V Zrečah skrit odgovor za milijon evrov

Slovenski rokometaši začeli ključni del operacije Hrvaška 2018. Matej Gaber bo stisnil zobe.

Objavljeno
06. junij 2017 02.01
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Zreče – »Težko bo,« je kratka in jedrnata izjava Veselina Vujovića potrdila, da se tudi samozavestni selektor zaveda zahtevnosti junijskega izziva. Črnogorec je včeraj z resnim izrazom na obrazu pričakal glavnino slovenskih rokometašev, na katere računa na bližnjih tekmah s Švico in Portugalsko, odločilnih za uvrstitev na EP. 

Švica in Portugalska res ne pomenita veliko v evropskem rokometu, vendar ju še zdaleč ne gre vzeti zlahka. Če bodo Švicarji 14. t. m. v Schaffhausnu hrepeneli po vsaj eni točki v skupini 5, pa imajo Portugalci še vedno lepe možnosti za 2. mesto. Najprej bodo gostili Nemce, za konec pa 17. t. m. igrali s Slovenijo v Kopru. To bo bržčas ključna tekma za euro na Hrvaškem in Vujović se zaveda, da delo še zdaleč ne bo rutinsko. Preveč težav se mu je nakopičilo ob koncu sezone. Iz različnih razlogov, povečini poškodb, ne more računati na precejšnje število igralcev (Kavtičnik, Bombač, Poteko, Cingesar, Skube, Henigman), še nekaj jih toži nad bolečinami in izčrpanostjo.

V slabih desetih dneh priprav bo skoraj toliko dela kot Vujović in njegov pomočnik Uroš Šerbec imelo spremljevalno strokovno osebje – zdravnik Sašo Đurić, maserja Slavko Brezovnik in Žan Rant Roost ter zlasti kondicijski trener Primož Pori. Vujović je ob objavi seznama igralce posvaril, da jih ob zboru čaka naporno testiranje, vendar to je bila bolj diplomatska poteza …

»To smo storili, da se igralci ob koncu sezone ne bi preveč sprostili. Seveda jih nima smisla preveč obremenjevati. Moramo se zavedati, da mnogi med njimi že od lanskega EP na Poljskem niso imeli pravega dopusta. Bile so kvalifikacije za OI in SP, priprave za OI in nastop v Riu, pa priprave za SP in nastop v Franciji, vmes še kvalifikacije za EP. Če upoštevamo, da igrajo v močnih klubih, je to zares ogromen napor. Zdaj moramo najti pravo kombinacijo, vprašanje za milijon evrov pa je, kako igralce čim bolje odpočiti in jih hkrati držati v tekmovalni formi. Načrt je narejen, verjamem, da bo uspešen, predvsem se moramo izogibati monotoniji,« se na svoje delo dobro spozna Pori, ki je bil sprva na razpolago dekletom med pripravami za tekmi s Hrvaško v kvalifikacijah za SP, zdaj, ko se je vrsta Uroša Bregarja iz Zreč preselila v Laško, pa se bo posvetil fantom: »Moram reči, da so rokometašice v boljšem stanju kot fantje, le vratarka Miša Marinček ima resne težave in njen nastop je vprašljiv.«

Če gre iskati dodano vrednost v primerjavi z zadnjim ciklom, v katerem so bili Slovenci pred mesecem nebogljeni proti nemški reprezentanci, jo gotovo lahko najdemo v Mateju Gabru, brez katerega si je težko predstavljati resno slovensko obrambo. Član Pick Szegeda proti Nemcem ni igral zaradi udarca v stegensko mišico. »Še vedno čutim bolečino, ampak to je konec sezone in bom že stisnil zobe. Zdaj je pred nami zahtevna naloga, popravnega izpita pa ne bo. Dve zmagi nam jamčita preboj na EP in če bi ga polomili kot tretja reprezentanca sveta, bi bila to katastrofa,« od odgovornosti ne beži Škofjeločan, ki bo na svaka Marka Bezjaka in najboljšega prijatelja Jureta Dolenca moral počakati do konca tedna. Pred tem bo Slovenija odigrala dve pripravljalni tekmi s Črno goro, v četrtek v Škofji Loki (19) in v petek v Šmartnem pri Litiji (18).