Za Rio 2016 kar v Stožicah?

Rokometna zveza Slovenije si bo prizadevala za pridobitev organizacije kvalifikacijskega turnirja za nastop na OI 2016.

Objavljeno
30. november 2015 20.10
hočevar rokomet
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Potem ko je na Rokometno zvezo Slovenije (RZS) danes priromalo tudi uradno potrdilo Mednarodne rokometne zveze (IHF), da se bo slovenska moška reprezentanca udeležila aprilskih kvalifikacij za olimpijske igre, se je predsedstvo RZS na čelu s Franjem Bobincem odločilo storiti še korak dlje in bo skušalo organizirati enega od turnirjev.

Po jutrišnji korespondenčni seji naj bi v Basel romalo pismo o nameri, da bi Slovenija gostila spektakel v ljubljanskih Stožicah. Slovenski rokometaši so doslej sodelovali na OI 2000 in 2004, za Rio 2016 pa bodo morali osvojiti vsaj drugo mesto na enem od treh turnirjev, katerih dokončna sestava bo znana šele po januarskem EP na Poljskem.

Potem ko je svetovni podprvak Katar zmagal na domačih azijskih kvalifikacijah za OI in v finalu premagal Iran, se je sprostilo eno mesto in Slovenija se je kot osmouvrščena reprezentanca s SP uvrstila v odločilne kvalifikacije. Ta čas je umeščena v skupino 1, vendar je večja verjetnost, da bo pristala v skupini 2. Če bo na EP na Poljskem zmagala ena od reprezentanc, ki so si že zagotovile kvalifikacije (Francija, Poljska, Španija, Danska, Hrvaška, Nemčija), bo namreč v skupino 1 šla še Makedonija, deveta s SP, Slovenija in Nemčija pa se bosta pomaknili nižje.

Če bo evropski naslov odromal kam drugam (Islandija, Švedska, Srbija, Madžarska, Rusija, ...), pa bo Slovenija ostala na 1. turnirju, vendar je to malo verjetno. Verjetnejši je scenarij, po katerem bodo tekmice Španija ali Danska ter Iran in ena od dveh evropskih reprezentanc, ki bosta skozi zadnje sito prišli do kvalifikacij.

Slovenci pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića se sicer lahko izognejo kvalifikacijam, ampak samo v primeru, da postanejo zadnji dan januarja 2016 v Krakowu evropski prvaki ali da v finalu izgubijo proti Franciji, ki si je kot svetovna prvakinja že zagotovila pot v Rio.

Slovenci so enkrat že napolnili Stožice, v kvalifikacijah za EP 2012 so pred 12.300 gledalci premagali Poljsko. Grenak pa je spomin na tekmo z Belorusijo iz junija 2013, saj so po porazu izpustili zadnje EP na Danskem.

Ta čas sestava kvalifikacijskih turnirjev izgleda takole:

Turnir 1: Poljska, Slovenija, Čile, afriški podprvak
Turnir 2: Španija, Nemčija, Iran, 3. evropska reprezentanca *
Turnir 3: Danska, Hrvaška, 2. evropska reprezentanca *, Bahrajn


* gre za reprezentanci, ki še nimata zagotovljenih kvalifikacij, in se bosta na EP uvrstili najvišje