Celjani že po tretjini tekme v izgubljenem položaju

Liga prvakov: Veszprem še sedmič zapored vzel mero Celju Pivovarni Laško.

Objavljeno
15. november 2015 20.23
Miha Zarabec na tekmi CPL - Veszprem. Celje, 15. november, 2015.[Miha Zarabec,CPL,Veszprem,rokomet,šport]
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – O sproščenosti, na katero so stavili rokometaši Celja Pivovarne Laško proti favoritu iz Veszprema, ni bilo ne duha ne sluha. V polnem Zlatorogu je bilo že po tretjini tekme in zaostanku s 5:13 konec dvomov o zmagovalcu. Celjani so doživeli že šesti zaporedni poraz v ligi prvakov, četrtega v domači dvorani, in osmina finala jim polzi iz rok.

Težko bi se začelo slabše za domače rokometaše, pri katerih je presenetljivo od začetka v napadu zaigral novinec Marko Dujmović, ki pa ni bil nevaren, kar je tudi logično, saj je za njim le nekaj treningov pod vodstvom trenerja Branka Tamšeta. Glavni domači zvezdnik Miha Zarabec je poskušal na silo, a ni imel svojega dne, do 12. minute, ko je z igralcem manj zadel kapetan Luka Žvižej, je bil edini domači strelec Žiga Mlakar, Celje pa v prvih 20 minutah ni doseglo dveh zaporednih zadetkov. Žoga ni šla do kril ali na šestmetrsko črto in zunanji igralci so se kot muhe odbijali od madžarskega obrambnega zidu 6-0.

V obrambi so bile podobne težave, zelo globoka različica je sicer sprva dobro preprečevala zadetke Momirju Iliću in Laszlu Nagyu, a je bila pisana na kožo Renatu Suliću in hrvaški krožni napadalec, ki je dobro zamenjal poškodovanega Šveda Andreasa Nilssona, je v 13. minuti s četrtim golom (skupaj jih je zabil kar osem iz devetih poskusov) razliko povišal na 9:3. Srb Ilić je po 20 minutah na semafor zapisal 13:5 in kakšnih 1000 gostujočih navijačev, ki so močno preglasili Florijane, je že začelo slaviti novo zmago.

Ni bilo preuranjeno, četudi je Tilen Kodrin v 27. minuti znižal na 10:15. Razlika v izkušnjah, znanju in telesni moči je bila očitna. Organizator domače igre Zarabec (strel 4:11), ki je bil ves teden v središču pozornosti zaradi podaljšanja pogodbe s Celjem, si je naložil preveliko breme. »Mislim, da smo si ga kar vsi naložili, razmišljali smo o odmevni zmagi in zato smo se na začetku tekme znašli v krču. Veszprem je močna ekipa in njegova zmaga je zaslužena, a nič ne de, še vedno imamo možnosti in storili bomo vse, da na kolena spravimo enega od velikanov,« puške v koruzo ni vrgel 24-letni Trebanjec, ki je zaradi trdovratne poškodbe daleč od lanske forme in je šele v drugem polčasu pokazal nekaj mojstrovin. S tretjim golom je 20 minut pred koncem znižal na 17:22, toda škoda je bila storjena že veliko prej. Ekipa, kakršna je Veszprem, ki je v prejšnji sezoni osvojil ligo SEHA in nastopil v finalu sklepnega turnirja lige prvakov v Kölnu, pač ne zapravlja takšnega vodstva. Nekdanji član Gorenja Ilić je po treh četrtinah tekme zadel šestič za 25:18 in ko je še eden od nekdanjih igralcev Celja, Mate Lekai, dosegel gol za 28:20, so gostje stopili s plina, Celjanom pa je v tolažbo do konca uspel delni rezultat 7:2.

V drugem delu na igrišče ni stopil Mlakar, v prvem polčasu najbolj razpoloženi celjski rokometaš. »Zapeklo me je v mišici pod rebri, čaka me pregled pri zdravniku in videli bomo, kako resno je,« je pojasnil levoroki strelec in tudi on vzrok za novi poraz našel v obupnem začetku: »Enostavno se nam nič ni izšlo, kot smo si zamislili. Lahko pa se tolažimo, da smo vsaj dobili drugi polčas, kar je morda dobra napoved za naprej.«

Stara znanca iz sosednjih držav se bosta znova pomerila v soboto v Veszpremu, kjer pa ni pričakovati, da se bodo Celjani izognili osmemu zaporednemu porazu proti madžarskim prvakom, ki so storili velik korak k prvemu mestu v skupini A, ta pa prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale. Otrok celjske rokometne šole Gašper Marguč ne skriva želje, da bi Veszprem ob napornem ritmu preskočil osmino finala: »Zato sem tudi malce jezen, ker smo tako zlahka zapravili visoko vodstvo, morda bo na koncu o prvem mestu odločala prav razlika v golih,« je povedal slovenski reprezentant, ki je svoje mesto spet zapustil kot zmagovalec: »Vedno je lepo priti v Celje, vzdušje je bilo izvrstno, mi pa smo verjetno odigrali najboljših 20 minut v sezoni, zato moram biti vesel.«