Rooney & Co. le test za Poljake

Handanovič, Šeliga (vratarja), Brečko, Cesar, Džinič, Ilič, Jokič, Mavrič Rožič, Šuler (branilci), Kirm, Komac, Koren, Krhin, Radosavljevič, Stevanovič, Žlogar (zvezni igralci), Birsa, Dedič, Ljubijankič, Novakovič, Pečnik (napadalci).

Objavljeno
28. avgust 2009 12.58
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana - To je enaindvajseterica kandidatov za prijateljski dvoboj z Anglijo, 5. septembra v Londonu, in kvalifikacijskega za nogometno SP prihodnje leto v Južnoafriški republiki s Poljsko, 9. septembra v Mariboru.

Selektor Matjaž Kek je pri izbiri kandidatov za spektakularni dvoboj na Wembleyju in zadnjo tekmovalno kvalifikacijsko tekmo pred domačim občinstvom v Ljudskem vrtu uporabil pragmatično načelo: brez presenečenj in z izkušenimi igralci, ki so se pretolkli skozi kvalifikacijski ciklus. Nekateri izkušeni možje so si selektorjevo povabilo prislužili zaradi »nagradnega« londonskega dvoboja, v katerem bi se za marsikoga lahko sklenilo reprezentančno obdobje, saj, kar zadeva udarne igralce za tekmo s Poljsko, ni veliko neznank. Redke pa bi lahko razrešilo prav soočenje z Waynom Rooneyjem, Frankom Lampardom, Stevenom Gerrardom

»Res je, da je scenarij za Poljsko bolj ali manj že znan, enako velja za udarno enajsterico. Večje število kandidatov v zvezni vrsti pa je logično, ker bodo ti v Ljudskem vrtu najbolj obremenjeni. Prijateljski dvoboj z Anglijo bo za nekatere med njimi zadnji test, če so sploh lahko v konkurenci za ključno tekmo s Poljsko,« je Kek komentiral izbor kandidatov, med katere je povabil tudi 19-letnega Mariborčana iz Interjeve »squadre« Reneja Krhina. »Ni več v suspenzu, prav tako pa sva se s Kavčičem (selektor do 21 let) uskladila. Sicer pa kaže počakati na konec tedna, da se ne bi kdo od povabljenih poškodoval,« je sklenil selektor.

Od igralcev, ki so bili med nosilci igre v dosedanjem delu kvalifikacij, ni le Mirnesa Šišiča. Velenjčan namreč po odhodu iz Crvene zvezde še ni našel novega kluba. Reprezentančni zbor bo v ponedeljek na Ptuju.

Beenhakker izbral 24 mož

Poljski selektor Leo Beenhakker je na svoj seznam kandidatov povabil 24 igralcev. Nizozemec je selekcijo razširil zaradi dveh kvalifikacijskih dvobojev, saj se bo Poljska pred gostovanjem v Ljudskem vrtu v Chorzowu (5. septembra) pomerila s Severno Irsko. Na seznamu so: Boruc, Zaluska, Przyrowski (vratarji), Wasilewski, Golanski, Bosacki, Zewlakow, Jodlowiec, Dudka, Komorowski, Gancarczyk (branilci), M. Lewandowski, Tralka, Murawski, Guerreiro, Obraniak, Krzynowek, Blaszczykowski, Wilk (zvezni igralci), Lobodzinski, R. Lewandowski, Saganowski, Brozek, Smolarek (napadalci).