Zbor starih znancev v Rdeči dvorani

Rokometaši Gorenja bodo v derbiju 2. kola državnega prvenstva igrali proti Mariboru.

Objavljeno
13. september 2014 04.13
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – V kakšnih drugačnih časih bi ljubljansko-celjski rokometni derbi zasenčil vse druge. A Slovan »diha na škrge« in si na Kodeljevem ne more obetati več od (dostojnega) poraza proti prvakom iz Celja. Zato bodo oči usmerjene v Rdečo dvorano, kjer se bosta v derbiju 2. kola 1. SRL udarila težkokategornika Gorenje in Maribor.

Slovan je svetlobna leta oddaljen od kluba, kakršen je bil v začetku 80. let, pa tudi bistveno šibkejši je, kot je bil denimo še pred leti, ko ga je vodil zdajšnji selektor Boris Denič in mešal štrene favoritom. Kodeljevčani so sicer v prvem kolu v gosteh premagali Krko, kar je bilo kar presenetljivo glede na to, da je zasedba Boštjana Ficka – že petega trenerja Ljubljančanov v zadnjem letu! – povsem amaterska in lahko le sanja o pokrovitelju, kakršnega imajo Novomeščani, pa tudi nekateri drugi klubi ali celo novinca v ligi, Slovenj Gradec in Loka.

V Velenju pa se obeta izenačen boj. Gorenje, ki hrepeni po vrnitvi naslova, na štartu ni pokazalo prepričljive forme. V Slovenj Gradcu je ob polčasu celo zaostajalo, kar gre gotovo tudi na račun zgodnje poškodbe Staša Skubeta. Udarec v mišico le ni bil tako hud, da bi organizator igre moral izpustiti dvoboj z Mariborčani, ki so že potrdili, da imajo upravičeno visoke cilje. Sevnico, ki jo nekateri vidijo v sredini lestvice, so v gosteh razbili za 12 golov.

Nocojšnja tekmeca – Slovenijo bosta zastopala v pokalu EHF – imata še odprte račune. Po seriji neuspehov so vijoličasti v zadnji končnici »osam« najprej v svojem Taboru vzeli pomembno točko, potem ko so v drugem polčasu nadoknadil kar devet golov zaostanka. Nato pa vpisali še prvo zmago v Rdeči dvorani sploh in Gorenju močno zmanjšali možnosti za tretji zaporedni naslov.

To bo tudi srečanje starih znancev: Mario Šoštarič in Blaž Kleč sta bivša člana Maribora, Emir Taletović, Darko Cingesar in tudi trener vratarjev Aleš Anžič pa so bili v prejšnji sezoni v velenjskem taboru; nekdanji steber obrambe Maribora Marko Oštir pa je zdaj v strokovnem štabu Gorenja.

Današnji pari: Slovan – Celje Pivovarna Laško (18.30), Riko Ribnica – Trimo, Sviš – Krka, Slovenj Gradec 2011 – Jeruzalem, Krško – Istrabenz plini Izola (vse 19), Urbanscape Loka – Sevnica, Gorenje – Maribor (obe 20).