Za Celje usodna stara znanca Alilović in Sulić

Rokometaši Veszprema znova premočni za Celjane, ki so vpisali sedmi zaporedni poraz v ligi prvakov.

Objavljeno
22. november 2015 09.14
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Veszprem – Tekme Celja Pivovarne Laško v ligi prvakov vselej postrežejo z atraktivnim rokometom in razburljivo igro, a imajo eno veliko lepotno napako: praviloma se razpletejo z ničlo na računu slovenskih šampionov. Tako je bilo tudi včeraj v Veszpremu, kjer so Celjani doživeli sedmi zaporedni poraz.

Začetek ne bi mogel biti boljši, Celjani so dosegli uvodne tri gole in utišali Areno Veszprem, na las podobno svojemu Zlatorogu. Toda kmalu so se stvari postavile na svoje mesto. Veszprem je izenačil na 5:5 in tudi prišel do vodstva. Celjani se niso dali kar tako, šlo je gol za gol in le nekdanji celjski vratar Mirko Alilović je preprečeval, da gostje kljub dobri igri – Blaž Janc je dosegel izjemen gol iz »cepelina« za 10:9 – niso mogli resneje pobegniti.

Kljub vsemu 23-kratni madžarski prvaki niso mogli preprečiti celjskega vodstva s 13:10, ki ga je v 21. minuti priigral razpoloženi Miha Zarabec. Sledili so trije zaporedni domači zadetki in celjski trener Branko Tamše je moral zahtevati minuto odmora, ki pa ni kaj prida pomagala in evropski podprvaki so zaokrožili delni izid 5:0. Celje kar osem minut ni premagalo Alilovića in urok madžarskih vrat je premagal šele Šime Ivić s sedmih metrov.

Zaostanek dveh golov ob polčasu ni obetal nič dobrega v nadaljevanju, a razburljivosti še zdaleč ni bilo konec. Celjani so kar nekajkrat imeli priložnost za izenačenje, a vedno znova jim je načrte prekrižal Alilović, ki je ubranil sedemmetrovko Iviću, pa nato še strele Zarabca, Blaža Blagotinška in Janca, kar je sprožilo začetek konca, ki sta ga nakazala gol bisera celjske rokometne šole Gašperja Marguča in izključitev kapetana Luke Žvižeja za 23:20. V času, ko na igrišču ni bilo pred kratkim ozdravljenega vodje napada Zarabca, je Momir Ilić zvišal domače vodstvo na 25:21 in Aron Palmarsson je z golom za 27:22 razblinil dvome o zmagovalcu. Tako kot v Celju, kjer je Veszprem zmagal s 30:27, je blestel še en nekdanji celjski rokometaš Renato Sulić, ki je imel izkoristek strela 8:8 (v dveh tekmah 16:17).

Veszprem je še osmič zapored v dobrih treh letih premagal prijateljski klub, a končni rezultat ne razkriva dogodkov na igrišču, Celjani so bili večji del tekme povsem konkurenčni precej dražji ekipi, spet pa sta jih pokopali neizkušenost in nezbranost v napadu. Za uspeh bi potrebovali izjemno predstavo vratarja, toda Ivan Gajić in Urban Lesjak nista segla niti do kolen Aliloviću, ki je zbral 17 obramb in v Celju bodo morali počasi začeti razmišljati o okrepitvah med vratnicama, pa tudi kakšnega psihologa povprašati o vzrokih za kronično neučinkovitost v ključnih trenutkih.

»Borili smo se po najboljših močeh, začetek je bil dober, imeli smo celo priložnost pobegniti za štiri gole. Potem pa smo slabo odigrali zadnji del prvega polčasa in od takrat naprej je Veszprem določeval ritem, ki smo mu vse težje sledili. A nismo se vdali in lahko le čestitam ekipi za dobro predstavo,« po novem porazu ni bil preveč potrt Blaž Janc, strelec petih golov. Elitno tekmovanje se bo nadaljevalo že v soboto, ko bodo Celjani v novem velikem spektaklu gostili Kiel, ki je za las izvlekel celo kožo na domači tekmi in tokrat bi ga zares veljalo premagati, dve točki bi bili lahko ključni v boju za osmino finala, ki je res vse bolj oddaljena, a ne nedosegljiva.

»Ob startu sezone smo si zastavili cilj, da premagamo eno od velikih ekip in Kiel prihaja kot naročen. Dobro se bomo pripravili in morda se nam z izjemno srčnostjo pred svojimi navijači le posreči,« si konec negativne serije in zakasnelo darilo za 19. rojstni dan želi levoroki Janc, ki uteleša prihodnost 19-kratnih slovenskih prvakov.