»Osem golov razlike - kdo lahko to izgubi? To je sramota.«

Slovenija se veseli bronaste kolajne, Hrvaška po drugem zaporednem infarktnem porazu povsem na tleh.

Objavljeno
29. januar 2017 08.28
ROKOMET Slovenija - Hrvaška
Š. Ro.
Š. Ro.

Zagreb - »Sloveniji je uspela senzacija, kakršno je nekomu sposobna pokloniti le Hrvaška,« so boleč poraz hrvaških rokometašev v tekmi za tretje mesto na SP v Franciji pospremili na hrvaški televiziji. Tako kot je bilo nepopisno veselje v slovenski ekipi, je bilo seveda boleče razočaranje na drugi strani, še zlasti, ker je Hrvaška manj kot 24 ur prej boleče izgubila polfinale proti Norveški, ob čemer je zapravila 7-metrovko za zmago.

»Odigrali smo fenomenalnih 45 minut, nato pa se v napadu povsem ustavili. Hitro smo prejeli nekaj zadetkov in odpovedali na celi črti. To velja od prvega do zadnjega igralca. Kaj takega ne pomnim, o tekmovalnem sistemu, ki nam je omogočil le 20 ur počitka, pa raje ne bi izgubljal besed. Je prava sramota,« je po tekmi dejal prvi adut hrvaške reprezentance Domagoj Duvnjak, Manuel Štrlek je dodal: »Ne moremo se izgovarjati na utrujenost. Vodili smo osem golov in imeli vse pod nadzorom, nato pa nerazumljivo padli. Krivi smo si povsem sami.«

»Ne črna luknja, enostavno smo ugasnili«

Hrvaški mediji kajpak pišejo o enem najhujših porazov v zgodovini njihovega športa (»Šok v Parizu«, »Razpad sistema, kakršnega ne pomnimo«) in napovedujejo zamenjavo vodstva reprezentance, v prihodnjih tednih bo zveza odločala o prihodnosti selelektorja Željka Babića in vodji stroke Ivanu Baliću.

»Ne vem, kaj bi rekel, sem povsem v šoku, zadnjih 15 minut so dobili z 12:4. To ni tekma v skupini, ki nič ne pomeni. obesedno sem šokiran. To je izjemno razočaranje. V moji karieri smo že izgubljali polfinala in tekme za 3. mesto. Ampak izgubiti takšno, že dobljeno tekmo ... Po takšnem razočaranju dan prej ...« je v strokovni oceni za televizijo povedal nekdanji odlični hrvaški rokometaš Goran Šprem, njegov sokomentator, prav tako nekdanji reprezentant Mirza Džomba pa je dodal: »Šok, neverjetno. Vrnilo se nam je to, kar smo dobili proti Poljski. To se nam je zgodilo. Izgubili smo brez izstreljenega naboja. To ni bila črna luknja, enostavno smo ugasnili. Osem golov razlike - kdo lahko to izgubi? Oni so samo igrali, mi pa smo jim vse podarili.«



Igrali, kot da je konec sveta

»Niti Hrvati niti Slovenci niso znali pojasniti, kaj se je dogajalo v zadnjih desetih minutah tekme. Za eno stran je bila to ena najlepših športnih zgodb, za drugo eden najbolj bolečih porazov v karieri. Ob slovenskih junakih, ki so si priborili zmago, gredo velike zasluge njihovemu selektorju Veselinu Vujoviću, ki je zbudil igralce, v ključnem trenutku jih je podžgal s čustvenim govorom, po katerem se niso več predali,« so denimo zapisali na portalu Index, ob tem pa objavili posnetek selektorjevega govora (na posnetku ga ni v celoti).

»Veste, kdo je bil četrti v Riu? Ne veste? Nihče se ne spomni četrtega! Izginite na igrišče in za zadnjih desetih minutah dajte vse v življenju, kot da je konec sveta!« Delovalo je, Slovenija, ki je mnogokrat že izgubljala tekme v končnici je tokrat spisala obratno zgodbo in se z vrnitvijo iz brezna veselila bronaste kolajne.