Vujović: Če ne napolnimo Stožic, potem ne vem, kaj se gremo

Vujović zaupa bronastim fantom: nad Nemce brez Zormana in Bombača. Bezjak novi kapetan, težava poškodba Cingesarja.

Objavljeno
20. april 2017 02.10
Veselin Vujović, selektor slovenske reprezentance, med polfinalno rokometno tekmo Francija - Slovenija na Svetovnem prvenstvu v rokometu za moške, v Parizu (Francija), 26. januar 2017. [Veselin Vujović,rokomet,polfinale,svetovna
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Slavje po osvojitvi brona na SP je bilo sladko, a kratko. Dobre tri mesece od zgodovinskega podviga proti Hrvaški v Parizu se bodo slovenski rokometaši v Stožicah prvič predstavili navijačem še na igrišču; 3. maja bodo tekmeci evropski prvaki iz Nemčije in selektor Veselin Vujović napoveduje, da bodo njegovi fantje prvič strli še ta oreh.

Kako je spet priti v Ljubljano?

Od SP je evforija malce popustila, toda že čutim, da se ozračje spet ogreva. Nemci so imenitna vaba in če nismo reprezentanca, ki bi napolnila Stožice, potem se lahko vprašamo, kaj sploh počnemo.

Nemčija vam je vzela mero na lanskem EP in OI, Slovenija je v zgodovini še ni premagala ...

Saj tudi Španije do mojega prihoda še ni premagala, pa smo se prek nje uvrstili v Rio. Tradicije so zato, da se zrušijo. Bomo videli, kdo bo boljši – evropski prvak ali tretja reprezentanca sveta. Zmaga bi nam praktično zagotovila EP, ne bo pa konec sveta, če je ne dosežemo. Pritisk bi nam samo škodil. Raje uživajmo.

Zakaj niste povabili Uroša Zormana in Deana Bombača?

Dilema je bila, ali pokličem oba ali nobenega. Odločil sem se za slednje. Bombač je v Kielcah nazadoval, igra malo in ko igra, ni sproščen. Ocenjujem, da so trije srednji zunanji igralci – Marko Bezjak, Miha Zarabec in Staš Skube v boljši formi.

Zorman?

Tudi zanj nisem prepričan, da je nepogrešljiv tej reprezentanci. Fantje so se dokopali do kolajne brez njega, vzpostavili hierarhijo in kemijo ter si ustvarili določeno avtoriteto. Tega nočem ogroziti. Kadar je Zorman zraven, preveč igralcev razmišlja o tem, kaj bo storil, in izgubijo svojo iniciativo.

Zorman je tudi za Delo izjavil, da bi si želel v Stožicah skleniti reprezentančno kariero ...

Nisem dedek Mraz, ki bi izpolnjeval želje. Če se že grem pomladitev, bi bilo krivično, če bi igralca, kot sta denimo Bezjak ali Zarabec, morala narediti korak nazaj.

Kaj je z Darkom Cingesarjem?

Njegova poškodba prepone je moja največja težava. Upam, da bo nared za junijski tekmi s Švico in Portugalsko. Na levo krilo se vrača Simon Razgor, ki lahko opravi nekatere obrambne naloge, Tilen Kodrin pa je tudi že pokazal, da se nanj lahko zanesemo.

Kdo bo kapetan zdaj, ko je reprezentanca tudi brez poškodovanega Vida Kavtičnika?

Moj predlog je Marko Bezjak, upam, da bo sprejet. Bezjak je v mojem času strahovito napredoval in hkrati pokazal, da se zna podrediti kolektivu. On je naš ključni mož.

Zanimivo, da se je ravno Bezjak ob vašem prihodu zdel odpisan, na EP 2016 ga sploh niste vzeli; zdaj pa kar kapetan ...

Tedaj sem šele prišel v Slovenijo in sem se pozanimal naokrog. Nasvet, ki sem ga dobil od osebe, s katero sem za vedno končal sodelovanje, je bil slab. Storil sem napako, ker sem ga poslušal. A sem jo popravil.

Kako kaže glede vaših klubskih ambicij?

Ponudb je veliko, dva kluba sta me prosila, naj o tem ne govorim. Vse se bo izvedelo v naslednjih treh tednih.

Torej boste v novi sezoni spet v dvojni vlogi?

Ni nujno. Z RZS imam dogovor, da se mi plača sorazmerno zniža, če bom hkrati vodil klub. Zato me zanimajo samo največje zgodbe.

Domača sezona se približuje vrhuncu, Celje je vzelo pokal, pričakujete enak razplet v prvenstvu?

Čestitke Celju, v tem trenutku je boljše od Gorenja in je favorit za naslov. Toda Velenjčani se krepijo, pripeljali so dobrega strokovnjaka Željka Babića, Branko Tamše pa bo imel težave zaradi odliva kakovosti, zato bo prihodnja sezona še bolj zanimiva.

Vaš reprezentant Jan Grebenc se je odločil za Gorenje in ne za Celje, pametno?

Bil je v dilemi, a mu nisem ničesar svetoval. Če bi šlo za tujino, bi bilo drugače. Kot selektor želim ostati objektiven in zato tudi jaz ne bi šel niti v Celje niti Gorenje, kot se je govorilo, saj bi prišel v navzkrižje interesov. Janu vsekakor privoščim napredek.

Kako komentirate prestop Zarabca v veliki Kiel? Nemci običajno ne vabijo »palčkov«.

Miha je pokazal, da je vrhunski igralec. On bo sigurno atrakcija v bundesligi. Tudi Staš Skube je v Szegedu pokazal, da lahko igra z dvometraši. V Velenju je bil korak za Bombačem, zdaj je že korak pred njim.

Se bojite, da bi se Blažu Jancu v Kielcah zgodilo podobno kot Bombaču?

Ne, ker nimata enake konkurence. Krilni igralec čaka priložnost, zunanji igralec jo mora ustvariti. Talant Dušebajev je v Kielcah storil napako, ker je hotel, da bi bil Bombač kopija Zormana. To sta povsem drugačna tipa igralcev. Pri Bombaču je ubil kreativnost. Prepričan pa sem, da se bo vrnil in bo spet stari dobri »Deki«, ki ga Slovenija potrebuje.