Zmaga ta čas večja nagrada celo od bronaste kolajne

Po hudem porazu v Stožicah se bodo slovenski rokometaši danes (ob 16.10) v Halleju še enkrat pomerili z Nemčijo.

Objavljeno
06. maj 2017 02.00
Rokomet, kvalifikacije za SP Slovenija-Nemčija Ljubljana 3.5. 2017 [rokomet,kvalifikacije]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Lahko slovenski rokometaši pokvarijo veselico v areni Gerry Weber, kot so jim jo v sredo zagodli Nemci v Stožicah? Težko. A vseeno lahko danes od 16.10 v Halleju pričakujemo boljši odpor tretje reprezentance sveta, ki po prepričanju selektorja Veselina Vujovića ne more in ne sme ponoviti tako slabe tekme. 

Kvalifikacije za euro 2018 na Hrvaškem so na polovici in v nekaterih skupinah se je kar zapletlo. Poljska je po polomu v Belorusiji brez točk in praktično brez možnosti za osvojitev drugega mesta. Islandija je po porazu v Skopju, kjer je uspešno debitiral makedonski selektor Raul Gonzalez, padla na zadnje mesto v skupini 4. Zelo slabo kaže Rusiji, ki jo je v St. Peterburgu nadigrala Švedska.

Slovencem še ne teče voda v grlo, čeprav jo je pri treh točkah z zmago v Švici ujela Portugalska. Vse kaže, da bo o drugem potniku na Hrvaško – na EP bo sicer napredovala tudi najboljša tretjeuvrščena reprezentanca – odločala njuna zadnja tekma sredi junija v Kopru.

Slovenci zato danes ne bodo pod prevelikim pritiskom in že resen odpor proti Nemcem bi jim pred junijskim odločilnim ciklom povrnil nekaj dobre volje. Da bi na 15. uradni tekmi prvič premagali Nemce, je malo verjetno, a poskusiti ni greh. Ekipa Christiana Prokopa je vendarle precej neizkušena in zato podvržena nihanjem.

Slovenci so prek Münchna in Hannovra dopotovali v zvezno deželo Severno Porenje-Vestfalija s 17 igralci, Vujović bo prvič ponudil priložnost Stašu Skubetu, v vratih bosta Matevž Skok in Urh Kastelic. »Že prej sem se odločil, da bom na obeh tekmah dal priložnost vsem štirim vratarjem, tudi če bi Primož Prošt in Urban Lesjak v Ljubljani blestela, ne bi bilo nič drugače. Skube? Zakaj bi ga poklical, če mu ne bi imel namena dati priložnosti, še posebej potem, ko so vsi odigrali slabo tekmo,« je pojasnil »Vuja«, čigar ego je v polnih Stožicah, kjer je pred začetkom doživel stoječe ovacije, utrpel hud udarec, kar je bilo razvidno tudi na naslednjem treningu. Pred začetkom je imel dolg monolog, igralci okrog njega pa so nemo zrli v tla.

Tudi Gašper Marguč, eden od tistih, ob katere se je selektor obregnil po nemški zaušnici. »Priznam, da nisem imel svojega dne, a vzrok že ni bil v tem, da sem zamudil na kosilo ob zboru,« se je branil Marguč, ki ni mogel pokazati na razloge za poraz s 23:32. »Nikomur od nas ni šlo, Nemci so zadeli vse, kar so vrgli proti golu, mi pa smo bili v krču.« Rezerv je torej več v slovenski ekipi. »Slabše ne moremo igrati, v tekmo lahko gremo sproščeni. Tudi če bomo izgubili, bo še vse v naših rokah. Cilj je jasen, uvrstitev na EP,« poudarja Marguč.

Tudi Skoku ni bilo lahko, ko je s tribune spremljal nemoč soigralcev, zdaj si obeta, da mu bodo ti v večjo pomoč, kot so bili Proštu in Lesjaku. »Če se bomo v Nemčiji hoteli predstaviti v boljši luči, bo res treba zagrabiti v obrambi. Jaz in Urh se bova maksimalno potrudila, da se v domovino vrnemo boljše volje,« je dejal Skok, ki mu Nemčija ni tuja, prejšnjo sezono je namreč branil v Lübbeckeju.

Vujović le redko za nasvet povpraša pomočnika Uroša Šerbca, zdaj je naredil izjemo. »Prosil sem ga, naj mi pojasni, zakaj se Slovenci proti določenim ekipam že vnaprej sprijaznijo s porazom in niti ne poskusijo presenetiti. Seveda tudi pri sebi iščem krivdo, lahko bi kaj storil drugače, ampak enostavno ne razumem, kako se lahko igralci obnašajo tako brezkrvno v tako čudovitem vzdušju,« se je čudil Vujović, ki je pozabil, da je Slovenija z njim premagala tudi ekipe, kot so Španija, Švedska, Poljska, Hrvaška ...

»Že, že, a to so občasni prebliski, jaz želim več. Nikdar se ne bom vdal vnaprej. Ne zanima me, če ima Nemčija več registriranih rokometašev kot Slovenija prebivalcev. Na drugi tekmi želim v igralcih videti strast in ne strah. Moramo si povrniti avtoriteto, igrati veliko bolje. Nič hudega, če izgubimo za tri ali štiri gole,« pravi Vujović, ki si globoko v srcu želi čudež: »Če bi tekmo dobili, bi bila to zame največja nagrada. V tem trenutku bi mi zmaga z Nemčijo pomenila celo več od bronaste kolajne.«