Vrnitev v Zlatorog kot naznanilo boljših časov

Celje Pivovarna Laško bo nocoj v ligi prvakov ob 20.30 z vsemi možmi igralo proti St. Peterburgu.

Objavljeno
28. september 2013 11.53
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Poraza na derbijih proti Gorenju in Zagrebu sta bila boleča, a rokometašem Celja še zdaleč nista preprečila uresničitve zastavljenih ciljev. Proti St. Peterburgu pa si ob premieri v Zlatorogu spodrsljaja pač ne smejo privoščiti, sicer bo evropska sezona zavožena, še preden bi se dobro začela ...

Bolj kot izgubljene točke na dveh težkih gostovanjih v oči bode neprepričljiva igra. Na prste ene roke bi zlahka našteli rokometaše, ki kažejo vsaj obrise forme. Mednje gotovo sodi novinec Ivan Slišković, če malce pogledamo skozi prste, še Vid Poteko, Mate Lekai in Nemanja Zelenović, na trenutke tudi vratar Matevž Skok. Dolžniki pa so gotovo reprezentanti Luka Žvižej, Sebastian Skube in Gašper Marguč; trener Vladan Matić čaka, da se bo ponudil tudi kdo iz t. i. drugega plana, denimo Žiga Mlakar, David Razgor, Blaž Blagotinšek, Rok Žuran in še (marsi)kdo.

St. Peterburg prihaja kot naročen za ekipo z načetim ponosom in pomanjkanjem samozavesti. Zdaj edini ruski klub v ligi prvakov že nekaj let stopica daleč za evropsko konkurenco. V zadnjih treh sezonah je vselej izpadel v prvem krogu, na 30 tekmah zbral vsega pet zmag. Tako predlani Cimos kot lani Gorenje sta ga vselej ugnala. Na štirih tekmah je bil skupni izid kar 132:96 za slovenska kluba.

Vloga favorita nesporno pripada Celju, ki pa se z njo očitno slabo spoprijema. St. Peterburga ne gre jemati zlahka. Za spremembo tokrat ni skoraj v celoti spremenil zasedbe. V prejšnji sezoni je tekme gostil v oddaljenem Čehovu, odslej nastopa v novi košarkarski dvorani. Toda tam je v 1. kolu doživel debakl (15:28) proti Veszpremu. Niti en domači igralec ni dosegel več kot dveh golov! S tem je učvrstil vlogo avtsajderja v skupini A, kjer je štrene favoritom premešalo Zaporožje, ki je vzelo točko Rhein-Neckarju in premagalo Zagreb.

Celjani bodo torej morali biti boljši bodisi od Zaporožja bodisi Zagreba, če se želijo spet prebiti v osmino finala. Za to pa morajo dvigniti formo za nekaj stopenj. Če kdaj, prav zdaj potrebujejo spodbudo navijačev. Morda je bil razlog za njihov slabši štart prav (ali tudi) v tem, da je bila rumeno-modra ekipa zaradi eura v košarki praktično brez doma. Odslej bo Zlatorog spet rokometni hram, ki pa ne mara poražencev. Tudi zato je Matić, ki sicer rad »ujčka« svoje mlade fante, ob tem pa sebi krati spanec, končno malo bolj povzdignil glas in jih opozoril na odgovornost. Motil ga je pristop v zadnjih 20 minutah sredine tekme v Ribnici, ki so jo Celjani sicer dobili s 35:24. »Nekateri igralci se bodo morali zamisliti, kako naprej. Sploh niso v formi in če ne bo šlo drugače, bomo prisiljeni tudi v bolj drastične ukrepe. Morda sem perfekcionist, a verjamem v to ekipo, ki je sposobna igrati veliko bolje,« je v neobičajnem tonu govoril Matić, ki bo lahko računal na vse može, tudi na Zelenovića, ki ta čas izgleda kot boksar po izgubljenem dvoboju. Zaradi udarca v nos v Zagrebu je izpustil tekmo v Ribnici.

Matić je dovolj izkušen, da ga uvodni poraz St. Peterburga ne slepi: »Rezultat je nerealen, čeprav je Veszprem eden glavnih favoritov v LP. Predvsem obramba St. Peterburga je bila na zelo visoki ravni. Madžarski vratar je ubranil vse, kar je bilo mogoče. Gre za netipično rusko ekipo, gibljivo in hitro, nevarno z vseh položajev. Morali se bomo pošteno potruditi za zmago. Če bomo goste podcenjevali, nam bo težko. Zato bo podpora s tribun zelo dobrodošla, verjamem, da nas navijači ne bodo pustili na cedilu.«