneje doma zmagal za kar 23 golov (37:14). Kateri obraz je pravi, v velenjskem taboru ne morejo z zanesljivostjo reči.

»Švedska ekipa je res precejšnja neznanka. Videli smo, da goji tipičen skandinavski rokomet z gibljivo obrambo 6-0 in hitro zunanjo linijo, v kateri strelsko izstopa nadarjeni levoroki igralec Magnus Persson (22 let, najboljši strelec v kvalifikacijah – op. p). Izvajajo hitri 'center' in stavijo na nasprotne napade, ki jih moramo preprečiti,« je iz posnetkov razbral trener Ivan Vajdl, čigar ekipa ima več novincev v ligi prvakov, v udarni sedmerici denimo dirigenta Staša Skubeta, Maria Šoštariča in Jerneja Papeža.

Kljub temu si v Velenju obetajo vsaj ponovitev nastopa v osmini finala. Skupina ima res izjemno močna nemška kluba Hamburg in Flensburg, pa na papirju enakovredna Aalborg in Logroño, Halmstad naj se ne bi vmešal v boj za prva štiri mesta.

Gorenje je v tej sezoni neporaženo. Zadnja zmaga proti Celju je bila še posebej dobrodošla. Pokazala je, da je forma solidna, še pomembneje je, da je obramba kljub spremembam dovolj čvrsta. V njej ima pomembno vlogo Marko Oštir, ki je s Celjem leta 2004 celo osvojil ligo prvakov. Pomembne izkušnje v napadu ima Klemen Cehte, ki je v sredo tako kot lani zabil odločilni gol na prvem derbiju sezone s Celjem.

Ob vratarju Emirju Taletoviću, Marku Dujmoviću, Darku Cingesarju in Janezu Gamsu ter poškodovanih Roku Golčarju in Luki Dobelšku je staroselec tudi Niko Medved, novi kapetan, ki ne skriva optimizma pred novim evroligaškim štartom. »Če se bomo borili tako, kot smo se proti Celju, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi zmagali. Moramo pa izboljšati vračanje v obrambo, kar je bila šibka točka v prvem polčasu derbija,« Medved dobro ve, kje so rezerve in se nadeja podobno bučne spodbude s tribun.