Vse nared za veselico v Golovcu

Ženska rokometna reprezentanca na pragu preboja na svetovno prvenstvo v Nemčiji.

Objavljeno
12. junij 2017 03.26
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Osijek – Ogromen korak k prvemu nastopu na svetovnem prvenstvu so storile slovenske rokometašice. V Osijeku so za pet golov premagale gostiteljice iz Hrvaške in če ne bo šlo v četrtek v celjskem Golovcu hudo narobe, bodo decembra zaigrale v Nemčiji.

Dolga leta so bile Hrvatice korak pred Slovenkami, a jeziček na tehtnici se je prevesil. Temu so v dobršni meri botrovale težave v hrvaškem taboru, ki so ga po razočaranju na lanskem EP na Švedskem v znak nestrinjanja s selektorjem Srđanom Mrđenom zapustile skoraj vse nosilke igre z Andreo Penezić in Jeleno Grubišić na čelu. Vendar to v ničemer ne zmanjšuje uspeha Slovenk, ki vse od prihoda selektorja Uroša Bregarja napredujejo z velikimi koraki. Tudi brez kapetanke Nine Jeriček in Maje Šon, ki v četrtek načrtujeta reprezentančno slovo, bodo na SP imele močno zasedbo. Če bo naturalizacija mlade Krimove zvezdnice Elizabeth Omoregie pravočasna, še toliko bolj.

V soboto so bile Slovenke v vseh prvinah igre boljše od Hrvatic. Že v prvem polčasu so si priigrale pet golov naskoka in prav takšna je bila razlika tudi ob koncu, četudi so se vmes gostiteljice približale na dva gola. Strelsko sta izstopali Ana Gros, ki se je iz Francije vrnila pred dnevi, in Neli Irman s šestimi goli. Na splošno so si igralke lepo razdelile učinek, imajo pa še precej rezerv, v Celju naj bi nastopila tudi zanesljiva čuvajka mreže Miša Marinček.

V najbolj rokometnem mestu v deželi, ki bo poleti gostilo evropsko prvenstvo za mladinke, se zares obeta lep praznik ob ponovnem vpisu Slovenk na svetovni rokometni zemljevid. Nazadnje so na mundialu nastopile zdaj že davnega leta 2005 v Rusiji. Toda najprej je treba skočiti in šele potem reči hop, opozarja mladi selektor Bregar. »Prvi del naloge je opravljen, a še vedno nisem najbolj zadovoljen. Hrvatice smo dobro analizirali in se nanje dobro pripravili, toda v obrambi naredili nekaj neumnosti in napadu nismo delovali tako, kot smo se dogovorili. No, dekleta so se borila po najboljših močeh in zdaj nas čaka še drugi polčas v Celju,« je vseeno v Slavoniji imel več dobrih kot slabih občutkov Ljubljančan, tudi trener Krima Mercatorja, ki je lani Slovenke popeljal na EP po 2010 in tam proslavil tudi prvo zmago po ducatu let.

V Celju, kjer je začela rokometno pot, se bo upokojila Nina Jeriček, ki zato decembra ne bo igrala na SP v Nemčiji, vseeno pa bo ob slovesu želela dati maksimum. »Zelo sem vesela zmage. Zavedale smo se, da bo Hrvaška igrala v drugačni postavi kot običajno in zato nismo vedele, kaj lahko pričakujemo. Bile smo favoritinje, a je bilo to potrebno potrditi na igrišču. Upam, da bomo v Celju igrale še bolje, zmagale in se uvrstile na svetovno prvenstvo. Upam tudi, da nas bo na tribunah spodbujalo čim večje število navijačev,« se veselice nadeja Jeričkova in si obeta, da si bo z lepimi spomini bo po dolgem času lahko privoščila dolge počitnice.