Velenjska obramba nasula sol na celjsko rano

Gorenje devetič zapored do zmage v derbijih 1. slovenske rokometne lige.

Objavljeno
19. september 2013 00.49
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Velenje – Veliko se je govorilo, da je Gorenje ob sestavljanju nove ekipe pozabilo na obrambo. A Celjani so jo v zadnjih 15 minutah premagali le trikrat, zapravili vodstvo s 25:22 in doživeli že deveti zaporedni poraz na derbiju 1. SRL. Prvaki so zmagali pred sobotnim štartom lige prvakov, večni tekmeci imajo upravičene skrbi.

V Velenju se je spremenilo skoraj vse, v Celju skoraj nič, a je razmerje moči ostalo enako. Celjani, ki dobri dve leti čakajo na zmago proti Velenjčanom v DP, so spet odpovedali, ko bi morali samo še pribiti piko na i. Gorenje je na najboljši način navijače povabilo na sobotno tekmo proti Halmstadu. Četudi so prvaki zamenjali skoraj vso ekipo in trenerja, jih zmagovalna miselnost ni zapustila. Ko so zaostali za tri gole, jih ni zagrabila panika, strnili so obrambo, proti kateri so bili Celjani z izjemo odličnega Ivana Sliškovića nemočni. Prej napeta kot kakovostna tekma, v kateri do 43. minute nobena ekipa ni imela prednosti, večje od dveh golov, se je končala z delnim izidom 8:3.

»Jeziček na tehtnici je v drugem polčasu na našo stran nagnila dobra igra v obrambi. Pohvalil bi fante. Deset minut pred koncem smo si rekli, da ni še nič izgubljenega, strnili smo vrste in dosegli lepo zmago,« je bil nad moštvenim duhom navdušen novi kapetan Niko Medved, ki pa tekmi 3. kola vendarle ni dal prevelike teže: »Nobene potrebe ni po evforiji. To sta zgolj dve točki. Zmaga ni nikomur prinesla naslova in ga nikomur ni odvzela. Je pa lepa popotnica za naprej in v soboto se nadejam podobne podpore s tribun, ki nas bo ponesla še do evropske zmage.«

Celjani so zadnje dni posvetili strelskim treningom, saj imajo že dalj časa veliko težav z učinkovitostjo. Četudi so spet zgrešili kar nekaj neoviranih strelov, tudi dve 7-metrovki, so imeli sredi drugega polčasa še vse v svojih rokah. Takrat jim je zadrhtela roka, samo Slišković dvakrat in Sebastian Skube sta še premagala Benjamina Burića. »Spet so nas pokopali zapravljeni 'zicerji', to se vleče že predolgo. Poraz zelo boli, saj je bil moj prvi derbi. Pa tako blizu smo bili. Zdaj se bo treba čim hitreje zbrati,« je z glavo zmajeval novinec Slišković, ki je celjsko barko še nekaj časa držal na gladini, a je ni mogel rešiti. Če odštejemo solidnega Matevža Skoka v vratih, reprezentanti Luka Žvižej, Gašper Marguč in Sebastian Skube niso bili na svojih ravneh, na klopi ni bilo razpoloženih mož. Trenerju Vladanu Matiću se je vztrajanje pri rotacijah igralcev maščevalo, saj je Gorenje tako v prvem kot v drugem polčasu naredilo zasuk, ko sta bila na klopi najboljša Nemanja Zelenović in Slišković.

Delegacija Zagreba na čelu s trenerjem Borisom Dvoršekom, ki bo Celjane gostila v soboto, ni imela razloga za skrb. Celjani so slabo izvajali nasprotne napade, s kril dosegli le dva gola in bili jalovi na črti, kjer se je sicer dobro boril Vid Poteko. Domači trener Ivan Vajdl ni skrival ponosa: »Če upoštevam, da se nam je dan pred tekmo zaradi poškodbe Luke Dobelška porušil ves koncept v obrambi, sem lahko naravnost navdušen, kako smo odigrali. Zmaga dobro dene, še bolj pa me veseli igra, ki nakazuje, da lahko od te ekipe pričakujemo še kaj več.«