Združene sile v obrambo trdnjave Zlatorog

Rokometna liga prvakov: Kielova zvezdnika Duvnjak in Landin bosta danes glavni oviri načrtom Celja Pivovarne Laško.

Objavljeno
27. november 2015 20.20
Žiga Mlakar na tekmi CPL - Veszprem. Celje, 15. november, 2015.[Žiga Mlakar,CPL,Veszprem,rokomet,šport]
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Že tradicionalno vsako leto v Zlatorogu pade vsaj en velikan in celjski rokometaši imajo kar dobre izkušnje z nemškimi klubi. Tudi pred današnjim gostovanjem Kiela (17.30) je zaznati dobršno mero optimizma, da bo moštvo Branka Tamšeta le končalo niz sedmih porazov v ligi prvakov in ostalo v igri z osmino finala.

Najbolj odmevni zmagi, ki jih je v Celju vpisal Tamše, sta se zgodili proti klubom iz najmočnejše lige. Lani so slovenski prvaki v osmem poskusu premagali urok Rhein-Neckarja, sezono prej pa v prvi tekmi osmini finala ugnali kasnejšega evropskega prvaka Flensburg. Pred tem je Vladan Matić snel skalp Kielu in Hamburgu in tudi največji uspeh kluba se je zgodil v Nemčiji, leta 2004 v Flensburgu …

Kiel, trikratni evropski prvak, ni več strah in trepet rokometnih igrišč, v zadnjih sezonah je bil odliv iz kluba prevelik (Ilić, Zeitz, Omeyer, Narcisse, Sigurdsson), nazadnje sta se poslovila še kapetan Filip Jicha in Aron Palmarsson. Oslabljene »zebre« so doživele že tri poraze v bundesligi, še enega več v LP. »Seveda bi si želel po Flensburgu in Rhein-Neckarju premagati najbolj zveneče ime nemškega rokometa. Kiel morda res ni več v takšni podobi kot nekoč, toda počasi se sestavlja. Skrbi me dvig forme Domagoja Duvnjaka, okrog katerega se vse vrti, v vratih se prebuja Niklas Landin,« opozarja Tamše, ki si je pozorno ogledal sredino zmago Kiela proti Melsungenu. V ekipi ni bilo Reneja Toft-Hansna, poškodbo je staknil pomembni strelec Christian Dissinger, že od prej manjka steber obrambe Patrick Wiencek.

Nemci so favoriti, a jih čaka težak boj proti ekipi, ki hrepeni po točkah, še zlasti v domači dvorani, iz katere so ves plen odnesli Zagreb, Wisla in PSG. Da se Celjani lahko merijo s Kielom, se je izkazalo pred mesecem na severu Nemčije, kjer so bili na pragu zmage, pa zaradi mrka v zadnjih minutah izgubili z 32:35. Ambiciozni Tamše se s porazi težko sprijazni in bo storil vse, da se končajo. »Vsak poraz me osebno zelo izčrpa in potre, pa naj gre za bodočega, zdajšnjega ali bivšega evropskega prvaka. Ni enostavno biti v negativni seriji, vendar tudi ni pametno pogrevati stvari, ki so za nami. Morda vsi skupaj včasih pozabimo, da smo si želeli biti del elite, ki še nikdar ni bila tako zgoščena. Zdaj je pred nami Kiel in z zmago bi spet ujeli stik. Vemo, da Alfred Gislason igra z 8 ali 9 igralci in rad bi, da bi nam uspela obramba iz prvega dela 2. polčasa tekme v Kielu, ki nam je omogočala hitre nasprotne napade,« si čim več lahkih golov želi Tamše, ki bo morda lahko računal na vse igralce z izjemo Davida Razgorja. Žiga Mlakar se je vrnil, nekaj skrbi je povezanih z vratarjem Ivanom Gajićem, ki si je ranil oko, in Blažem Jancem, ki ga je na posteljo prikovala viroza.

»Najprej se bomo prešteli in potem naredili bojni plan za Kiel, Zlatorog bomo varovali kot policisti in vojaki državno mejo,« je Tamše popihal tudi na dušo varnostnim silam, ki jih je klub povabil na spektakel. Eden od domačih adutov bo Povilas Babarskas. »Končno želimo zmagati v Zlatorogu, kar pa ne bo lahko, saj je Kiel vrhunska ekipa,« je dejal Litovec, ki je prav v Kielu pokazal najboljšo predstavo in v mrežo sprožil pet projektilov: »Ni pomembno, kdo bo zablestel, vsi skupaj moramo dihati kot eno in doseči vsaj en gol več kot Kiel.«