Vse nared za veliki finale

Drama v Rdeči dvorani na derbiju med Gorenjem in Celjem je bila napoved srhljivke v Zlatorogu.

Objavljeno
28. april 2017 00.09
Rokomet RK Gorenje Velenje in RK Celje Pivovarna Laško. Napad igralca Celja Janc Blaža. 4.2017[Janc Blaž.rokomet. Gorenje Velenje]]
Miha Hočevar
Miha Hočevar
Velenje – Rokometaši Celja Pivovarne Laško resda še v 19. zaporednem derbiju z Gorenjem niso izgubili, a to pot se tudi zmage niso mogli veseliti. Drama v Rdeči dvorani se je končala z delitvijo točk, ki napoveduje srhljivko za »veliki finale« državnega prvenstva – o prvaku bo bržčas odločal derbi 2. junija v Zlatorogu. »Pivovarji« zato ostajajo favoriti, ne pa tudi vnaprejšnji zmagovalci.

Četrti sezonski derbi je ponudil največ razburjenja. Najprej velenjsko vodstvo, nato celjski lov in tudi prevzem pobude za piko na i pa infarktno končnico, v kateri so imeli gostje že dva gola prednosti, a ju niso pretopili v dve osvojeni točki. Ob tem so velenjski navijači slavili dva junaka – vratarja Klemna Ferlina, ki je bil s 13 obrambami precej bolj razpoložen od celjskih kolegov, in Janeza Gamsa, ki je zabil gol za končnih 25:25, potem ko je Blaž Janc na drugem koncu igrišča storil prekršek v napadu. Nad to sodniško odločitvijo so najbolj vihali nosove v celjskem taboru, a tudi šaleški sosedi so imeli svoje pomisleke, ko je Alem Toskić v prvem polčasu prejel rdeči karton, ker je v obraz udaril Miho Zarabca. A roko na srce – sodniški dvojec Ivančič-Ivančič, ki je prvič delil pravico na derbiju, v teh primerih ni mogel sprejeti odločitve, ki bi bila vsem pogodu. Šlo je za mejni situaciji, ki bi po slovenski rokometni »folklori« izzvali gnev v vsakem primeru.

»To je bil prekršek za rdeči karton. Prepričan sem, da me Toskić ni zadel namenoma, a je bil udarec v lice tako močan, da se mi še vedno nekoliko vrti v glavi. Za reprezentančno tekmo proti Nemčiji pa zaradi tega ni skrbi, čez dan ali dva bo vse v redu,« je povedal Zarabec, ki je poskušal iz osvojene (izgubljene) točke potegniti predvsem spodbudo za bržkone odločilni 2. junij. »Velenjčanov nismo vzeli zlahka, veliko bolje so igrali kot v zadnjem medsebojnem dvoboju (pokalni polfinale pred dvema tednoma so Celjani dobili s 36:28, op. p.). A ne gre pozabiti, da smo tokrat igrali v Rdeči dvorani, odločilna tekma pa bo v Zlatorogu. To bo tekma ena za vse, mislim, da si ne mi ne Velenjčani do nje ne bomo privoščili spodrsljaja. Ta neodločen izid nam lahko le koristi. Spustil nas je na realna tla, pokazali smo precej manj kot v pokalnem dvoboju. Dobili smo klofuto, ki pa nas ni predrago stala. Naše izhodišče je še vedno dobro, dobro je tudi, da nismo izgubili, v glavah bi se lahko marsikaj spremenilo. Psihično smo še vedno močnejši, zanje je bila točka enaka zmagi. Čaka jih Zlatorog, kjer bomo pokazali drugačen obraz. Vse niti smo imeli že v svojih rokah, a si nismo zaslužili zmage. V Celju ne bo tako,« je še povedal Zarabec, ki tako kot Janc, s katerim se poslavljata od celjskega dresa, obljublja, da mu do konca sezone misli ne bodo uhajale k novim delodajalcem.

Podobno bojevito razpoloženi so pred sklepnim delom sezone tudi pri »osah«. »Zarabca nisem udaril nalašč, zato sem jezen nase in na sodnika, ponosen pa sem na svoje fante, ker so zdržali do konca in dokazali, da se lahko postavijo po robu Celju. Do konca se ne bomo vdali. V Zlatorogu je vse mogoče. Odločala bo le ena tekma, v kateri je lahko ključna dnevna forma, razpoloženost vratarjev. Do takrat pa bo treba ostati zbran, vsi tekmeci v Sloveniji so močni. Ko bo prišla zadnja tekma, bomo nared,« je dejal Toskić, čigar izključitev je bila velik hendikep za Gorenje. Ob odsotnosti Blaža Kleča je na mestu krožnega napadalca lahko računalo le na 20-letnega Darka Stojnića in vseeno prvič v sezoni odščipnilo točko Celjanom – ti so dobili jasno opozorilo, preden bodo niz brez poraza poskusili podaljšati na 20 tekem in tako osvojiti 21. naslov prvaka.