V Veszpremu všečni, a ne dovolj za podvig

Rokometna liga prvakov: Celjani s sedmim zaporednim porazom.

Objavljeno
22. november 2015 22.30
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Veszprem – Če so na prvi tekmi z Veszpremom rokometaši Celja Pivovarne Laško vse možnosti za zmago zapravili v uvodnih 20 minutah, je bila na Madžarskem zanje usodna zadnja tretjina, v kateri jim je zmanjkalo moči. Kljub sedmemu zaporednemu porazu v ligi prvakov pa so zapustili dober vtis in lahko z dobršno mero samozavesti zrejo k sobotnemu spektaklu s Kielom v Zlatorogu.

Celjani so še osmič zapored v dobrih treh letih morali priznati premoč Veszpremu, ki iz leta v leto krepi ekipo in se je konec maja meril v finalu F4 v Kölnu, kjer je moral priznati premoč Barceloni. Četudi so bili na Madžarskem brez na novo poškodovanega Žige Mlakarja in že od prej Davida Razgorja, so bili gostje bolj konkurenčni kot šest dni prej na domači tekmi. Dosegli so uvodne tri gole in imeli sredi prvega polčasa vodstvo s 13:10 (21. minuta). Toda namesto, da bi ušli celo za štiri gole, so tekmecem dovolili, da so jih še pred odmorom z delnim izidom 5:0 dohiteli in tudi dokončno prehiteli.

Tudi v nadaljevanju 19-kratni slovenski prvaki niso poceni prodali kože. Miha Zarabec, Šime Ivić, Blaž Blagotinšek in Blaž Janc so imeli dober strelski dan. Vse boljši Zarabec je v 41. minuti zadel za znižanje na 20:21, potem pa se je tekma počasi prelomila na madžarsko stran. Momir Ilić je domače vodstvo zvišal na 25:21, povratnik po poškodbi Aron Palmarsson pa deset minut pred koncem na 27:22 in dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Veszprem je vpisal šesto zmago, ki ga ohranja v igri za prvo mesto v skupini A in neposredno uvrstitev v četrtfinale. Morda že odločilna tekma bo v soboto, ko bo gostil vodilni Paris SG. Ta je zlahka opravil z letos vse prej kot prepričljivim Kielom in morda bo prav proti nemškim »zebram« Celjanom uspelo končati serijo porazov. To bi bila najboljša napoved za drugi del sezone, v katerem bodo skušali prehiteti bodisi Wislo Plock bodisi Zagreb in se prebiti v osmino finala. V soboto niso igrali slabo, nekajkrat so z domiselnimi akcijami celo izvabili aplavz domače publike. Najbolj pa sta jim načrte kvarila nekdanja celjska igralca, Hrvata Mirko Alilović in Renato Sulić, prvi je zbral 17 obramb in močno prekosil Ivana Gajića in Urbana Lesjaka, ki sta skupaj zaustavila le pet žog; drugi pa je tako kot v Celju neusmiljeno paral mrežo s šestmetrske črte in imel izkoristek strelov 8:8, skupaj s prvo tekmo pa kar 16:17.

Tamše: Dobra tekma za samozavest

Celjani so imeli štiri strele več od tekmecev, toda izkoristek je bil slab, le 55-odstoten, medtem ko je pri Veszpremu, ki si je privoščil kar 26 izgubljenih žog (Celje 18), cilj našlo kar 72 odstotkov strelov. »Slabo smo odigrali zadnji del prvega polčasa in od takrat naprej je Veszprem narekoval ritem, ki smo mu vse težje sledili. A nismo se vdali in lahko le čestitam ekipi za dobro predstavo,« je dejal Janc in se že usmeril k sobotnemu izzivu: »Ob štartu sezone smo si zastavili cilj, da premagamo eno od velikih ekip in storili bomo vse, da bo to Kiel.« Tudi trener Branko Tamše ni bil preveč potrt. »Kljub porazu smo lahko s kar nekaj zadevami zadovoljni. Večji del prvega polčasa smo igrali tako, kot smo trenirali in se dogovorili. Pokazali smo, da smo sposobni igrati z ekipami iz najvišjega razreda, kar je pomembno za našo samozavest,« je dobre stvari izpostavil Tamše, ki je imel največ pripomb na obrambo: »Kar 34 prejetih zadetkov je občutno preveč. Končna razlika je sicer malce previsoka, spet pa so nas drago stale napake, ki jih moramo še bolj zavzeto odpravljati.«