V finalu svetovnega prvenstva Nizozemke in Norvežanke

Nizozemske rokometašice so Poljakinje odpravile brez večjih težav, Norvežanke pa so se pošteno namučile z Romunkami.

Objavljeno
18. december 2015 18.39
HANDBALL-WORLD-WOMEN-NED-POL
G. L.
G. L.

Herning - V velikem finalu svetovnega prvenstva v ženskem rokometu se bosta udarili reprezentanci Nizozemske in Norveške. Rokometašice iz dežele tulipanov so v prvi polfinalni tekmi v Herningu s 30:25 (15:8) izločile Poljakinje, Skandinavke pa so bile s 35:33 boljše od Romunk.

Na popoldanskem polfinalu so bila glavna vprašanja razjasnjena že po prvih tridesetih minutah, ko so se Nizozemke povsem prevladovale na terenu in si priigrale že sedem golov naskoka. Večji del prednosti so nato zadržale vse do konca in se prvič v zgodovini uvrstile v finale svetovnega prvenstva.

Yvette Broch in Cornelia Groot sta k zmagi oranžnih prispevali po pet zadetkov, pri poraženkah je bila enako učinkovita Karolina Kudlacz-Gloc.

Precej bolj napet je bil večerni polfinale med dvakratnimi svetovnimi prvakinjami Norvežankami in manj uveljavljenimi Romunkami. Skandinavke so v prvem delu še nadzorovale potek na igrišču, nato pa so se Romunke, ki so pred tem presenetljivo izločile svetovne prvakinje Brazilke in domačinke Danke, povsem pobrale in izsilile celo podaljška.

V dodatnih desetih minutah so imele več moči Norvežanke, ki so v 66. minuti povedle s tremi goli razlike, česar niso več izpustile iz rok. Pri zmagovalkah je najbolj učinkovita Nora Mork, pri poraženkah pa Cristina Neagu, obe sta dosegli po osem golov.

Za peto mesto domačinke in Rusinje

Za končno peto mesto se bodo na Danskem udarile domače rokometašice in Rusinje. Slednje so v današnji prvi tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta premagale Francijo z 31:25 (15:8), Danska pa je bila v drugi tekmi boljša od Črne gore z 28:20 (15:11).

 

Svetovno prvenstvo, izidi:

polfinale:

Nizozemska - Poljska 30:25 (15:8)

Norveška - Romunija 35:33 (27:27, 17:14)

za razvrstitev od 5. do 8. mesta:

Francija - Rusija 31:25 (15:8)

Danska - Črna gora 28:20 (15:11)