Zmaga ob krstu Stožic 
kot vabilo na srbsko veselico

Slovenski rokometaši bodo nocoj pred približno 12.000 navijači v domačih Stožicah skušali priti do zmage proti reprezentanci Poljske, ki je v zadnjih letih postala prava rokometna velesila. Tretja zaporedna zmaga bi četi Borisa Deniča na široko odprla vrata evropskega prvenstva, ki ga bo januarja prihodnje leto gostila Srbija.

Objavljeno
09. marec 2011 15.34
Posodobljeno
09. marec 2011 15.49
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Uresničitev prvega cilja ni vprašljiva – po košarkarjih Slovenije in Uniona Olimpije, boksarskemu šampionu Dejanu Zavcu in odbojkarjih ACH Volleyja bodo novi hram slovenskega športa nocoj (20.15) napolnili tudi rokometaši slovenske reprezentance. Ti pa bodo morali ob bučni podpori kakih 12.000 navijačev opraviti še veliko bolj pomembno nalogo – zmagati proti Poljski, v zadnjih letih pravi rokometni velesili. Tretja zaporedna zmaga bi četi Borisa Deniča na široko odprla vrata evropskega prvenstva, ki ga bo januarja prihodnje leto gostila Srbija.

Medtem ko v slovenskem taboru v en glas zatrjujejo, da bodo s fanatično borbenostjo nadoknadili vse morebitne pomanjkljivosti, jih pogled na reprezentančna seznama ne postavlja v vlogo favoritov. Še manj spomin na izide v zadnjih letih. Slovenci so izpustili svetovni prvenstvi na Hrvaškem in Švedskem ter EP 2008 in 2010 končali na 10. oziroma 11. mestu. Poljaki so sicer na letošnjem SP razočarali z 8. mestom, a se lahko pohvalijo s srebrom s SP 2007, petim mestom z OI 2008 in bronom s SP 2009. Bogdan Wenta ima ne le veliko večji igralski pedigre od kolega Borisa Deniča, ampak za sabo tudi dolg selektorski staž, saj izbrano vrsto Poljske vodi že sedmo sezono. Denič je res bil pomočnik trem selektorjem, a ima za sabo dve kvalifikacijski tekmi in štiri prijateljske.

Če ima Denič sladke skrbi pri izbiri igralcev na desni strani napada (Natek, Miklavčič, Dolenec na bekih ter Gajič, Brumen in Marguč na krilu) in je zunanja linija prav tako dobro pokrita z Zormanom, Špilerjem, Skubetom in Bilbijo, pa so podhranjena mesta vratarja, krožnega napadalca in levega krila. Matevž Skok (12 nastopov za Slovenijo) in Primož Prošt (20) nimata statusa prvih vratarjev niti v svojih klubih, kaj šele v reprezentanci. Pivota Peter Pucelj (11) in Dino Bajram (7) v napadu praktično ne igrata, na levem krilu ima kilometrino le Jure Dobelšek (50), ki je zaradi zdravstvenih težav izpustil dobršen del sezone, medtem ko sta Jure Sušin in Simon Razgor zbrala po štiri nastope.

Prednost zaradi podpore domačih navijačev je nesporna, ne moremo pa govoriti o prednosti domače dvorane. Tako Slovenci kot Poljaki bodo imeli pred tekmo samo en trening v Stožicah, gostje pa imajo več rokometašev, ki so vajeni igrati pred 10.000 gledalci in več.
Tradicija je le rahlo na strani nocojšnjih gostiteljev. Slovenija in Poljska sta se doslej pomerili osemkrat, štirikrat so zmagali Slovenci, trikrat Poljaki, enkrat pa se je srečanje končalo brez zmagovalca, in to nazadnje na EP 2010 v Avstriji. Peta zmaga bi bila še kako dobrodošla in je ob dobrem dnevu tudi dosegljiva, vendar resnici na ljubo tudi dva poraza proti Poljski ne bi bila tragična. Verjetno pa bi pomenila, da si Slovenija (ob predvideni domači zmagi proti Ukrajini) junija na Portugalskem ne bi smela privoščiti poraza.

Skupina 3, danes: Slovenija – Poljska (20.15), Portugalska – Ukrajina (20.25); vrstni red: Slovenija 4, Poljska 3, Portugalska 1, Ukrajina 0.

Tiselj bo prevzel dekleta

Pred tekmo se bodo v Stožicah sešli člani predsedstva RZS in glasovali o predlogu imenovanja Toneta Tislja za selektorja slovenske ženske reprezentance. Celjan, ki je s Krimom osvojil dva naslova evropskih prvakinj, moško reprezentanco pa popeljal do srebra na domačem EP 2004, bo nasledil Hrvata Ivico Rimanića. Dvomi, da bo 49-letni strokovnjak potrjen, so odveč, saj je predsednik RZS in Tisljev predlagatelj Franjo Bobinac bržčas poskrbel, da seja ne bo trajala predolgo …