Vujović bo danes naredil zadnji rez

Slovenski rokometaši po prihodu Jureta Dolenca in Marka Bezjaka popolni. Jutri odhod v Švico.

Objavljeno
12. junij 2017 03.18
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Zreče – Pripravljalne tekme razkrijejo le drobec forme in niso merodajne za bistroumne napovedi razpleta prihajajočih izzivov. Toda visoki zmagi proti Črni gori v Škofji Loki in Šmartnem pri Litiji so v tabor slovenskih reprezentantov po dveh porazih proti Nemčiji prinesle blagodejno mero samozavesti pred ključnima tekmama s Švico in Portugalsko v kvalifikacijah za EP.

Po tekmah, ki sta se v četrtek in petek razpletli po željah slovenskih navijačev (38:24 in 33:24), so povabljenci selektorja Veselina Vujovića imeli v soboto prosto, včeraj pa so spet vadili v tradicionalni bazi v Zrečah, kjer jih danes čakata še dva treninga. Jutri pa se bo precej skrčena ekspedicija odpravila v Švico. V Schaffhausnu bo v sredo želela vpisati zmago, po kateri bo v soboto sledila tekma za biti ali ne biti proti Portugalski v Kopru.

Vujović se je odločil, da bo imel včeraj zbrane še vse igralce, med katerimi je veliko novincev in povratnikov, danes pa naj bi padla odločitev o tem, kdo bo potoval v mesto pri znamenitih renskih slapovih. Igralci, ki so prvič oblekli reprezentančni dres, in tisti, ki so jih vzeli iz zaprašenih omar, so v ekipo vnesli svežino, kar je po drugi tekmi izpostavil tudi Vujović. Vseeno pa je težko reči, ali bo kdo od njih prejel letalsko vozovnico za Zürich. Pripravam sta se namreč konec tedna pridružila še zadnja manjkajoča člena, nepogrešljiva Jure Dolenec in Marko Bezjak. Bodo pa Patrik Leban, Matic Verdinek in Igor Žabić za vselej v spominu ohranili prve reprezentančne zadetke. Še največ možnosti za nastop na resni tekmi ima mariborski up Verdinek, ki bi v odsotnosti Darka Cingesarja in Simona Razgorja lahko imel vlogo pomočnika Tilnu Kodrinu na levem krilu.

Večjih zdravstvenih težav v izbrani vrsti ni, tudi Matej Gaber, ki je pred meseci izpustil tekmi z Nemci, ne toži nad bolečinami v stegnu in bo stisnil zobe. »Pripravljalni tekmi s Črno goro sta za nami, razkrili sta dobre in slabe stvari. Zdaj gre zares, v reprezentanci čutimo pozitivno napetost in verjamemo v dve zmagi, ki nas bosta popeljali na EP na Hrvaškem,« je vzdušje pod Roglo opisal reprezentančni direktor Uroš Mohorič, Vujovićev, najtesnejši zaupnik in katalizator njegovih čustvenih nihanj.

»Vuja« še vedno ni prebolel nemških zaušnic in ob koncu sezone do fantov ni nič prizanesljiv. Še kako dobro se zaveda, kako tenka je meja med junakom in bedakom in bo storil vse, da bronasta reprezentanca iz Francije ne bo doživela podobnega šoka kot pred štirimi leti, ko je izpustila euro na Danskem in prav proti Švici začela neugledne predkvalifikacije za SP …

S Schmidom ali ne?

Švicarji nimajo več možnosti za EP, vseeno pa bodo pred svojimi navijači želeli vpisati vsaj kakšno tolažilno točko. V slovenskem taboru še ne vedo, ali bo za tekmece igral tudi glavni zvezdnik Andy Schmid, ki je z Rhein-Neckarjem ubranil naslov nemškega prvaka. Slovenci imajo sicer dobre spomine na zadnjo tekmo v BBC Areni v Schaffhausnu, domu serijskega švicarskega prvaka Kadettna. V predkvalifikacijah za SP 2015 so tam pod taktirko Borisa Deniča že v prvem polčasu povozili Švicarje in zmagali z 31:23.